HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2011.05.25. 07:15 Politikazabáló

Jobbik és KDNP vs. Alföldi és a Fidesz

Címkék: fidesz kdnp jobbik alföldi róbert nemzeti színház réthelyi miklós

A legfrissebb hírek szerint Alföldi Róbertnek távoznia kell a Nemzeti Színház éléről. Az évadzáró sajtótájékoztatón egy kérdésre a következő mondat hangzott el (videó itt), ami a fideszes vezetők körében is kicsapta a biztosítékot: 

"Önnek pedig kívánok ilyen orális szexet, innentől kezdve egész életében."

Pedig a Fidesz a kormányváltás után sem akarta elmozdítani a színházigazgatót. Ha visszatekintünk, érdemes megfigyelni, hogy többször, több különböző fideszes politikus is megvédte a direktort. 2010 májusában a jobbikos Novák Előd Alföldi Robertának nevezte Alföldi Róbertet, amit L. Simon László utasított vissza. Itt érdemes megjegyezni, hogy a jobbbikos Pörzse Sándor emberi szempontból érzi sértőnek Alföldi fent idézett szavait, miközben Novák Előd éppen emberi méltóságot sértett, amikor valakinek a nevéből gúnyt űzött. Idézet a FN interjújából:

"Ön szerint Alföldi Róbert indulatból vagy dacból ejtette el ezt a megjegyzést a riporterhölgy irányába?

Teljesen mindegy. Még a kocsmában is sok lett volna egy hölggyel szemben ilyen megjegyzést tenni. Ráadásul ezt egy éves beszámolón tette, egy nyilvános sajtótájékoztatón, a Nemzeti Színház igazgatójaként. Még Botswanában sincs ilyen. Emberi szempontból érzem sértőnek az egész történetet."

2010 decemberében Szűcs Géza kulturális államtitkár is megvédte Alföldit. Akkor ismét Novák Előd interpellálta, és a direktor távozását követelte, amire az államtitkár így reagált:

"Szőcs Géza válaszában kiemelte, hogy Magyarország jogállam, Alföldi Róbertnek pedig öt évre szóló szerződése van."

Legutóbb - egy hete (!) - Réthelyi Miklós miniszter is megvédte Alföldi Róbertet. Akkor a jobbikos Pörzse Sándornak válaszolt így a miniszter:

 „Érdekes, újszerű, de egyáltalán nem botrányos előadást láttam”. A miniszter hangsúlyozta, hogy Alföldi Róbert főigazgató leváltására nem ok, hogy nem ért vele mindenben egyet." 

Aznapi beszámolók szerint a miniszter mellett L. Simon Lászó is megvédte Alföldi Róbertet. 

A Jobbik mellett a KDNP is többször Alföldi távozását követelte, februárban ismét visszautaltak arra az ominózus botrányra, amikor a román nemzeti ünnepen a Nemzetiben ünnepelhettek volna a románok, de ezt később Alföldi visszamondta. A KDNP egyértelműen megfogalmazta szándékát:

„Az igazgató induljon pályázaton a fővárosban megüresedő színházak igazgatói posztjának valamelyikéért, és kísérletezzen bátran” - olvasható a párt közleményében. „Egy dologban viszont egyetértünk Alföldi Róberttel, abban, amit most megfogalmazott: ő magától a Nemzetiből nem megy el. Így legyen. Elküldjük” - jelentette ki a KDNP."

Látható, hogy amíg a KDNP és a Jobbik mindent megtesz Alföldi Róbert eltávolítása érdekében, a Fidesz is mindent megtesz, hogy elkerülje a direktor menesztését, és azt a látszatot, hogy kultúrforradalmat hajt végre. Pedig a 2/3-os hevületbe bőven beleillett volna. Az elmúlt egy évben L. Simon László képviselő, Szőcs Géza államtitkár és Réthelyi Miklós miniszter is megvédte a színházigazgatót. Ennek fényében kijelenthető, hogy kitölthette volna mandátumát, de most hibázott, így nem csak magát, de a korábban védelmére kelt fideszes politikusokat is nehéz helyzetbe hozta.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

süti beállítások módosítása