HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2015.09.06. 14:55 Politikazabáló

Külügyminiszterek - Szijjártó vs. Kurz

Címkék: külügyminiszter Magyarország Ausztria Szijjártó Péter Sebastian Kurz

Amikor Szijjártó Pétert kinevezték, sokan mondták, hogy nagyon fiatal ahhoz, hogy külügyminiszter legyen. Ehhez képest Ausztria külügyminisztere - Sebastian Kurz - sokkal fiatalabb, mindössze 29 éves, és már több mint másfél éve betölti ezt a posztot. Kurz a legfiatalabb külügyminiszter az Európai Unióban is. Persze egy kinevezésnél nem a kor számít, sokkal inkább a politikai kapcsolatok.

Szijjártó Péter 

Született: 1978. október 30. (életkor: 36) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: kormany.hu

Sebastian Kurz 

Született: 1986. augusztus 27. (életkor: 29) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: oevp-wien.at

Frissítés: és meglepő, de nem is állnak távol a gondolataik...

Kurz szerint igencsak feszültté vált mára a helyzet, ez pedig annak köszönhető szerinte, hogy a nemzetállamok javaslatait ignorálták, ezért magukra maradtak a helyzet megoldásában. Kurz szerint ideje kimondani, hogy a jelenlegi uniós menekültügyi rendszer nem működik, hiába ragaszkodnak hozzá ők is. „A határok nélküli Európa ideája az erős, őrzött külső határokon nyugszik. Ha tovább figyelünk tétlenül, az a gyanúm, hogy valami történni fog. Mit fogunk csinálni, ha az Iszlám Állam egy katonája elvegyül a menekültáradatban? Mit fogunk csinálni, ha megtörténik a tragédia? Mert ezesetben gyorsan meg fog változni Európában a diskurzus és a hangulat.”

Forrás: Mandiner, FAZ

Szólj hozzá!

2015.09.05. 14:35 Politikazabáló

A kvótarendszer kérdőjelei

Címkék: magyarország menekültek kvótarendszer Európai Unió Németország migránsok

Hatalmas a szakadék az Európai Unión belül a kvótarendszer bevezetésével kapcsolatban. Többen támogatják, többen elutasítják, nagyon messze van bármilyen megállapodás. Egy szempontot viszont kevesen vizsgáltak meg:

mi van akkor, ha a menekültek ezt nem akarják?

Nagy többségük - szinte mindenki - Németországba szeretne eljutni. Talán még Svédország és Norvégia volt néhányuk célja, de senki nem akar más országba, Csehországba, Lengyelországba, vagy Magyarországra jönni. Sőt, az Ausztriába érkezők is továbbmennek Németországba. Kijelenthetjük, hogy a menekültek 95%-a oda tart. Ehhez hozzájárult a németek többszöri befogadó nyilatkozata, olyan erős és egyértelmű kijelentésekkel, mint a mai:

nincs felső határ.

Tételezzük fel, hogy elfogadják a kvótarendszert, elkezdik elhelyezni a menekülteket, de az nem tetszik majd nekik. Mi történik akkor? Elindulnak gyalog Németországba? Táborokba zárják őket? Tömegesen viszik majd ide-oda őket? Erőszakkal? Vagy nem fogják figyelembe venni, hogy ők mit akarnak? Akkor majd fenyegetőzések kezdődnek?

Nem olyan egyszerű ez a kérdés. Nincs ez még végiggondolva.

1 komment

süti beállítások módosítása