HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2013.01.05. 18:52 Politikazabáló

A diákok újra szervezkednek

Címkék: tandíj felsőoktatás tüntetés orbán viktor HÖOK

Ahogy elmúltak az ünnepek, a diákok ismét tiltakoznak a felsőoktatási reform intézkedései - de leginkább a tandíj - ellen. Lehet azt mondani, hogy nincs tandíj, de ha a 16 legnépszerűbb szak fizetős, akkor ezt még nem jelenthetjük ki. Az még kérdéses, hogy sikerül-e a korábbi intenzitásra pörgetni a megmozdulásokat, de egy biztos, valamilyen változásra kényszerítették a kormányt. A következő hetekben eldől, hogy sikerül-e további változásokat elérni, vagy a három nap alatt összedobott terv végleges lesz.

Külön elemzést is megér, vajon hogyan rajzolták át a pártpreferenciákat a decemberi megmozdulások, tiltakozások. Az idei első, januári közvélemény-kutatási eredményeket meg kell várnunk, hogy számok is bizonyítsák a következményeket, de egy előrejelzést már így is lehet készíteni. Érdemes vizsgálni, melyik párt hogyan telepedett rá a diákokra, és melyik volt az, amelyik a támogatás mellett programmal is előállt. Melyik az, amelyik nyerhetett, melyik az, amelyik veszített; szavazókat, fiatalokat.

Egy biztos, a legtöbb fiatal választót a Fidesz veszíthette el. Fiatal demokratákból talán öreg demokraták lettek. Kérdés, hogy ki profitálhat ebből? Melyik párt hogyan reagált a tüntetésekre? Volt egyetlen, amelyik előállt egy normális felsőoktatási reformmal? Amelyik mellé oda lehetett volna állítani a fiatalokat? Nem, egy se volt. Persze, nehéz feladat a tüntetésekre nem rátelepedni, de mégis támogatni, és új, jobb programmal előállni, de ez egyik ellenzéki pártnak sem sikerült. Egyenként, privát személyként elmentek a tüntetésekre (LMP, DK, Jobbik), egy-egy sajtótájékoztatót is tartottak, de egy hiteles felsőoktatási reformot, programot egyik sem tudott felmutatni. Lehet lobogtatni egy korábbi programot, tervet, de ez kevés. Mondhatják azt, hogy nem most kell, hanem a választások előtt, de ennél jobb alkalmat keresni se kellett volna... Addig eljuthattak a fiatalok, hogy a Fideszt ne, de hogy helyette kit, az megint nem derült ki. Vagy maradt a bizonytalanok táborának erősítése, vagy mindegyik párthoz csatlakoztak, elosztva kicsikhez és nagyokhoz. Ez azért kicsit aggasztó, mert ezek után három nap alatt bármelyik pár összedobhat egy felsőoktatási reformot, csak akkor ugyanott vagyunk, ahol eddig is. 

De a diákok újra szervezkednek, újra itt a lehetőség az összes párt számára, hogy valamivel előálljanak, sőt, a Fidesznek is lehetőséget ad a további korrekcióra. Mert az biztos, hogy a fiatalokat ők sem akarták/akarhatják elveszíteni. Egyszer már változtattak. Talán megérné újra, főleg így, hogy az ellenzék is keveset tesz ebben  kérdésben.

 

29 komment · 1 trackback

süti beállítások módosítása