HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2012.04.24. 12:40 Politikazabáló

Az adócsökkentés kormányából az adókivetés kormánya?

Címkék: kommunikáció adó kormányzás sms adó

Sokan sokféleképpen vizsgálták az új adókat, azok gazdasági és társadalmi következmények, de az írásokból valami kimaradt, a politikai következmények vizsgálata. Ezt próbáljuk pótolni.

Az internetadó gyakorlatilag azért nem került bevezetésre, mert a közvélemény szondáztatásának eredménye egyértelmű volt. Nagy felháborodás kísérte és mindenki elvetette. Ugyanez a tesztelés elmaradt az SMS adó és a telekom (telefonálás után fietendő távközlési szolgáltatási) adó esetében, vagy legalábbis nem járt sikerrel. Hiszen a helyzet ugyanaz, mint az internetadónál. Népszerű, és a XXI. században nélkülözhetetlen szolgáltatások kerülnek megadóztatásra. Ráadásul ezek kedvelt termékek. Az ember szeret telefonálni, szeret SMS-t küldeni, vagy éppen szükséges.

Kicsit más a helyzet a pénzügyi tranzakciós adót illetően. Az ember kevébé szeret utalni, csekket feladni, befizetni, viszont szükséges (rossz), rá van kényszerülve. Ezen túlmenően probléma, hogy az új tranzakciós adó a feketegazdaság erősödését hozhatja, ami szembemegy a mindenkori kormányzati céllal, vagyis a gazdaság fehérítésével. A legfurcsább a 98%-os különadó eltörlése, amivel a "pofátlan végkielégítések rendszerének" vetettek végek. Ezek szerint csak időlegesen? Hogy lehet ezt kommunikálni ezek után?

Az új adók kivetésének politikai hatása annyira egyértelmű, hogy csodálkozik az ember, hogy nincs ott egy politikai szakértő, politológus, aki vázolta volna az új adók politikai következményeit, vagy ha van is, legalább meghallgatták volna. Mert a gazdasági szándék egyértelmű, nincs pénz, meg kell felelni az EU elvárásainak, a multiadókat ki kell vezetni, miközben az egykulcsos adóhoz nem nyúlnak (elsősorban elvi okok miatt), és a költségvetési hiányt is tartani kell. Valóban fontos, hogy lezáruljanak a kötelezettségszegési eljárások, főleg a túlzottdeficit eljárás, de ha elvi okok miatt nem nyúlnak az egykulcsos adóhoz, miért nem figyelnek arra, hogy a választási kampányban hirdetett adócsökkentés kormánya ne váljon az adókivetés kormányává?! Mert ezzel óriási labdát csaphat le az ellenzék, hitelességi örvénybe kerülhet a kormány, és ember legyen a talpán, aki megérteti az emberekkel (például) az SMS adó pozitív hozadékát. Marketinges szöveggel élve: ezt már nem lehet eladni. Ahogy a gazdasági célok egyértelműek, úgy a politikai következmények is azok lesznek. Ráadásul teret nyernek a félelmek, hogy mi lesz a következő: az okostelefon adó?!

 

1 komment

süti beállítások módosítása