HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2012.01.15. 12:28 Politikazabáló

Mire megy Schiffer András nélkül az LMP?

Címkék: lmp schiffer andrás

A legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy semmire, de valójában ez nincs is messze a realitásoktól. Bár az LMP nem egyszemélyes párt, több vezető politikusa van, mint például Jávor Benedek (mennyire háttérbe szorult?!), Karácsony Gergely, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, de mégiscsak Schiffer András a legnagyobb név, alapító tag, és valamilyen szinten a párt lelkének is nevezhető. Ráadásul nemcsak a frakcióvezetői székből távozik, hanem a párt többi vezető testületéből is. 

Egyes találgatások szerint a távozás mögött az áll, hogy eltérőek a vélemények a párt ellenzéki együttműködését illetően. Schiffer (még) nem erőltetné a szorosabb együttműködést az MSZP-vel és a DK-val, míg mások igen. De ez elég ok arra, hogy otthagyjon csapot-papot, és engedje, hogy az LMP ne az általa helyesnek vélt irányba menjen tovább? Ha kisebbségben maradt, nincs más választása. Vajon jó az LMP-nek, ha pont Schiffer András marad kisebbségben?

A párt támogatottsága az utóbbi időben lassú emelkedésnek indult, az LMP ügyesen meglovagolta a kormányellenes hangulatot, látványos akciókat indított (bár Schiffer nem láncolta magát oda a parlamenti parkoló bejáratához). Pont most tudna megerősödni a párt, hogy kitörjön az 5-7%-os pártszimpátiából, hogy vidéken is erősebb bázist építsen, mert ott még mindig nagyon rosszul áll, erre távozik Kaufer Virág, Scheiring Gábor, és a vezető Schiffer András is. Így biztos nem fog megerősödni. Ha előtérbe kerülnek a párton belüli konfliktusok, nem csak a párt támogatottságának további növekedése kerül veszélybe, de az eddigi támogatók is elfordulhatnak tőle, látva, hogy nem tudnak egységesen fellépni. A marakodó pártok veszte mindig ugyanaz lett, lásd FKgP, KDNP, SZDSZ. 

Az LMP még nem tart itt, de ha ez a folyamat elindul, biztos nem lesz jó vége. Arról nem is beszélve, hogy mi értelme a parlamenti politizálásnak, ha az egyik csak heti egy napot (!) járna be (Scheiring), a másik meg semmilyen tisztséget nem vállalna (Schiffer). Ez még támadási felület is lehet.

A januári tisztújításon eldől, hogy milyen irányba megy tovább a párt, szorosabb együttműködést kötnek-e az MSZP-vel és a DK-vel, és hogy kik lesznek az új vezetők, mert a vezető tisztségeket be kell tölteni. Eddig is furcsa volt, hogy a párnak nem volt elnöke, de frakcióvezetőre mindenképpen szüksége lesz. Schiffer távozásával megindulhat egy erodálódás, főleg ha olyan emberek kerülnek előtérbe, mint Szabó Zsolt választmányi tag, akivel a párt egészen biztosan nem lesz népszerűbb. 

 

3 komment

süti beállítások módosítása