HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2012.04.03. 14:00 Politikazabáló

Hogyan választunk köztársasági elnököt?

Címkék: mszp fidesz kdnp jobbik sólyom lászló köztársasági elnök lmp mesterházy attila

Az új köztársasági elnök megválasztása kapcsán gyorsan előtérbe kerültek a pártérdekek. Mesterházy Attila és az MSZP hitelességi szempontból majdnem megsemmisítette magát azzal, hogy Sólyom Lászlót javasolta köztársasági elnöknek. Azt a Sólyom Lászlót, akivel számtalan vitába keveredett legutóbbi kormányzásuk idején. Az MSZP-ben pontosan tudják, hogy semmi beleszólásuk nem lesz az új államfő megválasztásába, így nekik az a legjobb, ha olyan ember kerül a posztra, aki a lehető legtöbbször konfrontálódik majd a Fidesszel. Pedig az új államfő hivatali idejének nagyobb részét már a következő kormányzati ciklusban tölti. Már amennyiben kitölti a teljes ciklusát.
A Jobbik a gyors népszerűségre hajaz azzal a javaslattal, hogy ténylegesen is a nép kezébe adná a választás jogát. Igaz, már régóta ezt a megoldást hangoztatja. De javaslatában szintén benne van, hogy a parlamenti szavazáskor nincs esélye beleszólni a ténylges választásba. Nem biztos, hogy így gondolnák, ha perlementi többségük lenne.

Az LMP számára kapóra jönne Sólyom László, akit ráadásul az MSZP is támogatna, együtt jelölni is tudnák, de ilyen körülmények között Sólyom egészen biztos, hogy nem vállalná el, főleg nem kérne az MSZP támogatásából. Megválasztása amúgy is kizárt, a Fidesz saját magával menne szembe, és nem érdekük, hogy valaki jelentősen lassítsa a törvénykezést. Miután a kör bezárult, az LMP elállt egy jelölt állításától, és a legkényelmesebb megoldást választja, mindenkit kritizálni fog, aki számára nem elfogadható, de nem javasol senkit.

A KDNP-nek nem sok beleszólása lesz a kérdésben, valószínű, hogy nem fog vitát generálni az államfő személye körül. Nincs is sok értelme.
A Fidesz frakciója biztos, hogy rábólint Orbán Viktor jelöltjére. A Fidesznek nem érdeke, hogy elhúzódjon az új elnök kiválasztásának folyamata és megválasztása, így az is biztos, hogy az első szavazáskor sikeres lesz a választás. A Fidesz támogatottsága még mindig jelentős, bár kétharmados többségük már nincs, de ez a támogatottság is elég ahhoz, hogy ne kelljen többpárti jelöltet választaniuk. Egyszerűen élnek kényelmes parlamenti többségükkel. Egy biztos, Mádl Ferenc, Sólyom László és Schmitt Pál után újra konzervatív elnöke lesz Magyarországnak.

 

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr754360327

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Iványi Gábort szeretné államfőnek a DK 2012.04.03. 16:06:01

A Demokratikus Koalíció Iványi Gábor lelkészt javasolja köztársasági elnöknek. A Jobbik szerint kizárt, hogy legyen közös államfőjelölt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OneLove 2012.04.03. 22:08:13

Kapcsolódva az előző bejegyzéshez is, valóban az itt leírt tűnik valószínűnek a Fidesz részéről. Bennem az ott leírtakon kívül még 3-4 név felmerült, akik szóba jöhetnek, mint Orbán Viktorhoz közel álló, mégis kevésbé pártembernek tűnő személyek: Schöpflin György, Szapáry György, Vizi E. Szilveszter és talán Lezsák Sándor.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.13. 11:54:50

Legyen Torgyán Józsika!!!! Hiihii

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2012.04.24. 22:57:28

@OneLove: nem rossz nevek, csak egyiknek sincs komoly politikai beágyazottsága, mint a végső győztesnek, Ádernek, úgy látszik most ez döntött. :)
süti beállítások módosítása