HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2021.04.17. 19:43 Politikazabáló

Fudan, Fürjes, Karácsony, Baranyi

Címkék: diákváros Ferencváros Karácsony Gergely Palkovics László Fürjes Balázs Baranyi Krisztina Fudan

Hirtelen központi téma lett a Fudan Egyetem budapesti épületeinek terveiből. Az események sorjában: 

1. Bejelentették az egyetemi épület felépítésének terveit.

1. Karácsony tiltakozik, a diákvárosért vétózta volna az atlétikai világbajnoksgára épülő stadiont.

3. Fürjes bejelenti, hogy egymás mellett épülne fel az egyetem és a diákváros.

4. Fürjestől elveszik a projektet és Palkovics kapja meg. 

5. Baranyi Krisztina népszavazási kezdeményezéssel döntene az egyetem sorsáról.

Itt tartunk most, és valószínű, hogy ez csak a kezdet. Karácsony kijelentette, hogy még a saját embereit sem kíméli a kormány ha a kínai egyetemről van szó, pedig valójában a kormány éppen kíméli, tehermenesíti Fürjest azzal, hogy más kezébe adja az egyetem ügyét. Mivel nagy esély van rá, hogy a 12. kerületben országgyűlési kéviselő-jelöltként indul, ezért a sok harccal járó politikai beruházást érdemes levenni róla. Ez az egyik olyan kerület, ahol még esélye is lehet. Palkovics nem lesz jelölt, és eddig se volt egy népszerű miniszter, sok konfliktussal a háta mögött ezt is inkább ő fogja elvinni.

A kormánynak nagyon fontos ügy az egyetem és az atlétikai vb is, ezért kénytelen lesz minden érintett féllel tárgyalni, ha megoldást akar találni.  

A kínai egyetem ügye soha nem lesz egy népszerű ügy a budapestiek körében, főleg ha szembeállítják a diákvárossal. Ügyesen ugrottak rá a Budapesten népszerűbb ellenzéki politikusok. Nehéz is megindokolni, hogy a nylít társadalom és a demokrácia mellett kiálló CEU-t elüldözi a magyar kormány, miközben a kommunista diktatúrában élő Kína egyetemét idehozzuk és támogatjuk. Még akkor is, ha az egyik legjobb a világon. Ráadásul jórészt kínai hitelből épülne, ami mindig nagyon drága és máshol is sok problémát okoz, láthattunk erre példát Ecuadorban, vagy legutóbb Montenegróban az autópályaépítés során. Bevett kínai gyakorlat, hogy a hiteleivel alakít ki függőségi viszonyt. Lásd még a Budapest-Belgrád vasútvonal horribilis költségét.

A másik, amiért nem lesz népszerű az egyetem ügye, az pont az az idegengyűlület, amit éppen a kormány erősített fel és tüzel(t) éveken át. Ha nem is a kínaiak ellen tette, hanem az idegenek, migránsok és mindenki ellen, aki nem fehér keresztény ember. Ez most visszaüthet. A sarki kínaival meg az olcsó étteremmel még nincs baja a magyarnak, sőt, élvezi annak előnyeit, de ha már vírust hoz ide, akkor problémás lesz. Emlékezhetünk a több vietnámi éttermes/boltos elkeseredett kiírására a járvány első hullámában, hogy "mi nem kínaiak vagyunk". Ha túl sokan lesznek itt, ha készpénzre megvásárolják a lakásokat, üzleteket, ha magyar kollégisták helyett kínaiaknak épít épületet a kormány, akkor már gondja lehet velük a magyaroknak is. Érdemes megjegyezni a letelepedési kötvények kínai dominanciáját is: a húszezer letelepedési engedélyt kiváltó külföldi közül 15 754 érkezett Kínából, vagyis a kötvényes bevándorlók 81 százaléka kínai

Kína egyre erősebb gazdasági és politikai hatalommal rendelkezik, így megkerülhetetlen a nemzetközi politikában. A kérdés az, hogy Magyarország meddig megy el a támogatásukkal. A kínai egyetemmel az ellenzéknek dobott magas labda még sokáig itt fog pattogni. 

31 komment

süti beállítások módosítása