HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2013.12.08. 23:21 Politikazabáló

Ukrajna útja

Címkék: EU Ukrajna Julija Timosenko Viktor Janukovics Vitalij Klicsko

Amikor Julija Timosenko börtönbe került, a fél világ tiltakozott, köztük az EU is. Kisebb-nagyobb szankciókról is volt szó, de végül nem lett belőle semmi. Bár kevesen vannak minden információ birtokában, nem nehéz kimondani, hogy Timosenko politikai elítélt, ami manapság egy demokráciában nem normális. Ahogy a korábbi elnök, Viktor Juscsenko megmérgezése se volt az. Gyakorlatilag majdnem megölték az elnököt. Hogy kik, miért és hogyan, máig nem derült kis pontosan. 

Ez az Ukrajna eljutott az EU kapujának előszobájába, majd innen hirtelen vissza is fordult. 

Az ország jelenleg kiábrándító gazdasági helyzetben van, a társadalmi elégedetlenség hatalmas, a politikai megosztottság - a narancsos forradalom óta - változatlan. Az ország egyik fele oroszbarát, a másik fele EU-barát. Igaz, ez nem a narancsos forradalom óta van így. 

Nagyon érdekes, hogy külföldi politikusok simán beavatkoznak az eseményekbe, Jaroslaw Kaczynski a megmozdulások, Vlagyimir Putyin pedig a Janukovics politikája mellett foglalt állást. Érdekesség, hogy Kaczynski személyesen is megjelent Kijevben. Az EU megint olyan halk, amennyire csak lehet, közvetítő szinte nincs is, így gyakorlatilag minden azon múlik, hogyan kezelik a megmozdulásokat, illetve megmarad-e a tüntetők ereje, kedve, vagy idővel hazamennek, hogy egy klasszikustól idézzek. Az EU már nem kér Janukovicsból, ami ezek után érthető is, de ha közvetítő kell, beszállhatnának, mert más nem fog segíteni.   

Jelenleg Vitalij Klicsko a megmozdulások egyik vezéralakja. Kétnapos ultimátumot adott Janukovicsnak a kormány eltávolítására. A másik szimbolikus alak Timosenko lánya, aki bájával és egyszerűségével sok mindenben hasonlít édesanyjára. Az igazsághoz tegyük hozzá, hogy Timosenko azért sokáig része volt az Ukrajnát irányító oligarcháknak, csak most éppen a vesztes oldalon áll. Az oligarcha önmagában nem bűnöző, de a helyi privatizációban ott is sokan kétes úton gazdagodtak meg. Klicskó nem tartozik közéjük, vagy legalábbis az ő esetében ismert a vagyonának a forrása. Népszerű sportoló, a tiszta kezek politikáját hirdeti, hadat üzent a korrupciónak, eddig nem sározódott be, hiteles politikai szereplő.

Lássuk, milyen kimenetele lehet az eseményeknek: 

1. Janukovics és a kormány marad, a tüntetések kifulladnak.

2. Janukovics hátralép egyet. Kevés az esélye annak, hogy Janukovics a  tüntetések hatására visszakozik, de ha így lenne, beavatkozhat Putyin, elzárhatja a gázt, nem ad több pénzt, az ország megint roppant nehéz helyzetbe kerül. > lásd még 4. pont

3. Ha eszkalálódnak a tüntetések, netán összecsapások alakulnak ki a pattanásig feszült helyzetben, ami áldozatokkal jár, akkor az egyik fél számára végzetes helyzet alakul ki, az ország szempontjából pedig katasztrofális.

3.1. A hatalom szétveri a tüntetéséket, netán kijárási tilalmat rendelnek el, beavatkozik a hadsereg.

3.2. A rendvédelmi szervek egy jelentős része a tüntetők oldalára áll. Ekkor meg is bukik a rezsim.

4. Janukovics meneszti a kormányt és új választásokat ír ki, lehetőleg jó későbbi időpontra, hogy addig is időt nyerjen. A tüntetők megnyugodnak, lecsillapodnak az események. > lásd még 2. pont

5. Nem történik semmi, a tüntetések maradnak, ahogy Janukovics és a kormány is. Tovább mélyülnek az árkok. 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása