HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2013.02.23. 18:28 Politikazabáló

Hogyan kritizáljuk Orbán évértékelőjét?

Címkék: orbán viktor évértékelő ellenzék országértékelő

Orbán Viktor a héten megtartotta sokadik évértékelőjét, a mostanit éppen miniszterelnökként. Beszédeit ellenzékiként is megtartotta, ezzel gyakorlatilag műfajt teremtett a hazai politikai életben. Ha csak ezt nézzük, ma már mindenki utánozza, évértékelőt tartott Bajnai Gordon, és értékelt Gyurcsány Ferenc is. Persze kicsit másképp, mert ebben még mindig Orbánék a profik. Tökéletesen megtervezett díszletek, zászlók tengere, prominens emberek a közönségben, legyen szó az első sorról vagy az utolsóról. Fontos, hogy őket mutassa is a kamera, különben jelenlétük mit sem ér. A ráközelítések most sem maradtak el. Az évértékelő egy fontos eseménye lett a magyar belpolitikának. Itt lehet összefoglalni, irányokat kijelölni, eredményeket felmutatni, ha van mit, ellenzéket ostorozni, ha éppen arra is szükség van. Sokan sokféleképpen értékelték már a beszédet, de kevesen értékelték az ellenzéki reakciókat (1,2). Pedig azzal is érdemes foglalkozni.

Orbán „ugyanazokat a közhelyeket, ugyanazokat az olcsó poénoket puffogtatta”, kommntálta a beszédet a szocialisták szóvivője, Török Zsolt. 

A Jobbik szerint a beszéd „nem áll a valóság talaján”, a Fidesz nem képes megoldást kínálni a magyar emberek mindennapi problémáira. Vona Gábor pártelnök közleményében úgy fogalmaz: Magyarország nem teljesít jobban, mint eddig, Orbán Viktor kormányának nem sikerült a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok teljesítményét felülmúlnia. 

Gyurcsány: Ha üres a fej, akkor üres a szöveg is...

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök „másik mozit néz és egy képzelt világban él”, amikor arról beszél, hogy a kormány csökkenti Magyarország függőségét.

Az Együtt 2014 szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. A demokrácia gerincét szerintük csigolyánként törték el a rezsim irányítói.

Ha megnézzük a reakciókat, ugyanazokat a közhelyeket találjuk benne, mint amit az MSZP-s Török Zsolt említ a beszéddel kapcsolatban. "Olcsó poénok, nem a valóság talaján, üres fej, üres szöveg, képzelt világ, csigolyatörés." Ezek jók arra, hogy a média esetleg felfigyeljen rájuk, egy kisebb - tragikus vagy komikus - mosolyt csaljon az arcokra, de arra nem jók, hogy valódi kritikát fogalmazzanak meg a beszéddel kapcsolatban.

Ha valaki komoly politikai erőként akar megmutatkozni, szakmai felkészültségét még a választások előtt szeretné "eladni" a szavazóknak, akkor annak ízekre kellett volna szednie ezt a beszédet. Valahogy így. Ez nem történt meg. Egyetlen ellenzéki párt sem tudta komolyan megcáfolni a hallottakat. Másnap már az MSZP felébredt, hogy erre mégiscsak lenne igény. De kérdés, hogy nem túl későn tette ezt meg, amikor már nem erre irányul a figyelem.

Az országértékelő nem új műfaj, ahogy az ország helyzete, állapota sem. Orbán Viktor sem új szereplő a magyar politikai életben. Az évértékelőnél a belpolitikai figyelem teljes egészében erre irányul, főleg ha a miniszterelnök beszél. Azt nem lehetett tudni, hogy az A38 is említésre kerül a beszédben, de azért a beszéd kritikájára sokkal jobban fel lehetett volna készülni, persze, ha valamit is akarnak az ellenzéki pártok... 

23 komment

süti beállítások módosítása