HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2019.11.25. 20:28 Politikazabáló

Hogyan dönthet a Fidesz az atlétikai vb-ről?

Címkék: kormány főváros fővárosi közgyűlés Fidesz Ferencváros Budapest Momentum Karácsony Gergely Atlétikai világbajnokság 2023

Karácsony Gergely főpolgármester közölte, hogy milyen feltételekhez köti az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó stadion felépítését (pontosabban ügyesen átfogalmazta: támogatja az atlétikai vb-t, ha öt pontját teljesíti a kormány). Röviden:

  1. 5 év alatt 50 milliárd forint fővárosi egészségügyre
  2. Zöldfelületek növelése Csepelen
  3. A komplexum legyen nyitott a tömegsportra 
  4. Átlátható szerződések
  5. Fővárosi közlekedési célú beruházások támogatása

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester további feltételeket is említett. Bár valószínű, hogy most inkább Karácsony feltételei a döntőek, aki az idő szűke miatt nem szeretne népszavazást. Ellentétben a Momentummal. Érdekes lesz, hogy ebben a helyzetben hogyan fog dönteni a fővárosi közgyűlés. Mert nincs sok idő, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség már sürgeti a döntést. 

Ebben a helyzetben hogyan dönthet a kormány?

Megrendezzük a vb-t

Kisebb-nagyobb kompromisszumokkal, de elfogadja a feltételeket. A cél, vagyis a rendezvény lebonyolítása érdekében együttműködésre kész, ezáltal három legyet is üthet egy csapásra:

1. Nem bukja el az atlétikai vb-t, mint korábban az olimpiát, ami Orbán elmondása szerint is fájó volt neki. 

2. Ezzel azt is mutatja, hogy kompromisszumra is képes a kormány adott esetben, így jobb színben tűnik fel a kormányt kevésbé kedvelők körében, és később is lehet érvelni a diktatúrát kiáltókkal szemben. 

3. A saját szavazók és a sportszeretők is örülhetnek, hiszen a világbajnokság megrendezésre kerülne. Elkerüli a saját hívek csalódottságát, hogy a kormány nem állt bele keményen ebben a projektbe. (A Magyar Nemzeten már megjelent ezzel kapcsolatban egy véleménycikk, igaz, az csak a Momentum népszavazási kezdeményezésére vonatkozott, még nem Karácsony feltételeire. A lényege az, hogy ebbe már bele kell állni.)

Elengedi a stadion és így a világbajnokság megrendezését

"Nem hagyja magát zsarolni a kormány" és az "irreális" feltételekre hivatkozva elvetik a vb megrendezésének lehetőségét.

1. Ezzel a lépéssel erősítheti a "kormány építkezik", az "ellenzék csak gátol és rombol" üzenetet. 

2. Nemzetközi szinten nagy presztízsveszteséggel járna a visszalépés. A foci eb-t sose kaptuk meg (igaz, jövőre 4 mérkőzést rendezhetünk), az olimpiától mi léptünk vissza, ahogy az atlétikai vb-től is. Kérdéses, hogy ezek után hogyan pályázhatunk hasonló nagy világversenyekre.

3. A saját szavazók között is lesznek csalódottak. Ahogy a sportolók és a szurkolók között is. Ezt a dühöt persze az ellenzék ellen is lehet fordítani. 

4. Viszont igen sok pénzt spórolna a kormány.

Mi jöhet még?

Az biztos, hogy a Fidesz már ezerrel méri a különböző döntések társadalmi támogatását. Eddig is képes volt váltani, ha a népszerűsége veszélybe került. Most viszont nem ilyen egyszerű a helyzet. Karácsony és Baranyi sem akarta mindenáron megakadályozni a projektet, hanem feltéttelekkel még támogatnák is. Egy igen komoly dilemma előtt áll a kormány. Mindkét döntéssel egyaránt sokat nyerhet és bukhat. 

Ebbe zavarhat bele a Momentum a népszavazással. A kormány azt is feltételül szabhatja Karácsony feltételinek elfogadásakor (micsoda képzavar), hogy ne támogassák a Momentum népszavazási kezdeményezését, vagy ha már ki kell írni, támogassák az Atlétikai Világbajnokság megrendezését. Vagyis a stadionépítések ellen kampányoló Karácsonyt is furcsa helyzetbe hozná.

 

Szólj hozzá!

2019.11.09. 22:40 Politikazabáló

Az új, zöld baloldal a fővárosban?

Címkék: politika főváros karácsony gergely Budapest Drazsé fővárosi közgyőlés

Sokan meglepődtek rajta, hogy a fővárosi cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai között sok ún. öreg róka politikus jelent meg. Valóban elgondolkodtató, hogy az új, zöld baloldal vagy csak simán az összefogás őket tudta kitermelni 2019-ben? Miért nem tudnak új arcokat felvonultatni? Igaz, már nem vezető politikusok a frontvonalban, de ott vannak a háttérben. Miért? Nincsenek új arcok? Nincsenek jobb szakemberek? Vagy még mindig ekkora a befolyásuk? Egyik verzió sem túl biztató.

Az is érdekes kérdés, hogy egy Draskovics Tibornak miért fontos, hogy a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági elnöke legyen? Katona Tamásnak miért fontos, hogy a BKV Zrt.-nél igazgatósági tag legyen? Biztos jó ötlet részben Lakos Imrére bízni a BVH Városüzemeltetési Holdingot? 

Lássuk az érintetteket és a korukat:

Bodnár Zoltán 60

Draskovics Tibor 64

Havas Szófia* 64

Kolber István 65

Lakos Imre 66

Katona Tamás 70 

Atkári János 72 

*ő nem igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tag lett, hanem az Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának tagja lett. Ismert az 1956-os forradalommal kapcsolatos viszonya (ellenforradalom vs. forradalom). 

1 komment

2019.11.08. 23:03 Politikazabáló

Tényező lett a Momentum

Címkék: Momentum Momentum Mozgalom románügynök

Nemrég Gulyás Gergely lerománügynöközte Fekete-Győr Andrást, amiért a Momentum nem az RMDSZ jelöltjét támogatja a román elnökválasztáson, hanem a román liberálisokat. Fekete-Győr is keményen visszaszólt. Hogy ez helyes, vagy sem, az egy külön történet, de az biztos, hogy a Momentum már elérte a kormány ingerküszöbét. Tényező lett, reagálnak rá. Korábban is volt rá példa, hogy a Momentumot, vagy annak képviselőit támadták, például Donáth Anna is durva zaklatási vádakkal találkozhatott a kormánymédiában. De főleg a fideszes média támadta. Péntek reggel pedig már maga Orbán Viktor nyilatkozott a Momentumról - természetesen elítélően, leeszdéeszezte

A 24.hu részletes önkormányzati választási elemzéséből kiderül, hogy a Momentum sokat javult az EP választásokhoz képest. Viszonylag rövid idő alatt. Ha ez a tendencia folytatódik, nem csak biztos parlamenti befutó lesz 2022-ben, de esélyes a legerősebb ellenzéki induló szerepére is.

 

Az biztos, hogy további és egyre keményebb támadásokra kell felkészülniük. Most már nem csak a kormányzati médiától, hanem a fideszes politikusoktól is. Ismert, mit kapott a Jobbik, amikor a második legerősebb erő lett. Viszont nekik úgy kell harcolniuk, hogy a parlamentben nincsenek jelen. Ez egy új momentum (:P) ebben a küzdelemben.

Az nagy kérdés, hogy mit kezdenek a most megszerzett önkormányzati pozíciókkal, polgármesteri címekkel és támogatással. Nagy lehetőség bizonyítani, de könnyen alkalmatlanság is lehet a vége. Valamint kérdés, hogyan kezelik majd az ellenzéki összefogás pártjait érintő ügyeket. Rájuk ég, vagy időben és jól reagálják le ezeket. Mert ügyek már most is vannak (Lackner, Zugló, Drazsé, Baranyi, stb.)

Szintén érdekes lesz, hogyan építenek fel új embereket, vagy tudják-e integrálni a párt nélküli ellenzékieket. A legutóbbi tervek szerint Botka, Szél, Hadházy is a kiszemeltek között van. Vajon indokolt ez az integráció, vagy azzal érhetnek el több új szavazót, ha újabb arcokat építenek fel?! 

Sok még a nyitott kérdés, de az biztos, hogy a Momentum nagyon fontos tényező lett. 

3 komment

süti beállítások módosítása