HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2010.10.20. 17:01 Politikazabáló

LMP: ökopárt az ökokatasztrófa után

Címkék: lmp jávor benedek vörösiszap mal zrt ökokatasztrófa

A vörösiszap pusztítása után a pártok egységesen álltak a kormány gyors beavatkozása, és a kármentesítés mielőbbi megkezdése mellé. Egy ilyen katasztrófa után nem is lehet mást tenni, mint az áldozatokról megemlékezni, a kársultakon segíteni. A pártok közötti harc későbbre való. A katasztrófát követő első hét után már látszottak az eltérő álláspontok, a pártok elkezdtek reagálni az eseményekre, a kormány döntéseire. Az MSZP és holdudvara - illetve Gyurcsány Ferenc - a cég állami irányítás alá helyezését, és vagyonának ideiglenes zár alá vételét kritizálta. A Jobbik ezt támogatta, és további elszámoltatást sürgetett, míg a kormánypártok - természetesen - a kormány intézkedései mögé álltak. De mit csinált az LMP? 

A katasztrófa után egy héttel 12 pontos akciócsomagot állítottak össze "a  katasztrofális ajkai vörösiszap-ömlés további károkozásainak megállítására, a következmények felszámolására és a hasonló események későbbi bekövetkezésének megelőzésére." A 12 pont nem sokban tér el a kormány katasztrófa utáni intézkedéseitől, terveitől, hogy néhány példát említsünk:

1. A gátak megerősítése, az újabb kiömlés megakadályozása;

2. A vörösiszap összegyűjtése biztonságos lerakása és semlegesítése;

3. Folyamatos monitorozás, (...) a szennyező anyagok koncentrációjának mérése;

4. A többi hasonló létesítmény ellenőrzése;  

7. A vörösiszap besorolásának és kezelésének felülvizsgálata (...), veszélyes hulladékként kell definiálni;

9. Az építési engedélyezési és ellenőrzési rendszer felülvizsgálata.

A többi pont a jövőre vonatkozó hosszútávú javaslatokat tartalmaz, nem kapcsolódik közvetlenül a tragédiához, a kárelhárításhoz vagy a segítségnyújtáshoz. Lásd:

6. Az egész zöld és építési hatósági rendszer megerősítése;

8. A veszélyes üzemek kötelező és megfelelő biztosítási összegű felelősségbiztosítási rendszerének kidolgozása; 

10. EU-szintű veszélyes üzemi biztonsági alap létrehozatalának kezdeményezése;

11. Uniós irányelv kezdeményezése a kötelező felelősségbiztosít.

Nem sokkal a 12 pontos akcióterv után már tragédia okainak vizsgálatához is hozzászóltak, ennek kapcsán 6 kérdést fogalmaztak meg. Ezekben elsősorban a MAL Zrt. felelősségét, hibáit, mulasztásait róják fel, de kitérnek a mindenkori kormány felelősségére is.  

Az LMP a többi párt álláspontjától markánsan eltérő véleményt fogalmazott meg a parlamentben. Jávor Benedek frakcióvezető-helyettes felszólalásában elhangzott, hogy nem közérdek a MAL Zrt. működése:

"Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint egyáltalán nem közérdek az 1100 embernek munkát adó MAL működése, szerinte a dolgozók találhatnának munkát fenntartható cégekben is. Majd azon kesergett, hogy ha éppen nincs katasztrófa, akkor a politikusok kiröhögik a zöldeket. Fő feladatként pedig a jövőbeni katasztrófák megelőzését, szigorúbb környezeti szabályozás megalkotását sürgette."

Ezek szerint az LMP a cég fennmaradását sem támogatja, miközben a kormány - és a többi ellenzéki párt - is fontosnak tartja a cég megmentését, és ezáltal a munkahelyek megőrzését. Nehezen elképzelhető, hogyan tudna ennyi dolgozó rövid idő alatt más, "fenntartható cégekben" elhelyezkedni. Egy kohómérnök se lesz egyik napról a másikra környezetmérnök. Kicsit a nyugati zöld pártok atomerőművekkel kapcsolatos véleményéhez hasonltható a helyzet. Könnyen és gyorsan bezáratnák az erőműveket, de arra még nincs minden szinten kidolgozott terv, hogyan pótolják rövid idő alatt az atomerőművek bezárásával kieső óriási energiát.

A katasztrófa kezelése minden politikai erőnek egy lehetőség. A kormánynak meg kell mutatnia, hogy erős, segít a károsultaknak, megvédi az érintetteket, felkutatja a felelősöket, hatékony és gyors beavatkozásra képes, tudja mit kell tennie, és azt végre is hajtja. Az ellenzéknek a katasztrófa áldozatait segítő intézkedések mellé kell állnia, de közben kritizálhatja a kormány intézkedéseinek hatékonyságát, sőt, bizonyos intézkedések megkérdőjelezésével tudják megmutatni magukat, és a kormánytól eltérő véleményüket. Egy ökokatasztrófa mégis egy ökopártnak ad igazán nagy lehetőséget, hogy egy ilyen tragédia után rávilágítsa a figyelmet a környezet- és természetvédelemre, továbbá arra, hogy mitől más, mint a több párt, mit jelent az önjellemzésben az öko szó, és miért ez a párt identitásának legfőbb eleme.

Kétségtelen, hogy a kormány gyors és intenzív döntései nem sok helyet hagytak a megjelenésre, de az LMP még azzal a kis lehetőséggel sem élt. Nem volt helyi, kihelyezett sajtótájékoztató. Ha nem is a katsztrófa súlytotta területén, de legalább az - általuk bezárandó - üzem bejáratánál, vagy a cég székházánál. Se egy performance, utcai sajtótájékoztató, vagy esetleg kampány. Kevés, hogy csak a honlapon olvashatóak a közlemények. Így az üzenetek nem érnek el igazán nagy tömegekhez. Bár a cég bezárásának szándéka nem is lett volna népszerű a környéken - az üzemben - dolgozók számára.

Ettől függetlenül a párt zöld politikájának egyik fontos elemét sikerült megmutatni, ami így foglalható össze: környezetszennyező üzemek helyett a környezetet nem károsító üzemeket kell támogatni, ahol az elsődleges szempont nem a munkahely, hanem a környezet védelme. Ha az így felszabaduló munkahelyek védelmére sikerül kidolgozni egy koncepciót, a filozófia hosszabb távon még sikeres is lehet. De a párt legnagyobb kihívása az üzenetek hatékonyabb eljuttatása a széles közvélemény számára.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása