HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2013.02.28. 09:00 Politikazabáló

De hol a baloldal?

Címkék: közvéleménykutatás olajfa

Ránézve a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokra, az látszik, hogy a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz továbbra is őrzi jelentős előnyét. Egy évvel a választások előtt, ez igen nagy eredmény. Ahhoz képest, hogy a kormány mennyi konfliktust felvállalt a társadalom különböző csoportjaival, ahhoz képest, hogy mennyi vitatott döntést hoztak, ahhoz képest, hogy egyáltalán nem a konfliktuskerülés jellemezte a politikájukat, legyenek azok belső vagy külső (hazai vagy külföldi) konfliktusok, mindenképpen jelentős teljesítményről beszélhetünk. 

Ránézve a számokra, joggal merül fel a kérdés: hol a baloldal? Az MSZP, az Együtt 2014, a DK és az LMP támogatottsága még együtt is kevesebb, mint a Fideszé. Igaz, hogy ezeket a számokat nem lehet csak úgy összeadni, a választás ennél azért bonyolultabb, de mindenképpen intő jel, hogy ezzel nem fogják tudni leváltani Orbánt. Arról nem is beszélve, hogy a Török Gábor-i értelemben felvetett ún. magyar olajfa koalíció, amely a baloldal  egyik - ha nem az egyedüli - esélye lenne, egyszerűen nem akar összeállni.

Az Együtt 2014 még nagyon képlékeny, a napokban kiderült, hogy a Milla mégsem szeretne annyira együttműködni, az LMP kettészakadt, örül, ha túléli a saját válságát, a DK pedig egyre inkább kezd elmenni egy radikális baloldali irányba, ami a többi szereplő számára olyan, mint Gyurcsány maga, kevésbé vállalható, többet visz, mint amennyit hoz, inkább csak teher.

A Jobbik kihasználja a többiek gyengélkedését, és lassan, de biztosan erősödik, ami igazából se a Fidesznek, de a baloldalnak nem jó, az országról nem is beszélve. 

A baloldali pártoknak nagyon bele kell erősíteniük, ha 2014-ben kormányváltást szeretnének, mert a mai állapot szerint, ez még nagyon messze van. Az kevés, hogy egymástól vesznek el szavazókat. Amit most láthatunk, az csak a baloldalon belüli átrendeződés, ami pozícióerősítésre jó, de a kormányváltáshoz kevés. 

Pátrpreferenciák a választani tudó biztos szavazók körében

Fidesz   41%
Jobbik   19%
MSZP   17%
Együtt 2014   15%
DK    4%
LMP    2%
Egyéb    2%

Forrás: Index, HVG, Medián

3 komment · 1 trackback

2013.02.25. 22:52 Politikazabáló

Olasz szavazólap

Címkék: olasz választások Olaszország

olasz_szavazolap_1361828898.jpg_640x426

     Fotó: Filippo Monteforte, AFP, Index

     Az olaszoknál még a szavazólapnak is stílusa van.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása