HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2010.05.29. 17:00 Politikazabáló

Eskütétel, kormányalakítás

Címkék: szdsz jobbik nagygyűlés navracsics tibor orbán kormány eskütétel

Érdekességek az ünnepélyes eskütételről és az új kormány megválasztásáról.

A bársonyszékek jó része üresen maradt, mivel soha ilyen kevés miniszter nem volt egy kormányban. (Később szükség lehet a helyekre, ha a miniszter az államtitkárát (államtitkárait) küldi a parlamentbe, mivel egy miniszternek több - különböző szakterületért felelős  - államtitkára is lesz. Ennek technikai megoldása még érdekes lehet.)

A miniszterek bemutatásánal a legnagyobb tapsot Navracsis Tibor kapta. Szerintem a taps nem elsősorban a miniszteri kinevezésének, hanem az elmúlt négy év frakcióvezetői munkájának szólt. Látható, hogy a frakcióban sokan kedvelik, tisztelik, eddigi munkáját elismerik.

Az összes párt frakcióvezetője illetve elnöke gratulált az új kormányfőnek és  az új minisztereknek. Még a nemmel szavazók is. Senki nem volt gárdamellényben. Senki nem vislekedett oda nem illő módon (pl. trágár bekiabálás), az összes képviselő megadta a tiszteletet az ünnepélyes eseményhez.

Egyetlen szavazással döntöttek az új miniszterelnök személyéről és a kormányprogramról.  Eredménye: 261 igen, 107 nem, 0 tartózkodás, 18 nem szavazott. Tehát a szavazáson 18-an nem vették részt. Egyesek faladatukból adódóan nem is szavazhattak, ilyen  a házelnöki tisztséget betöltő Schmitt Pál. De hol volt a többi nem szavazó képviselő? Egy nemrég megválasztott képviselőnek mi lehet fontosabb, mint az - elvileg négy évente egyszer megtartott - új miniszterelnökről és a kormányprogramól döntő ülésen (és szavazáson) való részvétel? (Kivéve a személyes okokat.)

Talán egy kicsit meglepő, hogy a Jobbik képviselői is nemmel szavaztak a kormányfőre és a kormányprogramra. 1998-ban a MIÉP támogatta az akkor megalkuló Orbán-kormányt.  Igaz, a mai Jobbik nem egyenlő az akkori MIÉP-pel, mégis sokan tartózkodást vártak a Jobbiktől, de Vona Gábor már csütörtökön jelezte, hogy nem tudják támogatni kormányprogramot.

Az új kormány megválasztása után a Fidesz-KDNP nagygyűlést tartott a Kossuth téren. Ilyen se volt még - mármint eskütétel utáni nagygyűlés. Ennek célja a saját tábor megerősítése, a közös ünneplés, a közös élmények és a siker megélése, továbbá a támogatók demonstrálása lehetett.

+1

Ha a parlamenbe nem is, a hírekbe bekerült az SZDSZ, mert ma lemondott az elnöke, Retkes Attila. Talán nem véletlen az időzítés, de igazán nagy jelentősége nincs. Ugyanakkor szokatlan, hogy egy távozó politikus pártja nevében bocsánatot kér:

"Retkes Attila a párt nevében négy dologért kért bocsánatot a magyar társadalomtól: a korrupciós ügyekért, a vidék magára hagyásáért, a határon túli magyarok elhanyagolásáért, és a fölényes, agresszív stílusért."

 

61 komment · 2 trackback

2010.05.26. 22:25 Politikazabáló

A szlovák-magyar konfliktusról

Címkék: külföld szlovákia kettős állampolgárság robert fico

"Arra kérem a szlovákiai magyarokat, hogy ne kérjék a magyar állampolgárságot, mert Szlovákia mindig partnerként kezelte őket." - idézték Robert Fico szlovák miniszterelnököt az m1 Híradójának tudósításában. Mégis mikor kezelték partnerként a felvidéki magyarokat?

- Malina Hedvig megtámadása után?

- A dunaszerdahelyi magyar szurkolók megverésekor?

- Sólyom László kitiltásakor?

- A magyarellenes nyelvtörvény elfogadásakor?

Nem tudom, hogy pontosan melyikre gondolt Fico, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint a szlovák miniszterelnök konfliktusba került Gyurcsánnyal, Bajnaival, Sólyommal, Orbánnal, vagyis mindenkivel, aki magyar, mindegy, hogy melyik oldalon áll. Nem Ficoról, a magyarellenességről, vagy a szlovákiai választásokról akarok értekezni, arról sokan sokfélét írtak. Inkább a magyar kommunikációs stratégiáról, hogy mire érdemes kitérni,  mit kell hangsúlyozni, hogyan lehetne racionális oldalról kontrázni a szlovák vezetés irracionális lépéseire. 

Adott egy baloldali-nacionalista miniszterelnök, Robert Fico, aki koalíciós kormányával újrázásra készül, jó esélye van arra, hogy megnyerje a választásokat, és ismét kormányt alakítson. Vagyis az a remény, hogy egy új, jobboldali kormánykoalíció  vezette kormány alakuljon, szinte esélytelen. De sokat elárul az egész politikai vezetésről, hogy a szlovák parlament 115 képviselőjéből 90-en támogatták a mai válaszlépést, és csak 7 "nem" szavazat volt.

Arra kerestem a választ, hogy a helyzet ismeretében hogyan lehet kezelni egy ilyen problémát? Hogyan válhat Magyarország erkölcsi és/vagy tényleges győztessé* a hazai és nemzetközi színtéren egyaránt? *A győztes a racionális, européer, és a körülményekhez képest pacifista magatartást jelenti. Már nem az a kérdés, hogy időszerű volt-e a törvény vagy sem, hanem az, hogy a kialakult helyzetet hogyan kezeli a magyar kormány (és az ellenzék).

Minden olyan információt hangoztatni kell, ami tényeken alapul, és döntéseink racionalitását magyarázza, miközben a szlovák lépések irracionalitását mutatja be.

1. Nemzetközi példákat kell említeni. Hogyan működik a kettős állampolgárság intézménye a környező országokban, a régióban, az Európai Unióban.

2. Hivatkozni lehet a szomszédos országok megoldásaira, lásd Románia, Szerbia, Horvátország.

3. Hivatkozni lehet a szlovákok kettős állampolgárságának létezésére.

4. Bemutathatjuk, hogy Magyarországon semmilyen retorzió nem éri azokat a szlovákokat, akik a magyar mellett a szlovákot is felvették/megkapták. Sőt, a magyar nemzet egyenlő jogokkal rendelkező állampolgárai.

5. Fel kell hívni a figyelmet az olyan ellentmondásokra, hogy Jan Slota pártjában egy szlovák-svájci és egy szlovák-orosz (kettős) állampolgár is van. (Az m1 Híradó ezt megtette.) 

6. Minden provokáció ellenére meg kell őrizni a higgadtságot. Nem csak azért, mert ez az ésszerű, hanem azért is, mert ezzel lehet rávilágítani a szlovák oldal (alaptalan) pánikszerű félelmeire, és az így hozott lépéseire.

Ismert, hogy Szlovákiában választási kampány van, ezért a racionális érvek nem nagyon találnak fülekre, ettől a szlovák álláspont nem fog (hirtelen) megváltozni, és az új szlovák kormánytól sem várhatunk mást, de fontos, hogy ebben a vitában a racionalitás és az európai emberi jogok kerekedjenek felül. Ezek - a jelenlegi állapot szerint - a magyarok oldalán vannak.

 

Szólj hozzá!

2010.05.25. 23:10 Politikazabáló

A kampány áldozatai 2010 - visszatekintés

Címkék: választás2010 mádi lászló orbán anita király andrás voks10 a kampány áldozatai 2010

Még mielőtt elfelejtenénk, összegyűjtöttem a 2010-es tavaszi választásokat megelőző kampány áldozatait. Azokat, akiknek a kampány, vagyis a választásokat megelőző felfokozott hangulat, a  nagyobb elvárások, és a politikai ellenfelek (tényleges vagy lehetséges) támadásai  miatt kellett távozniuk, visszalépniük, vagy lemondaniuk. A kampány az utóbbi évekhez képest nem volt olyan heves, ezért sok áldozatot sem "szedett". Nagyon hamar elfelejtjük, hogy kik voltak ők, ezért most összeírtam. Három embert nevezhetünk a kampány áldozatának:

Mádi László, Fidesz - Akit az ingatlanadóval kapcsolatos nyilatkozata miatt hívott vissza a párt. A mondat valóban szerencsétlen volt, de ha nincs kampány, biztos nem kell távoznia, hiszen húsz éven keresztül volt a Fidesz parlamenti képviselője, szakpolitikusa. Elhivatottságát jelzi, hogy még a visszahívás után is azt mondta, hogy "A történtek ellenére fideszes voltam, vagyok és leszek."

Politikazabáló konklúzió: A visszahívás akkor és abban a helyzetben indokolt volt, de ha nem hívják vissza, akkor is megnyerte volna az egyéni mandátumot. Valamilyen formában a párt közelében maradhat, ha ezek után még akar. 

Király András, Jobbik - Akinek a pártja által hangoztatott irányelvekkel ellentétes fényképek és videó miatt kellett távoznia. Neki választási kampány nélkül is mennie kellett volna, mert a felvételekkel könnyű támadási felületet nyitott meg a politikai ellenfeleknek. Az ő esetében inkább az a kérdés, hogy kampány nélkül is napvilágra kerültek volna a felvételek?! 

Politikazabáló konklúzió: A lemondás indokolt és logikus lépés volt, egyszerűen nem tehetett mást. Ha ilyen ("kompromittáló/lejárató") felvételek léteznek, azok előbb-utóbb nyilvánosságra kerülnek. Minél magasabb pozícióba kerül egy politikus, annál hamarabb, így bukása csak idő kérdése volt. Talán egy saját maga által indított belső és külső "kampánnyal" megelőzhette volna, de ez inkább a fikció kategóriában marad.

Orbán Anita, Fidesz - Aki hivatalosan egészségügyi okok miatt, nem hivatalosan a férje miatt lépett vissza, megelőzve egy BKV-hoz kapcsolódó botrányba való belekerülést. Ha a hivatalos az igazi ok, akkor kampány nélkül csak betegállományba vonult volna (bár ez a betegségtől is függ). Ha a nem hivatalos az igazi ok, akkor a kampány miatt kellett távoznia, hiszen támadási felületet hagyott volna.

Politikazabáló konklúzió: Valószínű, hogy a második fordulóban megnyerte volna az egyéni mandátumot. Ennek ellenére a biztonsági kampányra törekvő Fidesz részéről lokigus volt a visszalépése (ha a nem hivatalos okokat nézzük). A Fidesz akkor egy nagyreményű politikust vesztett. Női politikusokból most is hiány van, lenne rá igény, űrt töltene be, és a felkészültsége is megvan hozzá, ezért későbbi visszatérése lehetséges. 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása