HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2020.07.26. 20:20 Politikazabáló

Index - tények és kimenetelek

Címkék: Index NER Bodoky Tamás Vaszily Miklós Dull Szabolcs Bodolai László

Kezdjük a tényekkel

  • Az Index hirdetéseiben érdekelt cégben márciusban tulajdonos lett a NER médiavilágában fontos szerepet játszó Vaszily Miklós.
  • Korábban Simicska Lajos, előtte Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozott az újságot kiadó cég. Mindkettő kegyvesztett fideszes oligarcha.
  • Akkor sem szóltak bele a szerkesztőség munkájába. A mostani szerkesztőség szerint legalábbis.
  • Dull Szabolcs szivárogtatott, bár nem ismerjük az ő titoktartásiját. 
  • Valóban kirúgták a főszerkesztőt, aki csak 8 hónapja volt az Index főszerkesztője.
  • A szerkesztőség is elismeri, hogy a tartalomba eddig nem szóltak bele.
  • Anyagi problémák merültek fel a cégnél, amire a vezetők megoldásokat kerestek, de nem ismertek a problémák méretei, ahogy a konkrét megoldási javaslatok sem. 
  • Az utóbbi hetekben követhetetlen gyorsasággal jöttek-mentek a vezetők, igazgatósági tagok.  
  • Bodolai közel 20 éve az Indexnél van.
  • A Fideszt nagyon zavarta a lap. Orbán szerint fake news. Ez mindent elárul.

A szerkesztőség igaza

Igen ritka az ilyen kiállás, hogy szinte mindenki egy emberként áll ki a főszerkesztőért. Ez mindenképpen tiszteletre méltó. A főszerkesztő kirúgása előtt nagyon gyorsan változott az igazgatóság összetétele, a főszerkesztő kirúgása után teljesen bizalmatlanná váltak a vezetéssel szemben. Megijedtek a NER feltűnése miatt is. Érthető, hogy együtt érzik az erőt, hogy együtt várják a csodát. 

Bodolai igaza

Cégvezetőként megszabhatja, hogy ki legyen a főszerkesztő, a legtöbb újságnál nem a munkatársak választanak egymás közül főszerkesztőt, hanem a vezető vagy a tulajdonos. Ahogy a korábbi indexes újságíró (a nem most távozott) Bodoky Tamás írja, "súlyos aránytévesztés Bodolait hibáztatni, és a szerkesztőség is önként adta fel a várat, ostrom nélkül, a vélt igazáért, sértődötten". Ebben is lehet igazság.

Bodolai valóban közel 20 éve az Index jogásza, a Simicska ügyködése után pedig a vezetőként tevékenykedik, akkor ő volt az egyik garancia a függetlenségre. Nehéz lenne azt feltételezni, hogy a NER szolgálatába állt, ahogy a tanácsadóként feltűnt Erdélyi Superman Zsoltról se lehet ezt feltételezni. Mindig is kőkemény libernyák volt. Bár sose lehet tudni.

Bicikli

Nem lenne helyes belemenni abba az utcába, hogy aki most nem Dullal van, az fideszes, ez valóban súlyos aránytévesztés lenne. Mint ahogy az is, hogy már péntektől nem érdemes olvasni a lapot, hiszen még vasárnap is került ki erősen kormánykritikus cikk

Lehet, hogy tényleg egy kicsit mindenki túltolta, és ennek lett ez a következménye. Hiszen a tartalomba nem szóltak bele, még leépíteni sem kellett, és a cég sem jelentett csődöt. Még ha a NER szaga be is jött az ablakon. 

Kimenetelek

  • Vajon ha Bodolai visszaveszi Dullt, visszajönne a szerkesztőség és minden menne tovább? Valószínű nem, mivel a felek már nagyon bizalmatlanok egymással szemben. Pedig ha mindenki visszalépne egyet, működne. Az olvasóknak ez lenne a legjobb megoldás.
  • Az Indexet feltölthetik új emberekkel, a kérdés, hogy az olvasottsága, hitelessége milyen mértékű lesz. A brand most inkább leépülőben van. Mindenki patikamérlegen fogja mérni az új cikkeket. 
  • Pár héten, hónapon belül eldőlhet a sorsa, az is lehet, hogy lehúzzák a rolót.
  • Biztos lesz egy új lap, egy Index2, vagy új Index, ki tudja milyen jól hangzó domain szabad, de érdemes lesz követni a domain bejegyzéseket is. 
  • Nagyon nehéz lesz egy Index2-t felépíteni, de leginkább fenntartani. Egy 90 fős szerkesztőség nagyon sokba kerül, már a kezdő infrastruktúra is, a bérekről nem is beszélve.
  • Ahogy a Népszabadság nagy szerkesztősége is pillanatok alatt szétszéledt, úgy ez itt is megtörténhet. Bár az Indexnél elég jól lehetett keresni, azért annyira nem, hogy pár évet munka nélkül maradjon az ember. A nem fideszes média ennyi embert most nem tud felszívni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8616078456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása