HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2016.06.16. 23:33 Politikazabáló

A horvát kormány bukására

Címkék: bukás MOL Horvátország INA

Megbukott a horvát kormány, miután a horvát parlament megvonta a bizalmat Tihomir Oreskovic technokrata kormányfőtől. A miniszterelnök szerint azért indított ellene bizalmatlansági eljárást, mert megpróbálta felgöngyölíteni az INA és a Mol körüli ügyet. A nagyobbik kormányzó párt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség június 7-én nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.

 

„Az igazi ok az, hogy a nemzeti érdekek védelme érdekében megkezdtem a munkát az INA–MOL-ügy megoldásán a döntőbírósági eljárás folytatásával és új tárgyalások megkezdésével, ami egyeseknek nem felelt meg. Emlékezetes marad, ha Önök úgy döntenek, hogy ez a kormány egyesek személyi érdekei miatt bukik meg. Megpróbáltam ezt megakadályozni, és ez az egyetlen bűnöm” – mondta Tihomir Oreskovic.

 

A nagyobbik kormánypárt vezetője ugyanis korábban felesége révén került közvetlen kapcsolatba a INA–MOL-üggyel. „Ez volt a kulcsfontosságú momentum. Ahogy most kinéz, a MOL egyik lobbistája üzleti kapcsolatban állt a miniszterelnök-helyettes feleségével, aki ellenezte a döntőbírósági eljárás megkezdését az INA–MOL-ügyben” – nyilatkozta egy politikai elemző.

Így szól a mai hír rövidített összefoglalója. Forrás: HírTv.

Elgondolkodtató, hogy Horvátországban még mindig nem tudták megemészteni a MOL tulajdonszerzését. Ezer pro és kontra érv van, könnyen lehet, hogy az INA csődbe ment volna, ha nincs a MOL, lehet, hogy volt benne korrupciós pénz is, de ezt soha nem sikerült bizonyítani. Hernádi Zsoltot még mindig üldözik (körözik). Miközben a MOL rengeteg pénzt fektetett az INA-ba. 

Horvátországban rengeteg olyan probléma van, amivel a legmagasabb szinten foglalkozni lehetne, lásd a migrációt, a devizahiteleseket, a gazdasági növekedést, a korrupciót, a horvát-szlovén határvitát, és még napestig lehetne sorolni.

Ehelyett ott tartanak, hogy évek óta egy kérdés van, ami meghatározza az identitásukat, ami a legfontosabb eleme a választási kampánynak, a kormánynak és az ellenzéknek egyaránt, és ez nem más, mint a MOL és a vele való kapcsolat. Most is ebbe bukik bele az éppen aktuális kormány.

Amikor arról volt szó, hogy visszaveszik, akkor nem áldoztak rá, vagy nem volt annyi pénzük. Vagy akkor sem akarták igazán. Nálunk meghozták azt a döntés, hogy kivásárolják az oroszokat a MOL-ból. Igaz, hogy azóta is óriási bukó a tranzakció, de legalább csináltak valamit, született egy döntés. 

Rossz nézni, ahogy a horvátok gúzsba kötik magukat a MOL miatt. 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása