HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

  • Online Távmunkás: Majd jönnek a fideszes megmondóemberek, hogy írásban meglincseljék azt a fideszes kormánytisztvise... (2017.08.06. 19:04) Migránsok a Balatonon!
  • MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Nyugati szövetségesek kellenek, de csak ha ezek nem liberálisok. Addig elég a semleges viszony. (2017.04.17. 12:06) Miért jó ez?
  • MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Semmi. Soros egy jelképe csak a háttérhatalomnak. Halálával nem fog megszűnni a háttérhatalom népe... (2017.04.06. 20:34) De mi lesz, ha Soros György meghal?
  • MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: @Tibi !: Az internet ide is elér, hiába gágogsz gazdád parancsára... (2017.04.04. 16:21) Plakátkampány 2017
  • s.g.l.: Pardon, első elküldése nem jelent meg, 3-4x frissítettem, semmi, visszaraktam, újra elküldtem erre... (2016.12.28. 05:18) A HírTv fordulata

2016.04.03. 01:12 Politikazabáló

Guido Westerwelle temetése és Magyarország képviselete

Címkék: temetés diplomácia Németország Szijjártó Péter Guido Westerwelle Kovács Láslzó

2016.04.02-án vettek végső búcsút Guido Westerwelle egykori német külügyminisztertől. A helyi liberális párt korábbi vezetője, a nyíltan meleg politikus leukémiában szenvedett. Temetésén Angela Merkel kancellár is részt vett. A német közszolgálati televízió pedig élőben közvetítette a szertartást. Magyarországot - nagy meglepetésre - Kovács László külügyminiszter képviselte. Szijjártó Péter húzása felkérése valójában zseniális. Egy olyan win-win helyzetet teremtett, amelyben mindkettőt ő nyerte.

Win 1 

A hivatalos verzió szerint nem ért volna vissza Washingtonból. Nem is fontos, hogy igaz vagy sem, de Kovács László felkérése, hogy képviselje az országot, igazán váratlan lépés. Pedig küldhetett volna bárkit, egy államtitkárt, egy helyettes államtitkárt, mehetett volna egy másik miniszter is, vagy akár még a most üzletember státusszal és diplomata útlevéllel rendelkező liberális Kóka János is.

Azzal, hogy a szocialista elődjét küldte (pontosabban kérte fel), egyszerre növelte (talán még zsenge) presztízsét a diplomáciai körökben, tett gesztust a szocialistáknak, és ismerte el Kovács László külügyéri tekintélyét, szerepét. Nem kell ezt túlgondolni, egy apró gesztus volt, de mégis nagyon sokat léphetett vele előre. 

Win 2

Szijjártónak a hátország felé sem kell magyarázkodnia. Westerwelle a liberálisokat vezette, sokan csak helyi SZDSZ-nek hívták az FDP-t, lehet, van is benne valami, de talán kicsit erős lehet a párt egyszerű leeszdéeszezése. Az biztos, hogy politikája a Fidesztől igen távol állt. Ráadásul Westerwelle nyíltan vállalta melegségét, amit a nyugati politikai körökben ma már jobbára elintéznek egy vállrándítással, egy Horn Gyula-i "na és?"-sel, de nálunk és a régióban még nagy feltűnést és botrányt kelt. Ez sem áll túl közel a Fidesz ideológiájához. A részvétel delegálásával Szijjártó Péternek nem kellett feszengenie a német expolitikus temetésén.

Ahogy Kovács László fogalmazott, a hasonló felkérések Európában teljesen megszokottak és normálisak, reméljük, nálunk is egyre több hasonló példa lesz rá. Bár a felkérésben is van politika, de mégis, egy emberibb arcát mutatja a néha féktelen politikai csatározásoknak.

Bármilyen megítélése is volt, nyugodjék békében Guido Westerwelle!

Szólj hozzá!