HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2018.05.08. 22:35 Politikazabáló

Milyen esélye van a civil ellenzéknek és az ellenzéki pártoknak?

Címkék: kormány tüntetés ellenzék civilek Momentum

A keddi tüntetés után kimondhatjuk, hogy a választás utáni civil ellenzéki tiltakozások kifulladóban vannak. Bár lelkes és aktív civil szervezők és szónokok tűntek fel, de rájuk nehéz építeni egy új ellenzéket. Érthető volt a dühük, hogy megint négy évre Orbán lesz a vezető, és egyszerre kritizálták a kormányt és az ellenzéket, de most kellene valami új, ami nincs. Se egy vezető, se egy program, csak az, hogy ne Orbán és ez a kormány.

Az ellenzékkel szemben is voltak irreális elvárások, hogy ne vegyék fel a mandátumukat, ne üljenek be a parlamentbe, de ezek inkább radikális, mintsem racionális elvárások. A legutóbbi ciklus végén Gyurcsányék parlamenti kivonulásának sem volt semmi haszna. Ha már megszavaztak egy pártot, jelöltet, igenis menjenek be dolgozni, ez egy jogos választói elvárás. 

Még akkor is, ha valahol érthető lehet az elmúlt egy-két ciklust megélt ellenzéki politikusok motiválatlansága, miután minden indítványukat leszavazták és Orbán is csak a legvégső esetben állt le velük vitázni. A látványos, figyelemfelhívó akciók se hozták meg a sikert, csak a büntetéseket.

Talán a parlamenten kívüli Momentumnak könnyebb is lesz kitörnie ebből az ellenzéki letargiából, május elsején is csak nekik volt politikai üzenetük és egy kisebb, de lelkes tüntetésük. Volt/van programjuk, lelkesek, politikusként amatőrök, de egyébként tanultak, képzettek, a párt is folyamatosan bővül. Kérdéses, hogy mennyire jó irány az, hogy az EP-ben a liberálisok közé ülnének be. Már most is hallani olyan hangokat, hogy az új SZDSZ, ha ebbe a skatulyába bekerülnek, könnyen beszorulhatnak egy néhány százalékos párt képébe. Szerintem a Néppártba is simán beülhetnének, de  ez a kérdés később fog eldőlni. 

Mégis mi hozhatja meg a sikert az ellenzéknek és az Orbán-rendszert szívből utáló civileknek? Maga az utálat kevés, ez az ellenzéki partokat sem hozta össze. Az, hogy ne ez a kormány legyen hatalmon, szintén kevés üzenet ahhoz, hogy tömegeket fordítson ellene. Olyanokat, akik most mellettük vannak vagy bizonytalanok. Főleg úgy, hogy népszerű, társadalmilag hasznos döntéseket is hoznak, mondjuk a családok további támogatását. Azok mellé majd be kell állnia az ellenzéknek is. Ez nehéz döntés lesz, nyilván nehéz megszavazni egy kormányzati indítványt, de szerintem időnként hasznosabb, mint mindenre nemet mondani.

Az elmúlt években az látszott, hogy csak akkor lehet sikert elérni, ha konkrét ügyek mögé állnak be. Ilyen volt nolimpia kampány vagy az internetadó elleni tüntetés. Mindkettőben komoly civil részvétellel. Paks kérdése is megosztja az embereket, azt a vasat is tovább lehet ütni, főleg, hogy a fele titkos, ami nem, az meg irtó drága. A kormány tálcán fogja kínálni a témákat. Máris itt van Mészáros Lőrinc, aki három év alatt a semmiből az ország legvagyonosabb embere lett, vagy az esetleges bírói reform, de valószínű, hogy az emlékezetes "alapítványi pénz elveszíti közpénz jellegét" filozófia sem fog változni, és a privát vagyonfelhalmozás sem lesz szerényebb. Ezek azért előbb-utóbb ki fogják verni a biztosítékot. A belső kritikákra nem figyelnek, annak is lehet következménye.  

Az ellenzéknek a parlamentben és azon kívül is keményen kell dolgoznia, ha eredményt akarnak felmutatni. A Fidesz egy jó kormányzással akár további szavazókat is szerezhet, és a jövő évi önkormányzati választás is nagyon fontos lesz a Fidesznek. Így az ellenzéknek nem maradt már, mint a kemény és értelmes munka. Most biztos nem az összefogás vagy annak hiánya az, amire koncentrálniuk kell. 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3513901010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2018.05.10. 09:32:04

Ennyit a "forradalmi" kormányváltó hangulatról. Azért azt hittem, legalább nyárig eltart a dolog és őszre hal el teljesen.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.10. 09:45:20

Az nekem is feltűnt, hogy a "Mi vagyunk a többség" nevű banda, a 4.0-s dzsambori dátumát most nem nevezte meg.

A többségnek nevezett massza, ami valójában pár ezer embert jelent, fogyogat. Kifújtak.

"Majd megunják és hazamennek", mondta a haza elkúrója, mikor nem unták meg és nem mentek haza.
Mostanra beteljesedett a jóslata, a saját brancsát illetően.

Proud Mary 2018.05.10. 09:52:20

vicc az egész

ezt hallgassátok meg, ezer %-ig kimondja az igazságot:

www.youtube.com/watch?v=IctJEiL9cCY

röf 2018.05.10. 10:02:35

Kicsit alábbhagyott a ballib propaganda médiumok lelkesedése a kedden készült Kossuth téri videófelvételek után.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.10. 10:10:34

A ballib ultrák tüntijei kifulladtak, mert a ballib pártok ellen fordultak, így azok is megvonták támogatásukat, majd pedig a Soros Hálózat is abbahagyta a finaszírozást.

A fordulat oka, hogy a hódmezői nagyvezír, MZP gyakorlatilag alapítandó új pártja kezdeteknt kezdte kezelni az egészet. Lassan a tüntizők fő ellenség már nem a Fidesz lett, hanem a meglévő ballibek.

S már a Jobbik is kihátrált, nem akarnak még egy Jobbikor MZP vezetésével.

Végül maga MZP is elment, rájöt, ez a csürhe túl gázos ahhoz, hogy rájuk tudjon alapozni. Az utolsó tüntiken már csak a jól ismert desktruktív drogosok, plusz pár futóbolond (lásd "alkotmányos ellenállás") volt jelen.

Ballib vagyok rettegek 2018.05.10. 10:14:43

@Proud Mary:

Aztakurva...

- nincs média túlsúly
- nincs diktatúra
"Az ellenzéktől lassan jobban hányok, mint a kormánytól"

És ami tényleg meglepő, hogy teljesen logikus gondolatokat fűz egybe 45 percen keresztül.

Cycmen 2018.05.10. 11:03:02

"Még akkor is, ha valahol érthető lehet az elmúlt egy-két ciklust megélt ellenzéki politikusok motiválatlansága, miután minden indítványukat leszavazták és Orbán is csak a legvégső esetben állt le velük vitázni. A látványos, figyelemfelhívó akciók se hozták meg a sikert, csak a büntetéseket."

Aki tudja hogy figyelemfelkeltés alatt bábozást, óbégatást, molinózást kell érteni, az azért nincs annyira meglepődve.
A tartalmatlan provokatív blőd kérdésekre meg Orbán mit válaszoljon? Amit csinálnak az már csak hajszállal marad el egyes poszt szovjet országoktól ahol a parlamentben konkrét bunyókat rendeznek. Csak komoly ember várhatja el hogy komolyan vegyék.