HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2013.04.05. 19:20 Politikazabáló

A kampány elkezdődött - Napi Viktor és a többiek

Címkék: kampány kommunikáció választás online média MSZP Fidesz Orbán Viktor Együtt 2014 Napi Viktor

Sokan emlékezhetnek a Fidesz(-MDF) 2002-es választási programjára és plakátjára, amelynek a főszereplője egy kisfiú volt. Az akkori kampányban odáig jutottak a szereplők, hogy még azt is kiderítették, a kisfiú nem is magyar volt. Mintha ennek bármi jelentősége lett volna. Ebből is látszik, hogy a kampányok mennyire túlfeszítettek, mennyire felülírják a racionalitást, mennyire más dimenzióba kerülnek a politikai aktorok, a különböző oldalakhoz húzó médiamunkások, és ezáltal a választók is. 

20020322fideszpla.jpg

A következő parlamenti választás 2014-ben lesz, de a kampány már javában tart. Érdemes megvizsgálni, hogy állunk most. Az LMP a túlélésért küzd, időnként elkeseredetten, jelenleg nem igazán tud a kampányra koncentrálni. Csak reménykedhet, hogy bejut a parlamentbe. Ez az elsődleges célja, és csak hatodrangú kérdés, hogy egy kormánydöntő ellenzéki összefogás egyik szereplője lesz-e vagy sem.

A Jobbik sem mutat túlzott aktivitást. Van egy biztos bázisa, biztos a bejutása, csak az a kérdés, hogy jobban, vagy rosszabbul szerepel-e, mint négy éve. A párt kampánya még nem igazán kezdődött el. Hogy ez tudatos, vagy sem, nem tudjuk, bár a pártalapítvány körüli mizériából ítélve, akár az utóbbi is lehet.

MSZP 2014.jpg

Az MSZP az arénás évértékelővel megkezdte a kampányát, Mesterházy Attilát tolva az első sorba. A Fidesz 2002-es "A jövő elkezdődött" és az MSZP 2013-as "A változás elkezdődött" szlogenje között nincs sok különbség, de nem biztos, hogy ez lesz a végleges szlogen 2014-ben. A honlapról linkelhető videó profin meg van vágva, erőt próbál sugározni, de rettentő unalmas. Azért az MSZP próbál változtatni, új pártlogót csináltattak, és látszik, hogy nagyon akar a párt valami újat, valami jobbat mutatni, de nehezen sikerül kifogni a szelet a Fidesz vitorlájából: "támogatjuk a rezsicsökkentést, de..." Politikusok terén és ráférne egy ráncfelvarrás a pártra.

mszp 2014 2.jpg

Az Együtt 2014 csapata talán mindenkinél jobban áll. (Lehet, hogy Szigetvári Viktor miatt, aki ért is hozzá.) Bajnaiék erős online kampányt folytatnak. Sok helyen látható a Bajnai Gordon arcképével vitt hirdetés. Érdekes, hogy a másik oldal még nem bolygatta, honnan is van rá pénz, de előbb-utóbb biztos megteszi. Bajnaiékat amúgy is komoly ellenfélként kezelik, szinte csak velük foglalkozik a Fidesz stábja. A kampányhoz kapcsolódó adatgyűjtés már hetek óta téma. Nem véletlenül, korábban a Fidesz is így kezdte, és milyen sikeresen kezelte az önként megadott adatokat a kampány hajrájában. Hogy mennyi támogatót, pénzt, paripát, szövetségest sikerül gyűjteni, még nem tudhatjuk. A közvélemény-kutatások szerint ingadozó a támogatásuk, de mint új erő, könnyebben győzhet meg bizonytalanokat, mint egy régi párt. Egy biztos, időben elkezdték a kampányt. 

Együtt 2014.jpg

Meglepő módon a legaktívabb kampánytevékenységet a Fidesz és a kormány végzi. Mindez csak az elmúlt 20 évet nézve meglepő, valójában nagyon megfontolt döntés. Érdekes, hogy a Fidesz és a kormány kampánya kettéválik, sok olyan reklám jelenik meg (online és offline felületen egyaránt), ahol csak a kormány van megjelölve, a Fidesz név nem is szerepel, csak a párt színe. Ilyen a jobbanteljesít kampány, ami okosan van felépítve.  

Fidesz 2014.jpg

Emellett egyes a politikai intézkedések is a kampány részei, a legszebb példa a rezsicsökkentés, aminek ki ne örülne?! Mondjuk szolgáltatók, a bíróság és az EU, de szavazni nem ők fognak, így a Fidesz vállalható konfliktusokként kezeli a kérdést. Ráadásul az MSZP és a Jobbik is kénytelen volt melléállni. 

Igyekeznek megoldást találni a hallgatókkal való konfliktusra is. Talán belátták, hogy kiegyezés kell, mert az állandó tiltakozások nem nekik segítenek. Még mindig erőtlenek a kormányellenes megmozdulások, nincs bennük az átütő erő, ami a Fideszt is jelentős változásra kényszerítené. Sőt, időnként még nő is a kormányerők a támogatottsága, annak ellenére, hogy a többség szerint most is "rossz irányba mennek a dolgok". Tehát valamit mégis jól csinál a kormány, (vagy rosszul az ellenzéke).

A Fidesz olyan újításokat is bevet, mint a Napi Viktor alkalmazás, ami még csak iOS-en elérhető, de hamarosan lesz androidos változata is. Egyszerre vicces, és nagyon ügyes. Egy biztos: a közösségi és a modern médiát minden párt használja, és igen nagy szerepe lesz a kampányban. A pártoknak is jó, ha csak elindítanak egy üzenetet, amit aztán a saját támogatójuk visz tovább, mint reklámot. Ebben - a közösségi médiában - a kormányváltó erők a legaktívabbak, de minden párt beveti majd ezt a módszert.

Jelenleg a Fidesz és az Együtt 2014 a legaktívabb a kampányban, de ez bármikor változhat, még egy év van a választásokig. 

Napi Viktor.jpg

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása