HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2011.12.10. 00:55 Politikazabáló

Fellegi távozásáról

Címkék: kommunikáció orbán viktor imf fellegi tamás

Az újabb hírek szerint Orbán Viktor nem tud arról, hogy Fellegi Tamás felajánlotta volna a lemondását. Ez a mondat azt vetíti előre, hogy Orbán nem fogja a felmentését kérni, nem fogja olyan könnyen elengedni Fellegi kezét, valószínű, hogy egy ideig még marad, vagy bizonyos strukturális átalakításokkal elérik, hogy a távozás ne legyen akkora presztízsveszteség se Orbán, se Fellegi számára. Orbánnak mindenképpen nehézség, hogy egyik bizalmasa bedobta a törölközőt. 

Fellegi távozásának körülményei azt mutatják, hogy nincs minden rendben a miniszter és a miniszterelnök között. Ha megvizsgáljuk a körülményeket, azt látjuk, hogy Fellegi akkor jelentette be, hogy távozni szándékozik, amikor Orbán külföldön volt. Ezután Szijjártó reakciója (ha Orbán hazajön, előbb konzultál miniszterével, és utána dönt a továbbiakról) is azt mutatta, hogy a lemondás Orbánékat is váratlanul érte. 

Normális esetben egy minisztercsere úgy zajlik, hogy kiáll a régi miniszter, a miniszterelnök, és az új miniszter, és bejelentik a váltást. (Nem a miniszter leváltásáról beszélünk, mert akkor a leváltott miniszter nyilván nincs jelen a sajtótájékoztatón, hanem lemondásról.) Nem ez történt, és azóta sincs új fejlemény a kérdésben, kivéve a fenti kétes mondatot. 

Sokakkal ellentétben úgy gondolom, Fellegi nem volt sikertelen miniszter. A külgazdasági kapcsolatokban kifejetetten sikeresnek mondható. Ki gondolta volna, hogy a kormány eléri az oroszoknál, hogy a Szurgut eladja a Mol-pakettjét? De ha a kínai kapcsolatokat és Kína állampapír-vásárlását nézzük, akkor is sikerről beszélhetünk. A belpolitikában is sokszor ő volt a megoldás, amikor a Matolcsy-tárcától valamit elvettek, mert nekik nem ment, Fellegi megkapta, hogy inkább ő oldja meg. Az Orbán bizalmi emberének számító Nyitrai Zsolt, majd legutóbb Bencsik János távozása már előrevetített valamit abból, hogy a háttérben bizony éles érdekellentétek vannak, aminek nem lesz jó vége. Érdekes, hogy a nyílt konfliktusok elmaradtak, és most sem tudjuk, hogy végül mi vezetett a távozáshoz, mert a Fellegi által vázolt okokkal bőven meg lehetett volna várni a miniszterelnököt, ez a lemondás nem indokolja a hirtelen bejelentést. 

Valóban probléma, hogy Fellegi miniszterként (kormánytagként) lett az IMF-delegáció vezetője (ez is egy példa a Matolcsy helyett Fellegi megoldja a problémát kérdésre), így ha már nem lesz miniszter, hogy vezetné a tárgyalásokat? Ezt a kérdést egy kormánybiztosi, vagy egy különmegbízotti kinevezéssel orvosolni lehet.

De a legfontosabb kérdés továbbra is megmarad: miért távozik így Fellegi? Arról nem is beszélve, hogy ki lesz a következő? Mert Fellegi távozásával már senkinek sem biztos a helye a kormányban, így már Orbán is könnyebben kezdhet kormányátalakításhoz. Ha innen nézzük, egykori tanára még a lemondásával is segítette egykori szakdolgozóját...

 

1 komment

süti beállítások módosítása