HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2023.07.30. 21:17 Politikazabáló

Az ellenzék kihagyott lehetőségei

Címkék: kampány kommunikáció kormány propaganda ellenzék

Az Orbán-kormány mostanában tálcán kínálja azokat a témákat, amelyekkel választókat lehetne nyerni, melyekkel a hitelességüket lehetne megbillenteni, de valamiért az ellenzék többsége nem csap le ezekre a lehetőségekre, és nem tartják napirenden ezeket a kérdéseket. Néhány ilyen téma az utóbbi időből:

  1. 369 bezárt posta. Amikor a Gyurcsány-kormány idején bezártak egyet, a Fidesz falurombolást kiáltott, most akkor ezt mégis minek lehetne ezt nevezni?! Ráadásul az intézkedés fő kárvallottjai főleg a kisebb vidéki postát használók voltak. 
  2. Ugyanez a helyzet a bezárandó vasútvonalakkal, bár a számuk jóval kevesebb - eddig. Elképzelhető, hogy az első 10 vonal után lesz még néhány, ha nem túl nagy a felháborodás, lemegy a tesztidőszak, és ezt is lenyeli a többség. Ráadásul ezeknél már fideszes polgármesterek és korábbi államtitkár került szembe a kormánnyal.  
  3. Infláció. Már tíz hónapja 20% felett van az infláció, ami európai szinten is kiugróan magas. A kormány sokkal ügyesebben kommunikálja, hogy az év végére 10% alá csökkentik. Ez remek hír, de 10 hónapja 20% felett van, és akkor még néhány hónapig 10-20% között lesz. Miközben az Unió összes országában jóval alacsonyabb. Ezért ezt nem lehet a háborúra, Brüsszelre, Márki-Zayra fogni, mégis megteszik, de alig van rá ellenzéki válasz. Pedig csak az uniós számokat (vagy a közép-európai adatokat) és a magyar számokat kellene egymás mellé rakni, és már szembetűnő is a szakadék. 
  4. A pedagógusok ügye. A Fidesz nagyon ügyesen azt kommunikálja, hogy a tiltakozások kifulladtak, csak egy kisebbség balhézik, amúgy Brüsszel miatt nem emelik a béreket, ami persze hazugság, de az üzenet átmegy. Naponta ezerszer kell elmondani, sulykolni és működik. Valójában tényleg komoly problémák vannak, a pályaelhagyás is gond, a helyettesítések is, a fizetések is, az oktatás színvonala is, sok témát lehetne és kellene ugyanúgy sulykolni, mert sajnos van miről beszélni. 
  5. Adóemelések. Ebből több is van, például a KATA kivezetése, legutóbb a szocho bevezetése a megtakarításokra, korábban a több szektorra kivetett különadók (kiskereskedelem, távközlés, bankok, gyógyszeripar, MOL, stb.), amit a kormány megint csak ügyesen extraprofitadónak hív, de valójában kivétel nélkül mindent az ügyfelek és így az emberek fizetnek meg. A kormány üzenete könnyebben átmegy, a multik nyerészkednek, ezért drága minden, valójában ha nem kellett volna kivetni szinte az összes szolgáltatásra újabb adókat, nem emelkedett volna minden ennyivel. Az ellenzék helyében óriási számokkal lehetne dobálózni, hogy ezeket az adókat az emberekkel fizetteti meg a kormány... 
  6. Brüsszeli pénzek. Miután hónapok, lassan évek óta nem érkeznek meg a pénzek, érdemes lenne felelősöket keresni, márpedig a kormány az egyedüli felelős. Mégis kitűnően hárítják át másokra; a baloldali képviselők miatt nem jönnek a pénzek, vagy hogy Brüsszel odaadta Ukrajnának. Mindkettő színtiszta hazugság, de a sulykolás, a propaganda könnyen el tudja hitetni az emberekkel. Az ellenzék miért nem sulykolja a felelősöket? Itt is óriási számokkal lehetne dobálózni, hogy a kormány miatt mennyi pénz hiányzik Magyarországról.
  7. Vodafone-üzlet. A kormány üzenete rövid, tömör, stratégiai érdek volt, de ebbe is bele lehet kötni. Az árba is, és a stratégiai érdekbe is. Hiszen szabályozói oldalról mindent el tud érni a kormányzat, amit akar, lásd a kötelező akciókat a boltokban, vagy az extraadókat, árstopokat, moratóriumot, kamatstopot, stb. A Vodafone-üzlet több sebből is vérzik, hiszen végül az állam kisebbségi tulajdonos lett, akkor hol van itt a stratégiai érdek? Ráadásul a Yettelben is van már 25%-os részesedése az államnak. Ez a kérdés már teljesen elhalt a politikai közbeszédben.
  8. Repülőtér visszavásárlása. Lehet mondani, hogy stratégiai érdek, de akkor miért adta el korábban az Orbán-kormány a 25%-os megmaradt tulajdonrészt, ami most óriási pénzeket ér, a tulajdonosi felelősségről nem is beszélve. Ráadásul a repülőtér fejlesztéseinek látványos akadályozása (vasút, parkoló, 1-es terminál, stb.) azért, hogy így bírják rá a tulajdonosokat az eladásra, egyáltalán nem az ország és nem is az emberek érdeke, hiszen így évekig sokkal rosszabb szolgáltatáshoz jut mindenki, aki a repülőtéren megfordul, akár magyarok, akár külföldiek. Ezek a módszerek sem az ország érdekét szolgálják. Ezt a kérdést sem "üti" az ellenzék. 
  9. Embercsempészek szabadon engedése. Évek óta folytatott migrációellenes kampány után ez sehogy nem állja meg a helyét. Melyik embercsempészt tart vissza az, hogy ha itt elkapják, úgyis kiengedik, csak az országot kell elhagynia, OK, eddig sem letelepedni akart itt, hanem átutaztatni embereket... Sehol nincs már a közbeszédben. 
  10. Akkumulátorgyárak. Talán a debreceninek volt a legnagyobb visszhangja, mert az a legnagyobb és ott tiltakoztak a legtöbben, de mára az is elhalt. A kormány azóta számtalan új gyárat és gyárhoz kapcsolódó mellékberuházást jelentett be. Hogy ez jó a magyar embereknek vagy a gazdaságnak, arról még vita sincs. Hogy elbírja majd ezeket az ország energiával, munkaerővel, vízzel, stb. senki nem tudja, mert erről se tájékoztatás, se vita nincs. 

Ha az ellenzék valami sikert szeretne elérni, akkor ezekkel a témákkal is foglalkoznia kellene, tematizálni a közbeszédet (vagy legalább megpróbálni), újra és újra elmondani, éppen úgy, ahogy a Fidesz csinálja, hiszen a témák adottak, csak a technikát kellene ellesni, és még hazudniuk sem kell hozzá.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr10018182551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.07.31. 05:32:25

Senki se hiszi, hogy egy szakértői országrontó ballib kormnány mindezt jobban csinálná, így mindez nem kihagyott lehetőség.

Ki hinné, hogy egy Bajnai-MZP-Gyurcsányné kormnányzat bármit is jobban csinálna? Még ők maguk se hiszik el ezt.

2024 2023.07.31. 15:20:21

"Akkumulátorgyárak... Hogy ez jó a magyar embereknek vagy a gazdaságnak, arról még vita sincs."

Dehogy nincs. Az ellenzék szerint az akkugyárak mérgezőek. Politikai okból, alapból támadják a beruházásokat a lakosság legprimitívebb félelmeire építve. Ezért hiteltelenek. Miközben az imádott Nyugaton sorra épülnek az akkumulátorgyárak a zöld átállás jegyében. Mert valahol le kell gyártani az aksit, amivel az elektromos autó közlekedik. A gyárakban az akkut az adott országban a helyi munkavállalók (és vendégmunkások) gyártják le. Ergo jót tesz a magyar embereknek és a gazdaságnak is.

nemecsekerno_007 2023.08.02. 09:21:34

A választók többsége nem hisz az ellenzéknek. Szappanoperát csináltak a politikából. Pénzért.

nemecsekerno_007 2023.08.02. 09:23:39

Az akkugyárak elleni tiltakozás a non-plusz ultra, abból kristálytisztán látszik, hogy felbérelt hasznos hülyék.

body_andras 2023.08.02. 09:55:01

0. AZ ellenzék kihagyott lehetősége 2018-ban az volt, hogy megállítsa a kétharmad dömpinget és ne szűnjön meg ellenzéki mivoltában. Onnantól már szóra sem érdemes, mit qrtak még el.
1. A Posta már régóta elavult, értelmetlen, idő- és erőforrás pocsékoló intézmény. Egy csepp könnyet se hullatok érte, felőlem meg is szűnhet. Legyen mindenhol internet, legyen mindenkinek ügyfélkapuja, az ügyek 99%-át intézzük azon. Minden más funkciót a futárszolgálatok jobban ellátnak.
2. A vasutat régóta szakszerűen teszi tönkre mindenki, aki hozzányúl. Szeretett Vezéreink pedig 13 éve minden segg alá autót akarnak rakni, ezért üresedik ki vidéken. Ahol van kihasználtság, ott is szar hogy fél óránként jön (ha jön), dugig van, késik, vesztegel. Pedig ennek kéne több tízezer agglomerációs utast leszednie az autóról. Ehhez egyébként halvány lila fingja nincs az "ellenzéknek" se, érdemben két entitás foglalkozik a vasúttal: Vitézy Dávid és a Sétáló Budapest. A közembert nem érdekli mert amióta az eszét tudja, utál felülni a lassú, húgyszagú tragacsra.
3. Hogy ezért miért nincs közfelháborodás, elsősorban nem az ellenzéké a felelősség, hanem az embereké. Azt eszik a tisztelt választók amit főztek. Nekik kellene szégyellniük magukat.
4. Öregedő, kultúra nélküli, proli társadalomban a tanárokra démonként, az iskolára pokolként emlékezik a többség. A nyuggerek a teljes jövőt képesek lennének felégetni egy kis simogatásért cserébe. Ezen nincs mit csodálkozni. AZ ellenzék 2010 óta papagájként mondogatja hogy "Oktatás, egészségügy", senkit nem érdekel.
5-6-7-8-9. Itt még a legelvetemültek kormánypárti nyomorult balfasz drukkernek is kénytelen vagyok igazat adni, a politikai garnitúrában kb mindegyik megélhetési gazember pontosan ugyanígy kezelné ezeket az ügyeket.
10. Az akksigyár csak egy fogaskerék egy hatalmas gépezetben, ami a jövőnket zabálja fel. Víz, föld, levegő, a jelenkor embere leszarja mi marad ebből. Ha esetleg 15 év múlva még él akkor majd sivalkodhat, de hát ugye a legtöbb nyuggert még ez a veszély sem fenyegeti.
Mindezeken túl, az ellenzék legnagyobb kihagyott lehetősége: a sok alkalmatlan megélhetési gazember, aki 13 év alatt kikapott már jó néhányszor, a választók egyértelműen, többszörösen megsemmisítő pofont adtak már nekik, eltűnhetnének már a büdös francba, adjanak teret valami újnak, ami képes a rendszert jobbá tenni.

Rubasov nertárs 2023.08.02. 09:56:27

Azt látni kell sajnos, hogy a nerrenzék nem a rezsim leváltásában, hanem -jutalom milliárdokért- annak fenntartásában érdekelt. Teljesen jogos az itt felsorolt 10 pont, ehelyett van padfestés és 2022. októbere óta lmbtq frakció is a parlamentben, miközben a debreceni választók jórészét egy másik mozaikszó, az nmp (N-metil pirrolidon-a gyártás során használt aprotikus poláris szerves oldószer, melynek teratogén hatása van patkányokon) foglalkoztatja. Félreértés ne essék semmi bajom a melegekkel, mindenki úgy és azzal él ahogy és akivel akar, de azt elég egyértelműen kijelenthetjük, hogy nem ezek voltak a legfontosabb dolgok az országban, amiknek a megoldása nem tűrt halasztást. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy miért van ez? Erre csak részben magyarázat, hogy ennyire hülyék, vagy hogy ennyire nem érződik "belpesten" az akkugyárak bűze. Véleményem szerint ennyire vak és hülye nem lehet véletlenül valaki, csak szánt szándékkal. Nem véletlenül mondom azt, hogy a nerrenzék, azon belül is különösen a dk, az 5. hadoszlop, minden keménynek hallatszó üzenet és o1g-zés ellenére is. Ennek kifejtése ugyan hosszabb lenne, de a nerrenzék pont annyira a rendszer része, mint a kormánypárt(ok). Innen nézve tehát egyáltalán nem véletlen, hogy olyan témákat erőltetnek kizárólagosan, amik vagy népszerűtlenek és így magas labda a kormánynak (lmbtq ideológia), vagy az egyszerű honpolgár nem igazán érti és nem tud vele mit kezdeni (jogállamiság). Holott van bőven támadási felület a kormányon, amelyeket egy még egy közepesen amatőr ellenzéknek is illene kihasználni. De itt ugy a nép az nem érdekes, csak a kormány által odadobott jutalomfalatok és a felelősség nélküli nirvana.

nagy.tibor 2023.08.02. 10:36:21

Döglött ló nem repül már...
süti beállítások módosítása