HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2020.01.22. 22:44 Politikazabáló

Pokorni védelmében

Címkék: ügynökakták lusztráció Pokorni Zoltán

Pokorni Zoltánt mostanában sokan támadják, amióta sírva beszélt nyilas nagyapjáról. Valahogy úgy, hogy mindez tiszteletre méltó, de keveset tett. Ezt meg azt meg amazt kellene tennie, és akkor járna el helyesen. Fialától kezdve Braunon át sokan kritizálják.

Pokorni volt az, aki 2002-ben apja ügynökmúltja miatt is sírva nyilatkozott a sajtónak. Akkor lemondott a pártelnöki és a frakcióvezetői tisztségeiről. 

Tehát adott egy politikus, ráadásul jobboldali, polgári értékekkel, aki egyszer azért mondott le, mert az apja a kommunista állambiztonsággal együttműködött, majd közel 20 évvel később a nagyapja nyilas múltja miatt került a középpontba. Már az egyik is elég súlyos lehet, de a sors gondoskodott róla, hogy mindkét vállán legyen elég teher. Könnyei őszinték.

Egyik esetben sem belülről vagy a családjától értesült ezekről a családi múltat érintő dolgokról, hanem mindkét esetben mások hozták nyilvánosságra. Az apja esetében a mai napig nem tudjuk, ki volt az, aki mindezt elővette a fiókból... 

Pokornit lehet támadni, de ő volt az egyetlen, aki ilyen terhelt családi múlttal kiállt a nyilvánosság elé, és mellébeszélés nélkül szembenézett ezzel. Lehet utána csinálni. Biztos vannak még páran, akik ezt megtehetnék. 

Hogy a politikai életben vagy a magyar társadalomban miért maradt el ez a szembenézés, a múlt feltárása, az nem az ő egyszemélyes felelőssége. Azért lehet hibáztatni az összes hatalmon volt vagy lévő politikai oldalt, hogy ez nem történt meg. Például az ügynökakták a mai napig nem nyilvánosak. Ebben a Fidesz felelőssége is óriási, hiszen az elmúlt 10 évben ők kormányoztak. Valószínű ez már nem is fog megtörténni, ha igaz, hogy a Fidesz-KDNP-ben már több a korábbi ügynök, mint a mai MSZP-ben. Sajnos ma már néhány történészen kívül senkit nem érdekel, hogy lehet(ett) akár napjainkig egykori ügynök alkotmánybíró, államtitkár, sportvezető, stb. 

De ez csak egy szelete ennek a történetnek. Magyarországon a lusztráció és a családi tragédiák feldolgozása is elmaradt. 

Pokorni kiállása becsülendő és követendő, támadása hiteltelen és értelmetlen. Aki most ezt teszi, az nem segíti a feldolgozást, sőt. 

16 komment

süti beállítások módosítása