HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2015.09.13. 23:39 Politikazabáló

Mi lesz szeptember 15-e után?

Címkék: bevándorlók migráció menekültek határzár Magyarország migránsok Röszke

Magyarországon gyakorlatilag teljes határzár lesz a Szerbiával közös szakaszon, szigorúbb szabályokat vezetnek be, aminek következtében radikálisan megváltozik a mostani helyzet. Németország a mai döntésével kicsit csökkentette azt a sokkot, amivel a magyar határzár miatt szembesülni fognak a migránsok,és a nemzetközi figyelem. De mégis mi történhet szeptember 15-e után? Mert a menekültek/bevándorlók folyamát természetesen nem fogja megállítani.

1. Pár nap után hatalmas tömeg torlódik fel Röszke környékén a határ túloldalán, ami tarthatatlanná válik. 

1.1. A nagy nemzetközi figyelem hatására megnyitják a határt és elviszik a menekülteket a befogadóközpontokra. 

1.2. A tömeg nem fog várakozni és megbontja a kerítést. Kérdés, hogyan avatkozik be a rendőrség és/vagy a honvédség. Ha egy helyen bontják meg, még kezelhető, ha több helyen, a helyzet kezelhetetlenné válik. 

1.3. A tömeg nem mozdul, és nem bontja meg a kerítést, a határ se nyílik meg, patthelyzet alakul ki. Ezt mondjuk nehéz elképzelni, a tömeg általában gyorsan hoz döntést, igen mobilis, nem szeret várakozni, lásd az elmúlt két-három hétben hányszor indult meg spontán. Valamerre biztos elindul, valamit tenni fog.

2. Az embercsempészek a horvát-magyar határ felé terelik majd az embereket. Az már jóval hosszabb határszakasz. Ha oda is kerítést akarnak építeni, az már sokkal több időt fog igénybe venni. Addig viszont igen sokan kelhetnek át a határon. Ez reális forgatókönyvnek tűnik.

3. A migránsok a román-magyar határ felé indulnak el. Ez kevésbé valószínű, mert nagyobb kerülőt jelent. 

4. Osztrák autókonvoj jön értük és Horvátországon keresztül viszik el őket. Ez kevésbé reális forgatókönyv, ennyi embert már nem tudnak elszállítani az önkéntes civilek. A második konvoj is feleakkora volt, mint az első, ami szintén csak pár száz embert vitt el. 

5. A migránsok száma radikálisan lecsökken. Kizárt. Aki már idáig eljutott, nem fog meg állni, se visszafordulni. Ráadásul minden nap rekordot dönt az újonnan érkezők száma. 

6. Légihíd. Ezt nincs aki finanszírozza, és túl sok értelme sincs, senki nem vállalna be egy ilyen kockázatos döntést. 

7. Horvátország válik a migránsok fő útvonalává. Magyarországot szinte teljesen elkerülik a jövőben. Ez is valószínű forgatókönyv, bár a horvát útvonal hosszabb és nehézkesebb lesz számukra.

A legvalószínűbb az, hogy Horvátország, illetve a horvát-magyar határ felé terelődnek a tömegek, vagy a szerb-magyar határ mentén alakul ki egy új helyzet, aminek több kimenetele is lehet. 

 

 

1 komment

2015.09.07. 22:27 Politikazabáló

Ki mennyi menekültet fogadna be? Akkor és most

Címkék: migráció menekültek kvótarendszer EU Németország Norvégia Franciaország migránsok

A hírek szerint Franciaország 24 ezer menekültet fogadna be a következő 2 évben.

A tervek szerint Németország 31,5 ezer menekültet fogadna be. Miközben már most nehezen bírják az egy-két nap alatt (!) megérkezett 13 ezer migránst.

Három hónappal ezelőtt Norvégia nyilatkozott úgy, hogy befogadna 8 ezer szíriai menekültet - 2017 végéig. Hogy azóta emeleték volna a keretszámot, arról nincs hír. 

Összefoglalva a számokat:

Németország: 31 500 fő
Franciaország: 24 000 fő
Norvégia: 8 000 fő

 

Egyrészt látszik, hogy a Heti Válasz által korábban publikált lista mennyire elavult lett. Pedig csak egy hónapja volt... Ilyen gyorsan változnak az események. Másrészt: tényleg nem értik, hogy itt egyáltalán nem ilyen számokról van szó? Teljesen alábecsülik a menedékkérők számát. 


lista1.jpg

Menekültek befogadása konfliktuszónákból (Resettlement) valamint menedékkérők átvétele a két uniós „frontországból”, Olaszországból és Görögországból (Relocation)
Fotó: Európa Tanács, Forrás: Heti Válasz

 

2 komment

süti beállítások módosítása