HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

  • Online Távmunkás: Majd jönnek a fideszes megmondóemberek, hogy írásban meglincseljék azt a fideszes kormánytisztvise... (2017.08.06. 19:04) Migránsok a Balatonon!
  • MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Nyugati szövetségesek kellenek, de csak ha ezek nem liberálisok. Addig elég a semleges viszony. (2017.04.17. 12:06) Miért jó ez?
  • MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: Semmi. Soros egy jelképe csak a háttérhatalomnak. Halálával nem fog megszűnni a háttérhatalom népe... (2017.04.06. 20:34) De mi lesz, ha Soros György meghal?
  • MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes: @Tibi !: Az internet ide is elér, hiába gágogsz gazdád parancsára... (2017.04.04. 16:21) Plakátkampány 2017
  • s.g.l.: Pardon, első elküldése nem jelent meg, 3-4x frissítettem, semmi, visszaraktam, újra elküldtem erre... (2016.12.28. 05:18) A HírTv fordulata

2016.05.17. 23:48 Politikazabáló

Miért vonzó a Fidesz a fiatalok számára?

Címkék: fiatalok Fidesz Fidelitas

Tehetjük fel a kérdést, amire nem is olyan könnyű válaszolni, de pontokba szedve mégis megpróbálom.

- Oktatás

Az utóbbi hónapokban, illetve években inkább a tiltakozásoktól volt hangos az oktatásügy. Legutóbb a tanárok mellett (és magukért) álltak ki a diákok, a netet is elárasztották a kockásinges képek, ami válasz volt Klinghammer avitt szavaira, illetve az egész rendszerre. De ugyanezt tapasztalhattuk a szakok megszüntetésekor, vagy az egyetemek/campusok összevonásakor. Pedig lehet, hogy mindezek szükséges rosszak, melyek az oktatás fenntarthatóságát szolgálják, mégse sikerült "eladni", maradtak a kérdőjelek. Az egész olyan, mintha a Fidesz képviselné a maradiságot, a fiatalok meg a jövőt. Kissé abszurd, hiszen Fiatal Demokraták Szövetségeként indult a párt, de mégis, a többéves kormányzás után itt tartunk. És ez nem csak a látszat, az egyetemisták körében már egy ideje nem a Fidesz a legnépszerűbb párt. Valahogy nem figyelnek ezekre a fontos jelekre.

- Internetadó 

Szintén leginkább a fiatalabbakat érintette, akik meg is mozdultak. Itt alapvetően a kommunikáció csúszott félre, de nagyon, mint utólag kiderült, hogy mit is akart a kormány (a telekom adó változtatását, amiben akár még lehetett volna logika is), de túl sok a ha, és végül visszakozniuk kellett a tiltakozások miatt.  A vezetékes telefont egyre kevesebben veszik igénybe, a mobilt a fiatalok főleg netezésre használják, így nem csoda, hogy az a szó, hogy internetadó óriási felháborodást keltett. Azóta Deutsch Tamás vette kezébe a dolgokat, mint az egyik legifjabb ősfideszes, és talán már jobb irányba viszi az ügyet. 

- Fidelitas

Lehetne az utánpótlás, a fiatalok bázisa, de valahogy nem az. A médiában alig hallani róluk, programjaikról, megjelenéseikről alig tudni valamit. Tudja valaki, hogy most ki az elnöke? Böröcz László, aki az V. kerületi alpolgármester. Az V. kerület az utóbbi időben csak botrányoktól volt hangos. Pedig a közösségi médiában jelen vannak, van saját Facebook-oldaluk, több mint nyolcezer támogatóval, saját YouTube-csatornájuk is, de az utóbbi nem nagyon pörög, főleg nem az idei videóik. De a lényeg, hogy nincsenek arcok, akik megjelenítik a szervezetet, és megnyerik a fiatalokat. Az ellenzéki pártokhoz képest még így is jelentős az előnyük, szervezett az országos hálózatuk, de egy ráncfelvarrásra erősen rászorulnak. 

- Uber

A hagyományos taxit inkább a középkorúak és az idősebb korosztály használja, míg az Ubert inkább a fiatalok, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni ezt a kérdést. Érdekes volt a kormány reakciója az első taxis tiltakozás után. Akkor még voltak fiatalabb fideszes képviselők, akik a kompromisszumot és a megoldást keresték. Mára eldőlt a harc, a kormány teljes mellszélességgel kiáll a hagyományos taxisok mellett, és a lassan, de biztosan betiltja az Ubert. Pedig erről is lehetett volna egy társadalmi egyeztetést tartani. Valóban adózzon mindenki, valóban legyenek mindenkire egységesen vonatkozó szabályok, tiszta sor. Senki ne kerülje el az adófizetést. De essen szó a minőségbiztosításról, az Uber felhasználóinak számáról, az ügyfélbarát kiszolgálásról, a taxishiánékról (ami nem városi legenda), a migránsok tömeges utaztatásáról (nyilván számla ellenében, legálisan, szintén nem városi legenda), stb. Akinek nem inge, ne vegye magára, de ilyet is lehetett látni.

- Kivándorlás, hazacsábítás

A fiatalok elvándorlása nem új probléma. Ráadásul szavazópolgárok maradnak, szóval még azt se lehet mondani flegmán, hogy hagyjuk... Az elvándorlást nem sikerült megállítani, már a középiskolások is nagy arányban tervezik a végleges kivándorlást, ami égetően nagy probléma. A hazacsábításra indított program pedig hatalmas kudarc. (Nem is értettem egyet azzal, hogy így, gyakorlatilag pénzzel csábítsuk haza őket. Így sose fog menni. Élhetőbb országból nem vándorolnak el, sőt, haza is jönnének.) 

+ Adókedvezmények

Talán ez az egyedüli olyan, amire azt lehet mondani, hogy vonzó lehet a fiataloknak is. Mind a családi adókedvezmények rendszere, mind a CSOK tényleges segítséget nyújt a fiatal házasoknak. De csak a házasoknak. 

+ Sport

Az adókedvezmények mellett a másik olyan téma, aminek a támogatása segítheti a sportszerető fiatalokat, látszik, hogy sokat ölnek a versenysportba, de a tömegsportba már nem annyit, itt azért még sok a teendő. A stadionépítés nem elég, sőt, lassan már gát, szitokszó. Pedig azt is lehet ésszerűen. Faluba nem kell többezres stadion, de vannak városok, ahol meg igenis szükséges, ha azt a város tényleg használni tudja. 

- Arcok

Ahogy a Fidelitas kapcsán említettem, mindig kellenek az arcok, akik magukhoz vonzzák az embereket, jelen esetben a fiatalokat. Melyik az a fiatal fideszes politikus, akire azt mondhatjuk, hogy az ifjúságért felel, aki a fiatalokat képviseli a kormányban? Első elgondolásra nem lehet ilyet nevet mondani, és talán ezen kellene változtatniuk. 

Ezzel a problémával a többi párt is küzd, nincs egyedül a Fidesz, de nekik korábban volt egy erős alapjuk, ami egy ideje elkezdett amortizálódni.  

A 8 pontból 6 inkább azt mutatja, hogyan távolodik a Fidesz a fiataloktól.  

2 komment · 1 trackback