HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2011.03.29. 15:30 Politikazabáló

Mit akar Gyurcsány?

Címkék: mszp gyurcsány ferenc free hungary

Nemrég elindult az angol nylevű Free Hungary oldal, mely Gyurcsány Ferenchez, illetve az MSZP-s Demokratikus Koalíció platformhoz köthető. A hír szerint "A honlap vállaltan progresszív baloldali értékrendet vall", és "tagjai az angolul beszélő itthoni és külföldi közönséget szeretnék tájékoztatni a magyarországi belpolitikai eseményekről, folyamatokról." Már maga a név is azt sugallja, hogy Magyarország nem szabad. Tényleg nem az?

Nem nehéz kitalálni, hogy Gyurcsány Ferenc legújabb ötletéről van szó. A kérdés csak az, hogy kinek/kiknek szánja, miért csinálja, és ami legfontosabb: kinek üzen ezzel az oldallal? Úgy tűnik, hogy leginkább a külföldieknek, és főleg a külföldi médiának. Két célja lehet: 1. Egyrészt próbálja meglovagolni az Orbán-kormánnyal szembeni szkeptikus, vagy erősen kritikus nemzetközi sajtóvisszhangot. 2. Másrészt mindent megtesz, hogy a saját megtépázott (európai) hírnevét külföldön is újra a régi fényében lássák, vagy legalábbis ne olyan rossz fényben, mint amilyenben eddig volt. A honlap létrehozása ennek a célnak az egyik eszköze lehet. Hiteles politikusként, valódi alternatívaként szeretne megjelenni, aki a demokratánál is demokratább. Nehéz megítélni, hogy az ebben a szerepben való tetszelgés elég-e ahhoz, hogy így is lássák őt. Feledésbe mehetnek a korábbi tettei? Lehet újra hiteles politikus Európában? Nehéz eléképzelni.

Egyre jobban körvonalazódik, hogy a volt miniszterelnök mindenképpen szeretne visszatérni a magyar politika legfőbb vonalába. Szinte minden nap blogol, vagy üzen a Facebook-oldalán. Orbán Viktor minden megnyilvánulását kommentálja. Legújabb akciójában már az utcára hív. (Külön fejezet lehetne, hogyan fér össze a korábbi utcai politizálást kritizáló hangnem a mostani felhívással és a parlamenti kivonulással.) 

Hazai megítélése még mindig nagyon negatív, csak egy szűk körben rajonganak érte, sokszor még az MSZP-nek is gondot okoz egy-egy megnyilvánulása. A Fidesznek addig jó, amíg megosztja az MSZP-t. A kormánypárton kívül az ellenzék többi pártja számára is elfogadhatatlan, a Jobbik és az LMP is megveti a Gyurcsány-korszakot. Ettől függetlenül nem sokat vesztett abból a hévből, ami korábban is jellemezte. Hazai és európai visszatérése is nehézkes, ezzel az új oldallal az utóbbi próbálkozását szeretné erősíteni. Ennek sikeressége - jelen pillanatban - erősen kétséges. Csak azt látni, hogy Gyurcsány nagyon akar, de hogy ennek a nagy akarásnak mi lesz a vége, még nem tudni. A mondás szerint nem sok.
 

2 komment

süti beállítások módosítása