HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2011.06.05. 21:30 Politikazabáló

Feszültségek a jobboldalon

Címkék: hírtv tarlós istván orbán viktor pokorni zoltán zp cser palkovics andrás eperjes károly harrach péter borkai zsolt szőcs géza hoffmann rózsa oprea réthelyi miklós hoffmann tamás szócska milós

Lassan minden hétre jut egy olyan konfliktus, amelyben mindkét szereplő egy oldalon, a jobboldalon áll. Néha csak beszólásokról van szó, máskor durva hangvételű levélről, vagy komoly döntések (lásd kinevezések) kommentálásáról, következményeiről. Íme néhány konfliktus az utóbbi pár hétből, szereplőkkel és a témával - nem fontossági sorrendben:

1. Opera: Réthelyi Miklós <> Orbán Viktor

Az Operaház főigazgatójának kinevezése körüli konfliktus talán a legmeglepőbb mind közül. Miután Réthelyi kinevezte Horváth Ádámot, Orbán megvétózta, Horváth lemondott. Ebben a vitában mindenki csak veszíthet, leginkább Horváth Ádám, a volt főigazgató, és Réthelyi Miklós miniszter, aki a hírek szerint megkapta a selyemzsinórt. A miniszterelnök által bejelentett esetleges kormányátalakítás is erre vall, de Orbán sem jöhet ki jól ebből a kinevezési történetből.   

2. Filmfesztivál: Szőcs Géza <> HírTV

A HírTv Célpont cím műsorában a Budapesti Nemzetközi Filmfesztivál megrendezése miatt támadták a politikust. A műsor szerint bűncselekmény-gyanús ügyekben is érintett producerekre bízná a kulturális államtitkár a filmfesztivál megrendezését. Mint tudjuk, akit a Célpont megtalál, az sok jóra nem számíthat.

3. Budaörsi úti buszsáv: Cser-Palkovics András <> Tarlós István

A fideszes székesfehérvári polgármester a Budaörsi úti buszsáv miatt esett neki a főpolgármesternek. (A teljes levél itt.) Majd miután felfüggesztették a döntést, már köszönetet mondott és együttműködést ajánlott Tarlósnak. Talán belátta, hogy nem a legmegfelelőbb stílusban reagált az első levelében. 

4. Zöld Pardon: Tarlós István <> Hoffmann Tamás

Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester bezáratná a Zöld Pardont, és ez a határozat már meg is született. Tarlós István azonban kiállt a szórakozóhely mellett, nem támogatná a bezárását. A kérdés azért is problémás, mert a a döntés nem a főváros, hanem a kerület hatáskörében van, így Tarlós véleménye nem releváns. Kettőjük megbeszéléséről is ellentétesen nyilatkoztak.  

5. Oktatási koncepció: Pokorni Zoltán <> Hoffmann Rózsa

Pokorni és Hoffmann vitája hónapok óta tart. Kezdetben mindkét fél megfogalmazta az - egyébként élesen eltérő - álláspontját, később azonban eldurvult a vita, amikor felmerült, hogy Hoffmann etikai eljárást kezdeményezne Pokorni ellen. Ettől később elállt. Ez is azt mutatja, hogy a vita nem csitul, sőt, egyre inkább eldurvul. Az oktatási koncepció pedig csak csúszik...

6. Oktatási koncepció: Pokorni Zoltán <> KDNP

Az oktatási koncepció körüli vitába a KDNP is beszállt. Szalma Botond fővárosi elnök keményen beszólt Pokorninak és "társainak". Pokorni sem hagyta magát, hasonlóan kemény hangvételű választ adott.

7. Győri Színház: Borkai Zsolt <> Eperjes Károly

Miután nem Eperjes Károly lett a Győri Nemzeti Színház elnöke, Eperjes éles kritikát fogalmazott meg a városvezetéssel szemben. Borkai megvédte magát, és a városvezetés döntését, de szokatlan az ilyen hangvételű üzengetős vita.

„Ugye nem az SZDSZ-féle szabad gondolkodás fészkelte be magát a kultúrába és sorainkba?” – ezt a költői kérdést teszi fel a Magyar Hírlap hétfői számában Eperjes Károly. 

"Azt javaslom az általam nagyra becsült Eperjes Károlynak, hogy tegye túl magát a csalódottságon, és ne keressen összeesküvést ott, ahol nincs ilyenről szó."

 8. Dohányzási tilalom: Szócska Miklós <> Harrach Péter 

Emlékezetes momentum volt, amikor a dohányzást tiltó törvényt nem sikerült első körben elfogadni, Szócska Miklós államtitkár keményen odaszólt Harrach Péternek, aki a tilalom felpuhításán szorgalmaskodott:

„Úgy vélem, hogy egy kereszténydemokrata politikushoz sokkal jobban illett volna az a megnyilatkozás, hogy Harrach Péter vagyok, szenvedélybeteg, és a böjti időszakban gyakorolni fogom az önmegtartoztatást, amit a vallásom üzen nekem."  

Később megkövette a KDNP-s politikust, de a durva beszólás mindenképpen meglepő, még ha jogos is.

9. Frakciófegyelem: Navracsics Tibor <> Lázár János

Ez volt az egyik legmeglepőbb konfliktus, mert Lázár János Navracsics Tibor utódjaként lett a frakció vezetője, akit Navracsics is támogatott. Az összetűzésnek nem lett folytatása, talán mindkét fél belátta, hogy ezt a vitát nem a nyilvánosság előtt kell lefolytatni. Az mindenesetre látszik, hogy Lázár jobban bírja Orbán bizalmát, és ezt időnként érezteti is. 

10. Kormányon belül: Matolcsy György <> Fellegi Tamás 

Ez a vita nem a nyilvánosság előtt zajlik, illetve nem nyílt, személyes konfliktusként jelenik meg, hanem főleg gazdasági-hatalmi kérdésekről szól. Az Origo összeállításában megtalálni a problémás pontokat.

  

5 komment

süti beállítások módosítása