HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2019.01.09. 21:28 Politikazabáló

Vágó Gábor NER bojkottjáról

Címkék: politika bojkott Vágó Gábor NER rabszolgatörvény túlóratürvény

Mint ismert, Vágó Gábor (LMP) a túlóratörvényt alkalmazó, valamint a NER oligarchák cégei ellen bojkottot hirdetett.

Vágó arról beszélt, hogy minden nap csendesen ki lehet állnia az embereknek a számukra fontosnak tartott értékekért, ugyanis az ellenállásnak nem csak a tüntetéseken és a parlamentben van helye, hanem a mindennapokban is.

Vágó azt is mondta, hogy bojkottálni lehet a NER-t kiszolgáló cégeket, példaként pedig azt említette, hogy az emberek ne menjenek be oligarchák cégeihez, mint például például Vajna Tímea fánkozójába, ne menjenek a CBA-ba vásárolni, a vállalkozók kerüljék Mészáros Lőrinccel az üzleti kapcsolatot, a vásárlók pedig ne válasszanak olyan termékeket, amelyek olyan multinacionális vállalatok gyáraiban készülnek, amelyek kihasználják a kizsigerlő rabszolgatörvény adta lehetőségeket.

Egy fánkozót el lehet kerülni, sőt, Andy Vajna kaszinóit is, le lehet mondani mondani a NER nyomtatott és online termékeiről. Ráadásul ezeken még pénzt is spórolhatunk, vagy az utóbbi kerülésével megőrizhetjük mentális egészségünket.

Ugyanakkor mennyire hatásos az, hogy elkerüljük a sarki CBA-t, és ne vegyünk Henkel termékeket? Vagy egyéb, multi által termelt terméket. Ha nem a CBA-ba megyünk, akkor inkább az Aldiba vagy a Tescoba? Esetleg a Sparba, a Lidlbe vagy az Auchanba? Ez nem életszerű. A multik már rég letarolták a magyar piacot. De ez önmagában nem feltétlenül a baj. Ők legalább megfizetik az alkalmazottaikat. Nem úgy mint a CBA, amit nem azért fogunk elkerülni, mert a NER része, hanem azért mert igénytelen, koszos, drága és még a fizetések is alacsonyabbak a multikhoz képest. 

Arról nem is beszélve, hogy a Henkel-gyár Körösladányban olyan embereknek ad munkát, akiknek más lehetőségük a környéken egyáltalán nem lenne. És van még egy pár ilyen multi Magyarországon. Megbüntetjük ezt a gyárat, hogy a végén kevesebb munkavállalója legyen? Biztos ez a legjobb módszer a nyomásgyakorlásra?

Melyik magyar kis- és középvállalat az, amelyik elkerüli a lehetőséget, hogy valamelyik Mészáros-céggel üzleteljen elvi okokból? Ki az, aki ezt ma megteheti? Amikor ott tartunk, hogy magyar vállalkozók kapnak visszautasíthatatlan ajánlatokat a nem is árult cégükre, vagy tömegével nyitnak cégek fióktelepeket Felcsúton, mert akkor esélyük lehet valamilyen kis megbízásra. Arról nem is beszélve, hogy lassan minden szegmensben ott a NER, ha belegondolunk, hogy a szállodaipartól a bankokon át az erőművekig mindenhol, tényleg minden szegmensben jelen vannak. Már minimum 6 tőzsdei cégben van érdekeltsége Mészároséknak, aki időközben három év alatt az ország leggazdagabb embere lett. Majd ne vegyünk áramot, mert tulajdonosok lettek egy erőműben? Ez nem életszerű. Azt talán meg lehet csinálni, hogy ne bankoljunk itt vagy ne vásároljunk ott, de aki a vállalkozását életben akarja tartani, vagy a családja megélhetését nézi, az bizony alkalmazkodni fog a feltételekhez, és megnyitja azt a bankszámlát az MKB-ban, mert nincs más választása, nincs abban a helyzetben, hogy ezt megtegye. 

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy úgy tarolta le a magyar piacot a NER, ahogy korábban a külföldi multik a magyar piacot. Pár éve még talán működött volna, de már nem életszerű Vágó Gábor javaslata. Megtehetjük, hogy a Lokált nem vesszük el, a Figyelőt nem vesszük meg, a fánkot nem esszük meg. De ezek nem fogják megdönteni a NER-t.

10 komment

süti beállítások módosítása