HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2011.09.17. 13:30 Politikazabáló

Kommunikációs praktikák 2.

Címkék: kommunikáció szijjártó péter kommunikációs praktikák

A nemzeti ügyek kormánya az emberek oldalán áll, ezért az otthonvédelmi akcióterv intézkedéseivel megmenti az MSZP-kormányok mulasztásai miatt nehéz helyzetbe került devizahiteles családokat - tette hozzá.

Szinte minden benne van, aminek benne kell lennie - Szijjártó Pétertől.

Forrás: HVG

 

2 komment

2011.09.12. 00:30 Politikazabáló

Giró-Szász András az új kormányszóvivő - SWOT

Címkék: kormányszóvivő swot politológus nagy anna giro szász andrás

Mint ismert, hétfőtől (2011. szeptember 12.) Giró-Szász András az új kormányszóvivő. Ennek apropóján megvizsgáljuk az új szóvivő erősségeit, gyengeségeit, a benne rejlő lehetőségeket és veszélyeket. Gyors SWOT.

Erősségek

Orbán Viktor bizalmasa, így csak "papíron" érkezik kívülről (mint Nagy Anna), mert sokkal közelebbi viszonyban van a kormány vezető tisztségviselőivel. Évek óta jó kapcsolatokat ápol a kormánypárt meghatározó embereivel. Eddig is a háttérben volt, tanácsadóként segítette a kormányzatot, így tisztában van a kormány intézkedéseinek hátterével, sőt, bizonyos döntések az ő tanácsainak köszönhetően szület(het)tek. 

Tanácsadóból lesz szóvivő, így pontosan érti, mit is kell majd elmagyarázni az embereknek. A kormányszóvivői poszton való váltást is pont ezzel magyarázták, hogy egy olyan személyre van szükség, aki elmagyarázza, indokolja a kormányzati döntések okait, céljait. 

Gyakran szerepelt a médiában, így nem teljesen új neki a kamerák előtt szerepelni. Vitaműsorokban szerepelt, ahol nem csak érvelni, de elemezni is kellett. Bizonyos szintű gyakorlata már van ebben a műfajban.

Angolul és spanyolul is jól beszél.

Gyengeségek

Itt kell megemlíteni, hogy aki már hallotta beszélni, nyilatkozni, az tapasztalhatta, hogy bizonyos esetekben túlságosan is tudományosan magyaráz. Könnyen előfordul, hogy hosszú körmondatokban beszél, és mire eljut a végére, már nem emlékszünk a mondat elejére.  

Könnyen beleköthetnek az eddigi tanácsadói munkájába, fideszesekkel kötött tanácsadói szerződésekbe. 

Lehetőségek

Giró-Szász András kinevezésével megvalósulhat egyfajta kettős kormányzati kommunikáció. Szijjártó Péter egyszerű (vagy inkább leegyszerűsített) tőmondatos (és olykor kicsit demagóg) kommunikációja mellett megjelenhet egy újfajta stílus, egy magyarázó-elemző szóvivő, aki olyan rétegeket is elérhet, akiknek kevés a fenti tőmondatos kommunikáció. Megvilágíthatja a döntések hátterét, elmagyarázhatja annak miértjét. Kétségtelen, hogy Szijjártó Péter jelentős rétegekhez elér, erre is szükség van, de aki egy kicsit többre vágyik, azoknak az igényeit elégítheti ki Giró-Szász.  

Ez egy olyan pozíció, amit nehéz visszautasítani. Itt bizonyíthat az ember, megmutathatja magát, neki is új szerep, így biztos van benne kellő motiváció és bizonyítási vágy. Budai Bernadett személyében volt már politológus kormányszóvivő, ő sem szerepelt le. Biztos vagyok benne, hogy Borókai Gábortól Szollár Domokoson át Nagy Annáig senki nem bánta meg, hogy elvállalta. 

Reméljük frissül a kormányszóvivő.hu, mert ami ott most van, az finoman szólva sem naprakész.

Veszélyek

Ismét két férfi viszi a "szót", ami visszalépés a korábban bevált egy férfi és egy női kormányszóvivőhöz képest. Kommunikációs tanácsadók szerint a női szóvivők jobban tudják kommunikálni a negatív híreket. A nők empatikus képességei is erősebbek bizonyos esetekben. 

Bár Giró-Szász András mindig higgadt és visszafogott (legalábbis a stúdióban), de benne van a "spanyol bika", ami azt jelenti, ha egyszer kitör, akkor komoly bajba kerülhet. Egy kormányszóvivői tájékoztató nem egy elemző műsor, ott bizony ízekre szedhetik az újságírók, bár ezzel minden bizonnyal tisztában van. 

 

(Bárhogy is sikerül a kormányszóvivői megbízatás,  reméljük lesz út visszafelé is, mert Giró-Szász az egyik legfelkészültebb magyar politikai elemző.)

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

süti beállítások módosítása