HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2012.12.05. 22:37 Politikazabáló

Bevezetni a tandíjat...

Címkék: tandíj felsőoktatás orbán kormány Fidelitas

...felér a bukással. Nem gazdasági szempon(tok)ból vizsgálva, mert azon lehet vitatkozni, hogy szükséges-e. Gazdasági válság, újabb unortodox lépés, netán újkonzervatív (vagy neoliberális) fordulatról van szó, stb. Nem, ezek a szempontok most nem érdekesek, kizárólag a politikai racionalitás (és haszonszerzés) szempontjából is érdemes megvizsgálni, milyen hatása lehet, pontosabban lesz a tandíj bevezetésének. 

Sok olyan lépés volt a mostani kormányzati ciklusban, amely kisebb-nagyobb társadalmi rétegeket, csoportokat rövid-, és hosszútávon negatívan érintett. Ebből vizsgálunk meg néhányat, hol sikerült az érdekérvényesítés, és hol nem, és ennek milyen hatásai voltak.

A korkedvezményes nyugdíjasok járulékának elvétele, és a rendszer megszigorítása kisebb tömeget vitt az utcára, és nagy felháborodást keltett. Ugyanakkor ott volt a másik oldal, amelyik igazságosnak érezte, hogy ne mehessen már 40 évesen nyugdíjba egy rendvédelmi dolgozó, főleg ne ilyen magas nyugdíjjal. A legkritikusabb része a visszamenőleges hatály volt. Új mozgalmak alakultak, többen csalódtak a fideszes politikában, de a tiltakozásokban nem volt igazi átütő erő, az utcai megmozdulások elmaradtak, érdekeiket nem tudták érvényesíteni. 

Az orvosok bérének korrigálása halaszthatatlanná vált az elvándorlás miatt, de leginkább a tömeges felmondások veszélye miatt lépett a kormány, és valamilyen szinten megoldást találtak a problémára. Ha nem is hosszútávon, de rövidtávon sikeres volt az érdekérvényesítés. A kormányzat pedig elkerülte a súlyos következményeket és bizalomvesztést. 

A legidősebb bírák gyors nyugdíjazása csak kisebb réteget érintett, de nagy nemzetközi visszhangot kapott, így folyamatosan téma volt a médiában. Lassan kezdenek visszahelyezni minden érintett nyugdíjazott bírót, ami az érintettek csöndes sikerét jelenti. A kormányzat inkább nemzetközi szinten veszített sokat.

Legutóbb a pedagógusok fizetésének (és életpályájának) rendezése majdnem sikerült, de ezt is elhalasztották, ami óriási felzúdulást keltett a tanárok körében. Sztrájkkal fenyegetőznek, ami az ő esetükben hatásos eszköz lehet, de nagyon valószínű, hogy sikerül lenyomni a torkukon a halasztott bérkorrekciót. Ha nem is tudják érvényesíteni az akaratukat, a kormányzati politika szimpátiavesztesége jelentős (lesz).  

És akkor itt van a felsőoktatási reform egyik legfontosabb része, vagyis a férőhelyek számának drasztikus csökkentése, ami gyakorlatilag a tandíj bevezetését jelenti. Az előbbieket még kisebb-nagyobb politikai veszteségekkel el lehetett intézni, de a fiatalság ilyen mértékű megsarcolása már komoly következményekkel jár. A fiatalok bizony kimennek az utcára, és nem mennek haza két nap után. Megtették ezt a Bokros-csomag idején is. Ha nem is (csak) ezért, de bele is bukott az akkori kormány. A Gyurcsány-ciklusban is a bukás megágyazása volt a tandíjat elvető népszavazás. A fiataloknak sokkal jobb az érdekérvényesítő képességük, mint a fenti társadalmi csoportoknak. Sokkal nagyobb politikai következménnyel jár a fiatalok bizalmának elvesztése, mint bármelyik másik társadalmi csoporté. (Kivételt talán a nyugdíjasok jelentnek, de erre minden politikai erő kínosan ügyel, ezért ez tényleg csak zárójel.)

Az a politikai szereplő, amelyik nem figyel oda a fiatalokra, bukásra van ítélve. Nem kell a jövőbe látni, elég megnézni a múltat. A politikai haszonszerzést vizsgálva biztos bukás a tandíj bevezetése. 

(Vajon mit mond erre a Fidelitas?)

86 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr434949908

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 24 milliós tandíjtartozást vihet magával a sírba Orbán Viktor 2012.12.06. 13:34:39

Alsó hangon 10,7 millióval tartozik majd a magyaroknak nyugdíjba vonulásakor a sose használt, ingyen szerzett diplomájáért Orbán Viktor, ami 85 éves korára közel 24 millió forintra duzzad. Ez persze csak afféle “erkölcsi” tartozás, egy gond...

Trackback: Mese a földbe gyalult királyságról 2012.12.06. 10:12:51

Franciaországban tévedésből földbe gyalultak egy kastélyt. A négyszögletű kerek erdőben azonban már meg sem lepődünk ezen. Itt mindennapos az ilyen tévedés. Egyszer volt, hol nem volt, a négyszögletű kerek erdőn túl, de az Óperenciás tengeren in...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bibap lulu 2012.12.05. 23:25:18

kihagytad a szarkotmány elfogadásának ügyét, a magánnyugdíj lenyúlását, a választási regisztrációt, az elbaszott adórendszert (mondjuk nekem jó:-) ), a földpályázatokat, a közgépes (és egyéb cégesk általi) lopásokat, 47ezres Zsiga miskolctapolcai aszfaltját, Meggyes esztergomi tevékenységét, a "nem hiszek az modern demokráciában" csávó nevetséges hülyeségeit,közoktatás szétverését (kérlek, ne nevezd felsőoktatási reformnak azt, ami most zajlik, mert nem az), devizahitelesek "megmentését"... szóval imádott kormányodnak nemcsak az általad eléggé megengengedő módon megemlített bűnei vannak...

Ringlósztár 2012.12.06. 09:49:10

Kivéve, ha valaki a szakszervezeti vezetők mintájára megveszi kilóra a hallgatói szervezetek vezetőit is.

dr. Balta$ár 2012.12.06. 09:56:48

a fides az egy bűnszervezet, párt = mafia...

itt mindenkitől elveszik a közpénzt...
a rencernek egy haszonélvezője van...
tuggyuk ki... közpénz = közgéppénz...
az álam mexűnt, nem szolgáltat, még jogszabájok sincsenek...

mindenki egyért... nemzeti együttműködés...
családbarátkormány (annak a pár családnak a barátya)

jobban élünk mint 4 éve (dr simicska)
jobban félünk mint 4 éve (polgárok)

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.12.06. 10:42:10

azt kell, hogy mondjam, nem értek egyet

Sajnos. A fiatalok eleve a leginkább politikailag inaktív réteg. Az ő szavazataik nemcsak, hogy kevésbé számítanak (kisebb létszám, alacsonyabb aktivitás), ráadásul, a leginkább érintetteknek (akik középiskolások, hisz a jelenlegi egyetemisták - köztük persze a hök tisztviselők - még a régi rendszer szerint járnak) nincs is választójoguk még.

Továbbá. A fiatalok részéről jóval nagyobb mobilitás várható. Digitális bennszülöttek, nyitottabbak a világra, etc. Majd szépen kimennek külföldre. A szerencsésebbek, határozottak (pl. unokatestvérem) külföldi, ingyenes egyetemen tanulnak, a kevésbé szerencsésebbek meg majd beállnak Nyugat-Európa segédmunkásainak.

Tele van az internet olyan blogokkal meg oldalakkal, amelyek gyakorlatilag azt népszerűsítik, hogy itt kell mindent hagyni, le kell lépni az országból, bármilyen körülmények közé is.
Én szerintem ezzel ellentétesen kéne viselkedni, és harcolni azért, hogy a kormányzat, amely kétségtelenül rajta lett kapva egy - másként nem lehet mondani - hazugságon, elnyerje méltó büntetését.

A 2008-as tiltakozásokkal kapcsolatban két dolog jutott így eszembe. 1. Annak az igazi célja az volt, hogy Fletó menjen, vagy legalábbis a legitimitást kihúzza alóla. Nem szakmai jellegű volt egyáltalán, egyszerűen kellett egy ügy, ami mentén lehet szavazni - a korabeli kormányzat ellen.
2. Akkor - nézetem szerint, és lehet tévedek - úgy nézett ki, hogy az MSZP-SZDSZ leszavazásával olyan kormány kerülhet hatalomra, amely a fiataloknak, tanulni vágyóknak kedvez. Joggal feltételezhette az egyszeri választó, hogy a Fidesz nekik kedvezően kormányoz. (A retorika mellett példa lehetett az első ciklusuk.)
Ma meg már nagyon ha körülnézünk, akkor ki jöjjön, ebből a szempontból. Az MSZP, a bevallottan nyugdíjas-központú és populista párt? A nyilas nézeteket egyre inkább hangoztató Jobbik? Az az LMP amelyikben többféle irány van, mint amennyi tagja a pártnak?

Ma már maradt az apátia meg a menekülés.

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.12.06. 11:00:18

Tanulj gyerek! Kellenek a diplomás utcaseprő közmunkások.
Vagy a közpénzen külföldnek nevelt kivándorlók.

safranek 2012.12.06. 11:08:08

és ez mind annak kedvez, aki majd 2014-ben szemrebbenés nélkül azt fogja, mondani, hogy mindezt visszacsinálja, vagy megoldja, vagy előjön valami szélsőséges programmal.

fizetekmegegysort 2012.12.06. 11:12:02

@tothh: a mai 17 -18 éves gimis, aki ezerrel tanulja a felvételihez szükséges tárgyakat fakultáción, és 2 hónappal a felvételi előtt megtudja, hogy fizetős szak lesz csak abban a szakmában, amire készült - nos ő épp szavazóképes lesz 2014ben. Sőt, anyja, apja is az, aki már 3 éve fizeti a családi költségvetést és saját magát megfeszítve a különórákat, nos ő is emlékezni fog 2014ben. Most, hogy szembesül azzal, hogy az elmúlt éveinek küzdése tök felesleges volt, mert a gyerek nem tud, csak fizetôs szakra menni, azt meg már nem bírja a család anyagilag, biztos, hogy a Fideszre nem fog szavazni. Főleg, hogy esetleg azért tette korábban, hogy ez ne következzen be. Egyetlen értelmes tanácsot tud adni a gyereknek: menj fiam külföldre és vissza se nézz.
Szóval szerintem ezzel maguk alá vágtak a fiúk, túl sok embert érint. Mellesleg józan ésszel még az is elhondolkozik, akinek 10 éves a gyereke, vagy 2... Ugyanis 3 év a kötelező ovi határa, de bölcsi/ovi nincs elég. A sulik állami kézben. Fizetőssé tették s bölcsit, az egyetemeket, szerinted mennyi idő, míg az ovi és a suli is az lesz?!

vladimir964 2012.12.06. 11:12:24

Az egyetemisták véleményét legjobban szerintem a PTE diákjai fejezték ki, akik a nemzeti konzultáció reklámmatricáját a női vécé piktogramja alá ragasztották... (és igazuk is van!!!!!)

safranek 2012.12.06. 11:13:43

@fizetekmegegysort: "...maguk alá vágtak a fiúk..."
sajnos alattunk vágják

dögölj meg 2012.12.06. 11:13:45

Szinte megoldhatatlan kérdés.Se iparunk,se mezőgazdaságunk,amiből az államnak jelentős bevétele lehetne.Az adórendszer a milliárdosoknak kedvez,de ők ez alól is ki tudnak bújni,akár legális/?/ módszerekkel is.Ha
a multikat és a bankokat adóztatják,ők nem az utcán tüntetnek,megvédi őket a Világbank.Klébelsbergék azért /is/ lehettek sikeresek,mert Trianon leépíttette a hadsereget,
a fennmaradt pénz mehetett a közoktatás fejlesztésére.A "rendszerváltás" most is leépítette a hadsereget-jobban,mint anno Trianon - pénz viszont nem maradt semmi,minden ment adósság-törlesztésre.
Fodor-Magyar-Hiller-Pokorni nevekkel márkázott oktatáspolitikánk hazavágta a szakmunkás-képzést,de teremtett egy nagy rakás egyetemet.Összeszámolta már valaki,hány van?! Fenntartásuk állami feladat,de miből?
A Fidesz terve "ortodox" megoldás, az IMF-nek tetszeni fog,de hatása katasztrofális lesz.

fizetekmegegysort 2012.12.06. 11:16:10

@safranek: abból a szempontból sajnos igazad van, hogy elég ha a dédelgetett nyugdíjasok + az ortodox Fidesz-hívők rájuk szavaznak. :(

dögölj meg 2012.12.06. 11:17:38

@fizetekmegegysort: És kire szavazzon? Bízzon abban,hogy akik kormányzásuk idején tandíjat akartak,mára meggondolták magukat és inkább a nyugdíjakat fogják felezni?

dögölj meg 2012.12.06. 11:20:16

@tothh: Jó nektek,ha van hova menekülnötök.De mi hova a fenébe mehetünk?

fizetekmegegysort 2012.12.06. 11:25:05

@dögölj meg: esetleg a 2008-as tandíj tervezetből, ami az intézményeknél maradt volna? És nem mellesleg jóval többen, jóval kevesebbet fizettek volna, míg a tandíjmentesség szociális + tanulmányi alapon járt volna? Ja, bocs nem, azt le kellett szavazni.
Helyette most aki jó suliból jött, az majd bekerül (meg akinek anya apa tolja a lóvét a különórára+ egy-két külföldi nyelvtanfolyammal rásegít a felsőfokra és az érte járó plusz pontra), aki gazdag és fizeti a tandíjat, bekerül, aki meg szegény de tehetséges, az vegyen fel hitelt, menjen külföldre vagy legyen szegény örökre. Bravó! Ja és a befizetett lóvé sem az intézményé.

Kivlov 2012.12.06. 11:28:56

ne legyen tandíj! cserébe legyen 5-10% közötti oktatási járulék a munkavállalóktól levonva! :D

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.06. 11:32:16

@Kivlov: Úgy, mint a vizitdíjnél? Mert ott csak 1%-al emelték a TB-járulékot.

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.12.06. 11:33:10

@fizetekmegegysort: Legyen igazad.
De továbbra is ott a kérdés, hogy ki az alternatíva.

@dögölj meg: Én pont azt mondtam, hogy nem menekülni kéne, hanem elkezdeni gondolkodni, és azon dolgozni hogy ezt vissza lehessen csinálni. (persze ez nyilván nem vigasztalja azt a pár évfolyamot, amelyikkel kibabráltak)

És igen, abban is igazad van, hogy a jelenleg önmagát a leginkább alternatívának kihirdető erő pont nem a fiatalok érdekében fog kormányozni. Legalábbis nehezen valószínűsíthető.
Az E2014 meg totál bizonytalan ebben a kérdésben.

A másik gond az, hogy nagyon könnyen beindul a demagógia. A piacképtelen tudásról, a hanyag egyetemistákról, a 8-10 év alatt végzőkről. Persze sok ilyen van, de az általánosítás a teljesen normálisak helyzetét is elbaltázza. (pl. jelentős érvek voltak a 2008-as népszavazás idején is, amelyek az ilyen jelen levő problémákat emelték ki az akkori kormányzat oldaláról)

Amin érdemes lenne elkezdeni gondolkozni, hogy milyen be és kimeneti követelményeket határozunk meg. Mi számít nagyobb súllyal, a tudás, az eredmények, vagy a szociális kompenzáció szándéka? Az én ízlésem szerint például a kettőt nagyon szigorúan el kéne különíteni egymástól. Meg a pozitív diszkrimináció minden formáját el kéne törölni. A másik oldalról (nevezzük most baloldalnak) viszont olyan érvek jönnek, hogy a fizetés szempontjából elsődlegesen a szociális helyzet számítson, mondván a módosabb jó tanuló is tud fizetni, ezért fizessen. Ez a nézőpont a felsőoktatást egyfajta kiegyenlítő szférának szánja.

Pl. ez egy alapvető kérdés lenne a jövő szempontjából.

A másik pedig, amiről kevesebb szó esik, az a végzettek elhelyezkedése. Mondjuk képzettségnek és tudásszintnek megfelelően.

fizetekmegegysort 2012.12.06. 11:34:40

@dögölj meg: a tandíj kell. De nem így, ahogy Fideszék csinálják. A vizitdíj is kell. És igen, vazze, a nyugdíjakhoz akkor is muszáj lesz hozzányúlni, ha egyesek homokba dugott fejjel próbálják elhitetni, hogy a felosztó-kirovó maradhat ilyen járulékfizető-nyugdíjas arány mellett. Lehetetlen. És sok máshoz is hozzá kell majd nyúlni: a gyeshez/gyedhez pl. És nem azon kéne már picsogni, hogy dehát arra nem szavazok aki azt mondja hogy fizetnem kell, hanem arra figyelni, hogy ki csinálna olyan gazdaságpolitikát, ami vonzza a beruházásokat, munkahelyet teremt. Mert akkor tudod kifizetni ezeket, akkor tudod magad képezni, ha van sok munkahely, valódi verseny a munkaerőpiacon, és tudsz pénzt keresni. Ezt kéne végre megérteni, és nem a bábáskodó hanem a lehetőség teremtő Államra szavazni. Akkor is, ha ott van tandíj, vizitdíj, nem csak minden "jár".
Hogy lesz- e ilyen erő 2014-ben, azt nem tudom. Mivel Fityeszék kb 20 évre visszavàgtak minket, és nekem ez lesz a legfontosabb 20 évem, mikor a gyerekeim iskolások, az élet leginkább élvezhető, hát én menni készülök...

Orbángárda (törölt) 2012.12.06. 11:36:19

@dögölj meg: már épp eléggé tönkretette 20 év liberalizmus a felsőoktatást, ez nem oszt, nem szoroz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.06. 11:38:56

@fizetekmegegysort:
"a nyugdíjakhoz akkor is muszáj lesz hozzányúlni,"
- Ahhoz már jól hozzányúltak.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.06. 11:41:28

@fizetekmegegysort:

Ha 2014-ben Orbánra szavaznak, akkor mindenki fizet majd milliós tandíjakat,

akinek most 12-13-14-15-16-17-18 éves gyereke van.

Ha több is, akkor többszörösen.

Ha 2018-ban is Orbánt akarják, akkor meg még a mai alsósok szülei is készüljenek egy lakás árával a gyerekek taníttatására.

fizetekmegegysort 2012.12.06. 11:41:57

@Orbángárda: hogy ki mit tett tönkre, és hogyan, arról részletesen olvashatsz itt (pl arról is, hogy az utóbbi években kezdtek a diákok az élmezőnyben lenni a nemzetközi teszteken)
www.vasarnapihirek.hu/fokusz/alattvalok_iskolaja_interju_vekery_tamas_gyermekpszichologussal

fizetekmegegysort 2012.12.06. 11:43:14

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: ne idegesíts mert még most is felmegy a vérnyomásom, ha a lopott lóvéra gondolok...:(((

fizetekmegegysort 2012.12.06. 11:45:25

@Dr. simonmondja.: bizony-bizony. Szerinted ez eddig hány embernek esett le, ha még most is az megy, hogy "dehátazemeszpémegtandíjatakart"?!

Netuddki. 2012.12.06. 11:48:49

"Nem gazdasági szempon(tok)ból vizsgálva, mert azon lehet vitatkozni, hogy szükséges-e. Gazdasági válság, újabb unortodox lépés, netán újkonzervatív (vagy neoliberális) fordulatról van szó, stb. Nem, ezek a szempontok most nem érdekesek, kizárólag a politikai racionalitás (és haszonszerzés) szempontjából is érdemes megvizsgálni,"

Na ettől hányok, a politikai racionalitástól. az állampolgárok érdekeivel meg kijatököm foglalkozik? Persze a 2 nem zárná ki egymást, de látott már valaki olyan magyar megélhetési politikust aki a választói és a többi állampolgár érdekét nézné a sajátja helyett?

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.12.06. 11:54:16

A Kedves Vezérnek és familiárisainak nemgoldolkodó trollok és droidok kellenek csak! Aki picit is gondolkodni képes, az előbb-utóbb rájön, hogy Vitya és Bandája milyen ordas alapelveket vall és milyen alapermészetűek, és ez természetesen nem engedhető meg (Fidesz oldalról). Nekik az a jó, hogy aki marad, az ne gondolkozzon, csak termeljen (nekik). Ha így nézzük, az intézkedéseik már mindjárt ülnek is...

fizetekmegegysort 2012.12.06. 11:59:09

@tothh: Nemtom ki az alternatíva. Mint oly sokan, én is érdeklődve figyelem az E2014-et, és most még nem is várok tőlük részletes programot. De kíváncsi vagyok mivel jönnek elő. A többi jelenlegi nekem nem alternatíva. Lehet, hogy az E2014 sem lesz az. Én alapvetően azt gondolom, hogy itt nem lehet olyan programmal nyerni, amire valóban szükség volna, és ami hosszútávú kiutat jelentene. Egyszerűen a mai magyar társadalom jó része gyerekember, aki bábáskodást vár az államtól, nem lehetőségeket. Ha enne ellenére mégis nyerne valaki egy normális és megvalósítható programmal, akkor nekem még mindig kérdőjel, hogy hogyan lehet átvetni azt egy olyan államgépezeten, ahol minden poszton a Fidesz emberei ülnek 6-9 évre bebetonozva? Kérdőjel, hogy kezdődik- e megint az utcai gyújtogatás, hőbörgés, hangulatkeltés stb? Mindezek miatt sajnos nem vagyok túl derülátó. :(

Netuddki. 2012.12.06. 12:00:11

@tothh: "A másik gond az, hogy nagyon könnyen beindul a demagógia. A piacképtelen tudásról, a hanyag egyetemistákról,"

Persze, hogy kellene tandíj, a jó tanulók kapjanak ösztöndíjat, a rosszabbak fizessenek. De nem lehet azt csinálni amit az orbán akar. Gyakorlatilag a tanulókkal (és rajtuk keresztül a bankokkal) finanszíroztatná a felsőoktatást. Ez a nagy veszély, mert ettől fogja szétqrni a felsőoktatást. Minél nagyobb díjakat szednek a tanulóktól, annál többen mennek külföldre tanulni. Sőt az EU-ben van olyan felsőoktatási intézmény ahol a magyar hallgatók is térítésmentesen tanulhatnak.
Mellesleg magyarországon milliókat kifizetni egy diplomáértnem igazán életszerű, és nagyon hülye aki kapásból úgy indul, hogy 1 lakás árával tartozik a banknak. Mellesleg a magyar adók mellé bizony járna, hogy az állam a képzés költségét nem kis részben átvállalja. Lassan semmit nem kapunk az államtól, mindenért fizetni kell. Akkor milyen alapon akarnak ilyen magas adókat beszedni. Én nem akarom az orbán 5 gyerekének és a többi megélhetési politikusénak a taníttatási költségeit fizetni. Főleg, hogy gyakorlatilag semmit nem kapok tőlük, azt is lépten nyomon a képembe tolják és kiröhögnek...

Rive 2012.12.06. 12:05:33

Egyre inkább azt kell látnom, hogy minden eldőlt már előre egy évtizedre vagy tovább. Még, ha a Fideszt most sikerül is leváltani, az adott helyzetben bármi alternativ kormány annyira kényszerpályán lenne, hogy a rákövetkező választást megint elveszitené a Fidesszel szemben.

Márpedig a Fidesz egyértelműen kimutatta a preferenciáit: az öregkorral kapcsolatos ráforditások reálértéke ~ állandó, a fiatalkorral kapcsolatosaké ~ 30-40 százalékot csökkent, csak eddig és ennek a sz@rnak a hatásait még meg se próbáltam felbecsülni.

Ebben a helyzetben a fiatalság számára tényleg nem maradt semmi más racionális választás, mint tiplizni. A maradással már lényegében semmit se lehet nyerni.

A Fidesz-rendszer meg az eddigiek alapján végig fogja járni pontosan ugyanazt a pályát, mint a Horty-rendszer. A vége is ugyanolyan ronda lesz.

Netuddki. 2012.12.06. 12:06:06

@Fot L' Mondó: Azzal szerintem mindenki tisztában van, hogy az orbán ész szűkebb bandája megélhetési politikusok. Ami azt jelenti, hogy ha most hirtelen megszűnne a nem kis életszínvonalat biztosító munkájuk és munkát kellene keresniük akkor bizony nemigen lenne miből bevételük. Ráadásul ha a köz javából elsikkasztott milliókat is vissza kéne fizetniük akkor akár még a megélhetésük is veszélybe kerülne.
Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy nincsen vesztenivalójuk. Amit csinálnak ahhoz sem értenek. Csak azokra támaszkodhatnak akik haszonélvezői annak, hogy ők vannak "hatalmon" és pár hibbantra akik még hisznek bennük...

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.12.06. 12:07:29

@kovi1970: Pontosan erről beszéltem én is még a legelső hozzászólásomban. Ráadásul, azt végképp nem értem, hogy G-Sz András hogy értette azt, hogy ezzel az a cél, hogy többen tanulhassanak.
Amúgy belegondoltam mi lenne, ha én most lennék 17-18 év körüli. Nemtom mit tennék, mert nagyon kilátástalannak tűnik a helyzet. Amikor én voltam ilyen helyzetben mindenki azt mondta, tanulni kell, mert az visz előre...
És az a gond, hogy se azt nem látom megoldásnak, amit kvázi a fidesz kínál most (gytilag összeszerelő-államot, úgy hogy a fiatalok menjenek a szalag mellé), sem azt, amit mostanában egyre többet látok itt a neten, hogy el kell húzni, bárhova innek, oszt mosogatni, mcdonaldsba dolgozni, ilyeneket nyugaton.

@fizetekmegegysort: "Ha enne ellenére mégis nyerne valaki egy normális és megvalósítható programmal, akkor nekem még mindig kérdőjel, hogy hogyan lehet átvetni azt egy olyan államgépezeten, ahol minden poszton a Fidesz emberei ülnek 6-9 évre bebetonozva?" - Nyilvánvaló, hogy valamiféle alkotmányrevízióra lesz szükség. A következő választáson ráadásul csak kényszerszövetséggel lehet OV-t leváltani. Ergó olyanokkal kéne szövetkezni, akikre pl. sohase szavazna az ember. Ez így nem maradhat. Szóval az alkotmányrevízióval kell kezdeni, minden csak utána mehet. (Én ezért nem értettem Róna Pétert sem, mert amiket ő mond, értelmes, fontos dolgok, de először a jogállamiságot kell helyreállítani, gazdaságpolitikáról csak azután vitatkozhatunk.)

Netuddki. 2012.12.06. 12:10:09

@Rive: "Ebben a helyzetben a fiatalság számára tényleg nem maradt semmi más racionális választás, mint tiplizni. A maradással már lényegében semmit se lehet nyerni."

Mindenki nem mehet el ebből az országból. Egyenlőre nem látszik, itt valaki komolyabban is tenne azért, hogy megváltozzanak a dolgok. Tenni kell érte, hogy változás legyen. Mindenkinek. Aztán ha választani lehet ki tiplizzen akkor én azokat választanám akik a 23 év alatt tönkretették ezt az országot. Persze miután leülték a megérdemelt büntetésüket...

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.12.06. 12:12:19

@tothh:

Ezért mondom mindig, hogy sima többséggel semmi értelme kormányt buktatni, mert egy ilyen kormány még ügyvezetőnek is harmatos volna.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.12.06. 12:15:44

@kovi1970:

"Egyenlőre" esetleg a sorozatgyilkos vágja fel az áldozatait, mielőtt elássa őket az erdőben. A szó, amit te keresel, az az "egyelőre".

Bocs, de nem tudtam megállni.

Rive 2012.12.06. 12:17:07

@kovi1970: "Mindenki nem mehet el ebből az országból."

Hát, akinek ez jó, az nem fog... És azok, akiknek ez jó, azokkal együtt, akiknek ez nem rossz (viszont egy egészséges gazdpol rossz lenne), kényelmesen be tudják betonozni ezt a sz@rt évtizedekre (de legalábbis amig a rendszer összedől). És ezekkel szemben a fiatalság (egye fene, csapjuk hozzá a termelő munkából élőket is) kisebbségben van.

OK, pesszimista vagyok, de már nem látok rá módot, hogy ez ne egy kiadós krizissel érjen véget.

akakukk 2012.12.06. 12:18:10

Nem nagyon tetszik, hogy 10%-os gazar es villanyarcsokkentes van, es ugyanakkor teljes tandij. Ez kezd igazi jobboldali program lenni, adocsontes, kiadasok csokkentese, minden egyszerre. A gazdagoknak jo.

Netuddki. 2012.12.06. 12:18:22

@tothh: Alapvetően a felfogással van a gond. Az úgynevezett "elit" felfogásával. A héten a közigazgatási államtitkár asszony (vagy kisasszony) AJÁNDÉKnak nevezte a zembereknek, hogy megoldják az 1 ablakos ügyintézést. Ajáéndék, a zemberek pénzéből, igen.
Az ilyen felfogású és hasznavehetetlen embereket ki kell szórnunk az ország vezetéséből. A helyükre pedig olyanokat ültetni akik hajlandóak a köz érdekében, az állampolgároknak megadva a tiszteletet tevékenykedni.
Nemcsak az orbán leváltása a tét. Bizony ezt valahogy a bajnaiék is elfelejtették. Amíg a zemberek továbbra is megélhetési politikusokat juttatnak a parlamentbe, addig itt nem fog változni semmi...

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.12.06. 12:18:42

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Egyébként ez nem is lenne olyan nehéz ebben a hangsúlyosan többségi rendszerben. Ahhoz viszont, hogy legyen egy ilyen választói koalíció, a feleknek azt kellene deklarálniuk, hogy csak az alkotmányrevízió érdekében állnak össze. Ld. Karácsony Gergely technikai koalíciós javaslatát. Egy ennél tovább menő összefogás szerintem választói szinten lehetetlen.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.12.06. 12:21:17

@akakukk:

Ez megint egy íves benyalás a szent teheneknek, a nyugdíjasoknak.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.12.06. 12:23:19

@tothh:

Nem vagyok optimista. Reménykedem valami ilyesmiben, de nem adok neki nagy esélyt. Bár tévednék!

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.12.06. 12:24:26

@kovi1970: Ezzel egyetértek, csak ezen kell elkezdeni dolgozni. Hogy más legyen a mentalitás.
Az ablakos ügyintézésről szólva meg az jutott eszembe, hogy én a héten intéztem az ügyfélkapumat (múlt héten kértem időpontot). Nem a saját kerületemben, hanem egy szomszédosban. A sajátban január közepéig nem volt időpont, utána meg nem lehetett kérni...

Érdekes lesz ez a regisztrációs dolog így, mert nem mindenki gondolkodik előre.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.12.06. 12:26:42

@kovi1970: azért bővítsük ki a fogalmat: MINDEN POLITIKUS megélhetési. Egyik sem tett semmit az elmúlt 22 évben, hogy az országot jó irányba mozdítsa... ellenben annál többet tettek, hogy saját családjuk és pereputtyuk életszínvonalát felfelé mozdítsák. Mindezt magánemberként akár meg is érthető, de egy politikusnak nem ez lenne az elsődleges dolga...
Tudják, hogy nincs vesztenivalójuk, én még azt is kinézem belőlük, hogy elszabotálják a 2014-es választásokat és eltolják, mondjuk úgy 20-30 évvel... Ne felejtsük el, ahogy közeledik a választás, ezek majd úgy fognak egyre jobban parázni és fog eszükbe jutni egyre vadabb és vadabb gondolat a hatalmuk megtartása érdekében...

akakukk 2012.12.06. 12:26:55

Meg meg azt se ertem, hogy egy tanarnak miert erne meg tanulni? Kozalkalmazotti fizetesbol 5-6 millio minusszal kezdeni? Az igeret szerint a kozalkalmazottnak kifizeti az allam a tandijat, de erre meg nincs torveny, ez hozomra menne.

dögölj meg 2012.12.06. 12:29:47

@Rive: Én két évig ettem a Horthy-rendszer keserű kenyerét,semmivel se volt rosszabb,mint
a Rákosi vagy Kádár pékség terméke.Az akkori oktatás-politika világszínvonalú volt,Nobel-díjasokon kívül magas tudású,kreatív műszaki szakemberekkel ezreivel látta el a piacot.
És persze voltak gyáraink,ahol kamatoztathatták is tudásukat.Pártunk és Kormányunk által levezényelt "rendszerváltás" viszont lenullázott mindent./ Kivéve persze az államadósságot/. Horthy-rendszert emlegetned éppoly baromság,mint az "elmúltnyócévet".

Netuddki. 2012.12.06. 12:30:32

@tothh: Mondjuk én azt már jó régen elintéztem. Akkor 2-szer kellett bemennem miatta.

Mondjuk én el tudnák képzelni egy olyan forgatókönyvet is, hogy ha sikerülne az embereket egy kicsit felrázni és egy normális (nuku megélhetési "politikus") pártot gründolni, akkor még akár előrehozott választások is lehetnének. Még a régi rendszer szerint, tehát nuku regisztráció, nuku határon túli szavazat. tisztán azokkal akik a következményeket is viselik...

Netuddki. 2012.12.06. 12:33:11

@Fot L' Mondó: Pontosan ezért írtam amit írtam az előbb:
@kovi1970:

Csetepaté márki 2012.12.06. 12:37:55

Nem ertem a neoliberälis oldal siränkozäsät: kapott egy tockost a "hülyenepszavazäs".

Nem ujjongani kellene?

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.12.06. 12:50:26

@kovi1970: ezek utópisztikus álmok. Sajnos, egy valamit jól látnak a magyar politikusok, hogy ha végre odakerül a húsosfazék közelébe, akkor meg kell tenni mindent (MINDENT!), hogy ott is maradjon. Nyilván ehhez olyan törvényeket, jogszabályokat, rendeleteket kell(ett) hozniuk, amik mindezt lehetővé teszik (tették) számukra. Az ember gyarló, akármelyik kerül is oda, megízleli a törvényen felüliség érzését, és ezt nem akarja majd kiengedni a kezéből... Nincs olyan eszme, csoportosulás Mo-n, amelyikben megbíznék annyira, hogy odaengedjem a parlamentbe (törvényeket hozni rólam)! Ez rossz rendszer! Amíg nincs következménye a mindenkori parlamentben ülők tetteinek (gondolok itt pl. amint kiderül egy stikli, az érintettnek és teljes családjának vagyonelkobzása és kiutasítása az országból), addig itt semmi nem fog változni, csak időről időre másoknak adjuk meg a lehetőséget a rajtunk való meggazdagodásra...

BernadettSzaboo 2012.12.06. 12:55:54

Azert nem lenne olyan rossz ez a rendszer, ha egy kicsit valtoztatnanak rajta. En a szerencsesebbek koze tartozom, kulfoldon szerezten meg mindket diplomamat, sajat erobol, nem volt gazdag anyukam vagy apukam, aki a tandijat fizette volna (merthogy Ny-Europaban sem ingyenes am az oktatas!). Baromi sokat meloztam, gurcoltem, szunetekbe dupla shiftet vallalva, de tudtam, hogy megeri majd, csak eljem tul azt a par evet. Hogy miert tudtam megtenni, hogy kifizetem a sulit? Nem-nem azert, mert kulfoldon dolgoztam, hiszen diakkent nem tudsz annyit dolgozni es keresni, mint egy teljes munkaidos melos. Ime az ok, amiert megis sikerult:
- megpalyaztam azt az osztondijat (eloszor kolcson!), amit minden rendes honfiu/lany megkap ebben a bizonyos orszagban. En ugyebar kulfoldinek szamitottam, de nem volt tema, hiszen amig EU allampolgar vagy, minden kapu megnyilik elotted, amit megnyitnak az orszag allampolgarainak is, igaz lehet neked 2x-3x kell rajta kopogtatni.
- nemcsak megpalyaztam, meg is kaptam az osztondijat. Mit takart? Ingyenes utazast hetkoznap vagy hetvegen (attol fugg meyliket valasztod) az orszag egesz teruleten, kiveve iskolai szunetekben, akkor 40%os kedvezmenyt kapsz. Plusz havi €260, ha nem a szuleiddel laksz, es ha a szuleid nehez anyagi korulmenyek kozott elnek, akkor ennek a duplaja. En ezt kaptam, es bar a szuleim otthon nem elnek nehez anyagi korulmenyek kozott, az otthoni fizetes edeskeves lett volna kinyogni a tandijamat.
- mit teszel ezert cserebe, ha kulfoldi diak vagy? Igazolod, hogy heti minimum 8 orat dolgozol (munkaltatoi igazolas). En volt, hogy heti 50 orat is dolgoztam suli mellett, igaz volt, hogy csak heti 12 ora melo jutott.Nem egyszeru, de megoldhato. Ja, es az evi fizud nem utheti meg a €13.000-et. Efolott lottek az osztondijnak.
- Es miert is kolcson eloszor? Mert az a havi osszeg, amit osztindijkent kapsz eloszor nem is a tied. Eloszor kolcsonbe megy, amit nem kell visszafizetned, ha megszerzed a diplomad 10 even belul. Persze a kolcsont nem kapod 10 evig: alapkepzes eseteben 3+1 ev, mesterkepzes eseteben 1+1 ev vagy 2+1 ev. A +1 ev arra az esetre van, ha csusznal.
Miert jo ez nekik?
- Mert ha nem szerzed meg a diplomad fizetheted a kolcsont, kamatostul.
- Mert itt is sok az ev kozben kieso vagy lusta, aki heccbol elmegy tanulni, de nem kepes semmit vegigcsinalni, ok kimeletlenul fizetnek
- Es meg azert mert: csak akkor kell dolgoznod az osztondijhoz, ha kulfoldi vagy! Allampolgaroknak nem kell, es sokan nem is dolgoznak. Ok az osztondij melle meg extra kolcsont vesznek fel, amit viszont mindenkepp vissza kell perkalni. Keves az olyan 'belfoldi' aki kolcson nelkul ussza meg az egyetemet. Viszont lenne ra lehetoseg, mert dolgozni minden diak tudna...csak nem mindenki akar...

Szoval, nem egy rossz otlet atalakitani a felsooktatast es fizetosse tenni, csak a modszeren kellene valamennyit valtoztatni...
Nem azt mondom, hogy le kell masolni ezt a mintat, hiszen a diakok otthon nehezen jutnak munkahoz...de lehetne belole tanulni, es otleteket szerezni...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.12.06. 13:36:23

TANTAN

Jó pap mindig holtig tanul,
Attól marad friss az elme
S nem hánykódik álmatlanul
Üres fejjel őkegyelme.

Rossz papnak meg rest az agya,
Tanulás helyett is felejt.
Nem a kezdetektől gyagya,
Idő múltán lesz csak selejt.

Butasága fertőz, pusztít,
Rombol tanárt s egyetemet.
Bús düledéket gyárt, husztit,
S romhalmaza jövőt temet.

Jó pap hat, alkot, gyarapít,
S tanít végre jó emberül
Humánt, reált, no meg a π-t,
És a haza fényre derül.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/12/tantan.html
:)

KovA 2012.12.06. 13:37:45

Arról a kérdésről érdekelne a véleményetek, hogy egy egészségesen működő társadalomnak/gazdaságnak kb. milyen arányban kellene felsőfokú végzettségű emberekből állnia ?
Végiggondolva a bolti eladótól, a vízvezetékszerelő tanár, manager, tetőfedő földműves stb... hány emberre kell egy fősikolás/egyetemet végzett emberke ?

Szóval szerintetek hány % ?

komplikato 2012.12.06. 13:47:08

@Csetepaté márki: Nem, tockost az kapta aki elhitte és/vagy részt vett a "hülye népszavazáson". És az sok ember ám.

komplikato 2012.12.06. 13:50:24

@KovA: Én azt nem tudom, de az EU nem előirányozta a 30%-os arányt a lakosságban 2020 körülre? Mert azt (is) cseszhetjük.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.12.06. 13:51:01

@KovA: érdekes kérdés? Nem hinném, hogy létezik egzakt válasz rá. Biztos, hogy meg lehet határozni a konkrét %-t? Biztos, hogy meg kell határozni konkrét %-t?
Egy biztos: a cölöpök (celebek) kívánatos arányára konkrét számok fogalmazhatók meg: 0,00%!!!! :)

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.12.06. 13:51:01

@KovA: érdekes kérdés? Nem hinném, hogy létezik egzakt válasz rá. Biztos, hogy meg lehet határozni a konkrét %-t? Biztos, hogy meg kell határozni konkrét %-t?
Egy biztos: a cölöpök (celebek) kívánatos arányára konkrét számok fogalmazhatók meg: 0,00%!!!! :)

873ujr3rk 2012.12.06. 13:54:19

@fizetekmegegysort: valahogy így, illetve úgy szeptember magasságában legkésőbb szembesülnek majd rózsa ámokfutásának eredményeivel is.

873ujr3rk 2012.12.06. 13:57:49

@kovi1970: "Ez a nagy veszély, mert ettől fogja szétqrni a felsőoktatást. "

persze. túl sokak gondolkodnak ott, túlságosan kritikusan. az ilyen gócokat, mint a jól működő középiskolákat, egyetemeket nyilvánvalóan szét fogják baszni, lesz helyettük vmi sámánfaszság.

KovA 2012.12.06. 14:16:12

@Fot L' Mondó: Hát valamilyen határok között biztos érdemes meghatározni a %-ot, mert nem hiszem, hogy bolti eladónak vagy esztergályosnak feltétlenül felsőfokú oktatás kell.
És közelítőleg meg is lehet határozni, ha egynéhány egészséges városban/községben megvizsgáljuk a foglalkozások arányát és az ahhoz szükséges végzettségeket.

Az alapkérdés az szerintem, amit először kell tisztázni, hogy egy olyan szervezettségű gazdaságban amiről álmodhatunk milyen végzettségarány kívánatos egy mérnök hány munkásnak adhat munkát meg tényleg - egy jó szervezettségűnek mondható társadalomban mennyi felsőfokú végzettség indokolt ?

Amíg erre nincs válasz - addig nemigen tudjuk miről beszélünk. Hogy jól becsülünk-e vagy rosszul - az más kérdés - de erről mindenképp kellene egy kialakult vélemény...
Arról kár ábrándoznunk hogy mi leszünk Európa/világ agya. Elhangzott a 30% ez kb két munkás egy mérnök. Az én véleményem az is, hogyha az emberek képességeit nézem és 30%-kot át szeretnék nyomni az egyetemen/főiskolán - akkor ugyancsak le kell vinnem a mércét középiskolában közepes szintű tanulőkat kell felsőoktatnom Fourier analízisre és ennek megfelelő egyéb dolgokra más szakokon. Ez tényleg indokolt ?
Nem erőforráspocsékolás ?

KovA 2012.12.06. 14:18:16

Szóval még mindig érdekelne egy becslés - szerintetek hány % felsőoktatott-ra volna szükség egy jól szervezett/szervezhető magyar gazdaságban/társadalomban.

Radio Silicon 2012.12.06. 14:28:55

Minden változik, az életrevaló legyüri a problémát, a gyenge meg szép lassan elhervad. A tandíj kétségkívül egy fájdalmas húzás, de, ha belegondolunk, hogy eddig is a jobb módúak jártak inkább egyetemre (ingyen). Azaz pont a szegényebbek adójából volt finanszírozva a jómódúak ingyenes felsőoktatása. Szóval ez nem olyan rossz, de hát nehéz szituációban van az ország.

Kandaláber 2012.12.06. 14:34:51

Bevezetni a tandíjat...

kezdi a blog Írója.

A tandíj erőforrás, amely az oktatási intézmény működését biztosítja.

Viszont ez utóbbi ma is létezik, az állam elvesz pénzt minden adózó állampolgártól és saját belátása szerint osztogat belőle az oktatási intézményeknek.

Nem jobb, ha a diák saját hatáskörben, bevonva azokat, akiknek megéri, mert hasznosítani tudnak MEGFELELŐ tudást, dönt arról, hogy melyik szervezetnek adja a (kölcsön) pénzét? A diák érdekelt a jó oktatásban, mert a megszerzett tudását kell piaci körülmények között árulni, eladni, a kapott pénzből törleszteni, az őt finanszírozó szervezet pedig arra ad pénz, amire szüksége van.

Miért jobb az kommunista állami felfogás, ahol mindent centralizálni kell, majd a buta emberek helyett az "okos" állam szétosztani? Mitől tudja jobban az állam, hogy a következő 10-15 évben milyen specifikus tudással akar egy magánvállalat, egy adott államigazgatási szervezet (sok ezer van). Semmitől. Összegyűjti, amit tud, elemez, végül kihoz egy becslést.
Az elmúlt évtizedek eredményei mutatják-e azt, hogy az felsőoktatási rendszer olyan minőséget produkál, amely hatékonyan elősegíti a piaci és az államigazgatási terület versenyképességét, hatékonyságát?

Jellemzően nem.

Kandaláber 2012.12.06. 14:40:59

Ugyanakkor ennek az oktatási rendszernek a bevezetése komoly szemléletbeli változásokat igényel, meg kell értetni a szereplőkkel az új helyüket, időt kell adni a felkészülésre, nagyon komoly sokrétű munkára lenne szükség.

No, ennek nyomát sem látni.

Az a szomorú, hogy egy hatékonyságnövelésre alkalmas eszközt ilyen pancser módon akarnak bevezetni, olyan támadási felületet adva ellene, amely miatt egy sor demagóg követelés fog a felszínre kerülni a következő időszakban, élen a blog írója által is kiemelten kezelt "Rossz a tandíj, el kell törölni!" szemlélet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.06. 14:49:22

"Vajon mit mond erre a Fidelitas?"

semmit.

Kandaláber 2012.12.06. 14:50:09

Baj, hogy diplomával a kezében - ki tudja hány millió forint adópénz felhasználását követően - nem ott tud elhelyezkedni egy végzős amit tanult?

Hogy nem hasznosul az adópénz?
Hogy nem másra hasznosul?
Hogy nem kevesebbet szed be az állam?

Mert egyre több ilyen, nem az igények szerint képzett emberke lép a munkaerő-piacra, akiket a még keresőknek kell szintén eltartani közvelen vagy közvetett formában.

KovA 2012.12.06. 15:09:45

Én szigorúan tandíjellenes vagyok - és Diákhitel ellene is.
A véleményem az, hogy a társadalomnak indokolt számú és képességű jelentkezővel szerződést kell kötnie hogy adott szakokon jó eredménnyel elvégzi az egyetemet/főiskolát.
A tanköltségeit - beleértve egy olyan ösztöndíjat ami teljesítményarányos és amiből szerényen fenn tudja tartani magát az állam állja - és kölcsönadja kamatmentesen.

A szerződés azt is tartalmazza, hogy a számára kölcsönzött tanköltséget megtérítheti
a) zsebből
b) az idehaza befizetett adójával
c) ha közalkalmazott pl. orvos/tanár - akkor az adott foglalkozásra európában jellemzó átlagbérhez képesti fizetéskülönbözetét kell jóváírni tartozása ellenében.

A szerződés tartalmazza azt is, hogy a tanulás költségeinek vállalásának feltétele a jó teljesítmény, ezalatt az oktatás fizetőssé válik. Fölötte pedig több ösztöndíjat kap.

Ez egy olyan konstrukció ami a legigazságosabb és egy környezetéhez képest fizetésekben versenyképtelen közösség érdekeinek és lehetőségeinek - tehetséges fiataljait nem elveszíteni leginkább megfelel.

A felsőfokú szakirányú taníttatást társadalmi/közérdek.
A társadalomnak akkor van hatása arra hogy ki ne vérezzen, ha szerződést köt a tanulókkal, de akkor szerződőképes, ha maga is kínál/ad valamit.
A közösség által támogatott felsőoktatás szerződéses jogviszony kell hogy legyen diák és közösség között - a közösség befektetésének (adójának) védelmében és az diák anyagi hátterétől független esélyegyenlőség okán.

Ez a dolog valódi természete és igazából az egyenesen alkotmányban kellene rögzíteni - a sok fennkölt hülyeség helyett.

Konkrét becslést egyébként még mindig nem nagyon látok arra vonatkozólag milyen arányban is indokolt a népességet felsőoktatni...

Parajpuding 2012.12.06. 15:37:10

Nem hiszem, hogy a fideszbirkák törzsbázisán kívül (akik a csuti kolompját bárhová követik) mára maradt épelméjű ember ebben az országban, aki rá szavazna. 2014-ben a bugris a moslék bandájával együtt megy oda, ahová való.

fizetekmegegysort 2012.12.06. 15:44:09

@Kandaláber: Éppen ezért lenne értelme háttér kutatások ès prognózisok alapján bizonyos szakmákat támogatni. De nem a jogászokra/közgazdákra nincs szükség - típusú játékkal, és nem a felvételi előtt 1(tavaly) vagy 2 (most) hónappal, törvénygyáron átvitt baromságokkal. Nem vagyok tandíj elllenes, szerintem sem kell tömegesen képezni büfé-ruhatár szakosokat adóforintból. De amit most tesznek az ámokfutás. Jól átgondolt, előre kihirdetett konstrukció kéne, mami az esélyegyenlőséget is biztosítja. És ehhez kell egy jó ösztöndíj és hitel rendszer is.
De most nem ez történik. Még elvben sem.

fizetekmegegysort 2012.12.06. 15:59:14

@Parajpuding: pedig csak figyelj oda. Ott a sok nyugdíjas, ők többségében nem piaci gondolkodásúak, nem erre a rendszerre szocializálódtak, akiknek infláció követően emelkedik a nyugdíja, most majd csökkennek a közüzemi számlák (ma döntöttek róla), és hol van még az osztogatás ?! 2013 őszére én betippelnék egy 13.havi nyugdíj bevezetést... Lesz itt még sok finomság!

Kivancsi 2012.12.06. 16:11:14

Egyebkent kezd egyre atlatszobba valni ez a dolog Magyarorszagon, de mar nem csak itt hanem mindenfele a vilagban. Fenntarthatatlan meretu allamapparatusokat epitettek ki, es a gazdasagi valsag nyoman sajnos a megzuhant piac egyre kevesebb adot kepes kitermelni. Az allamapparatusok merete nem csokkent, sot Magyarorszagon a kozmunkaval meg egyeb nyalanksagokkal meg bovult is. Most majd jonnek a gigaszi meretu allami vallalatok – kozuzemi ellatok, stb. – es pont ellenkezo iranyba mozognak, mint kellene. Meg kevesbbol meg tobbet akarnak kipreselni. Mar nem is probaljak fenntartani a latszatot, hogy azert fizetsz, hogy az allami szolgaltatasok – autopalya epites, dokumentumok kiadasa es elkeszitese, stb – mukodjenek, hanem siman behajtast hajtanak vegre ahol tudnak. Nem rejtik veka ala, hogy felesleges emberek tomegeit tartjuk el es akar meg is fojtanak ha kell, csak fizessunk es tartsuk el oket. Persze hatterbe szorult az is, hogy az adofizetoknek fontos dolgokat tartsuk el, a kozoktatas meghalt , a korhazak halodnak, kozbiztonsag nulla. Mar csak es kizarolag a nekik fontos teruletekre tesznek penzt, erzik a dolog kozelgo veget es probalnak beagyazodni, sok penzt felretenni inseges idokre. Ebbol a vegen polgarhaboru, forradalom vagy ilyesmi lesz, mert egy ido utan az emberek megelegelik, hogy lenyuljak oket esz nelkul, haverok es cimborak elnek gazdagsagban – es meg csak nem is takargatjak -, kozben szazezrek nullazodnak le vagy akar eheznek is!!!

KovA 2012.12.06. 16:39:38

@Kivancsi: "Ebbol a vegen polgarhaboru, forradalom vagy ilyesmi lesz, "

...és remélhetőleg minél előbb.
Mert elkerülhetetlen jobb mielőbb megérni rá, mert annál nagyobb a veszteség minél nagyobb a késés. De meg kell érni rá agyilag.
Sajnos a rendszarnak esélye sincs mert nem ura a helyzetnek amit teremtett - emberi gyarlóságok okán híján van az ehhez szükséges egyéni és közösségi önuralomnak és értékrendnek.
tehát jöjjön és beszéljen "a bunkócska" a "drága"...

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.12.06. 17:15:36

@Kivancsi: @KovA: Nocsak, elégedetlenkedik a csőcselék?

Amikor mi akartunk rendszerváltást, mert felismertük az utat, akkor hol lapultatok?!?

Kivancsi 2012.12.06. 17:21:36

@negondolkozz!majdénmegmondom!:
en meg zacskozott allapotban lapultam a fater combjai kozt :):)

KovA 2012.12.07. 10:06:31

@negondolkozz!majdénmegmondom!:
Szia kedves csőcseléktársam :-)
Ki az a mi akik akartátok, mi volt az az út amit felismertetek és hol nem lapultál ?

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.12.07. 14:07:57

@KovA: Sokan régóta látjuk, hogy merre tart az ország és milyen eszközökkel. Ennek hangot is adtunk, de mivel a többségi vak társadalom lapult a kis alamizsnájával, nem tudva mi következik, kudarcba fulladt minden rendszerváltási kísérlet.
22 éve megy a rendszerváltó néphülyítés igen sikeresen, hol szocialista, liberális illetve díszmagyarba bújtatott jelmezekben. Miközben az arcok ugyanazok, a terroristák most is kapják a luxusnyugdíjukat és a tolvajok szabadon garázdálkodnak a törvényhozástól a gazdasági elitig.

KovA 2012.12.07. 14:22:23

:-) Én nem láttam azt a hangot amit adtatok...
vagy ha igen - akkor sem tudom, hogy arról beszélsz-e amit láttam.
Szóval kik az a sokan akik régen látjátok - avagy honnan ismerhetném a hangot amit adtatok ?
Egyszerűen nem lehet tudni abból amit mondasz, hogy miről is van szó.
Én is láttam, meg adtam hangot - de azt tud mindenki és az édeskevés.
Max. hozzájárulhat valaminek az érlelődéshez egy morzsányival. Forradalmat nem lehet csak úgy csinálni - annak feltételei vannak, társadalmi háttér, hangulat, értékrend, kényszer - mennyiség és minőség.

És abból amit mindaz egyáltalán még az sem világos miféle eszme/értékrend az ami irányt mutat ? Mert sokan sokféle irányt képzelnek el - de addig elindulni nemigen lehet amíg nincs nagyjából közmegegyezés, hogy merre.

Az úgy kevés, hogy én/mi az okos(ok) és mer' a többi meg aki lapul...
A lapulásnak is oka van - nem is tudja, aki lapul, hogy lapul. Lehet, hogy inkább bele van bénulva a fenenagy liberális igazságok kilátástalan zűrzavarába...
Miben reménykedjen ?
Meg kell harcolni a döntést... egyénileg is de közösségileg is.

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2012.12.10. 22:32:42

@tothh: szerintem a mostani tüntetések, megmozdulások engem igazolnak. :) A spontán megmozdulások olyan hirtelen jöttek, hogy senki nem készült fel rá.

OK, sokan el akarnak menni, ez igaz, sokan hirdetik is, de ettől még a maradók aktívak és kimennek az utcára, ami magával hozza az egész rendszer elleni ellenállást. Ez az, amit a Fideszben egyesek nem mértek fel. Kivéve Pokornit, Révész Máriuszt, akik úgy látszik, hogy a bölcsebbek közé tartoztak.

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2012.12.10. 22:35:07

@fizetekmegegysort: az első kommentedben sok igazság van. Nagyon sokakat érint az intézkedés.

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.12.11. 10:26:17

@Politikazabáló: Igen, ez így van. Nem vártam volna, de nagyon örülök neki. Ez tényleg úgy tűnt, hogy spontán van, ráadásul ilyen tré időben egészen dícséretes. Igazat adok Karácsony Gergelynek, hogy talán egy új politikai kultúra születése.

Ezt kellene erősíteni.

A konkrét ügyről meg az az érzésem egyre inkább, ha napirenden tartják az elégedetlenséget, akkor a Fidesz őszödje lehet. Nem azért, mert tandíjat vezetnek be. Meg nem is azért mert ez a tandíj brutális mértékű (GyF tandíjához képest), még csak az ért sem első sorban, mert egyeztetés nélkül lépték meg, hanem főként azért, mert a tandíjkérdés emblematikus volt a Fidesznek. Már Bokros óta. GyF alatt meg népszavazást építettek rá. Most pedig gyakorlatilag totálisan szembementek ezzel. Amúgy nem értem a logikájukat, hiszen 2008 óta ez nyilván tabunak kellett volna, hogy számítson. Olyan tabunak, amihez akkor se nyúlnak, amikor komoly megszorítások vannak.

Ehhez képest nemcsak, hogy szembemennek korábbi ígéreteikkel, jelszavakkal. (Mint GyF 2006 nyarától) Hanem Orbán nyári nyilatkozatából egyértelműen kiderül, hogy alapvetően eltérő koncepciókról és szándékokról volt szó. (Ld. önfenntartó felsőoktatás.)
A tanulás erősítése helyett úgy tűnik, a segédmunkások országát akarja megteremteni. Na ez viszont egész más fénybe helyezi a népszavazást is, annak ellenére is, hogy elsősorban akkor is hatalmi kérdésnek tartottam. Ez viszont így a nyílt beismerése annak, hogy egyáltalán nem gondolt belőle komolyan.

A kérdés az, hogyan fognak alakulni az események. Mennyire fog a felháborodás napirenden maradni. Illetve, mennyire tudják ezt más hangulatjavító intézkedésekkel eltakarni (rezsiköltségek csökkentése).
Ha marad a felháborodás, és lesznek komoly tüntetések, akkor igen érdekes következmények is lehetnek.

Az olaszországi események újra bizonytalanságot hoznak Európába, megint csak eljön az idő lehet, amikor jól jönne az az IMF védőháló. Emlékszünk még a januári 324-es euró árfolyamra. Na egy újabb ilyen egy komolyabb lakossági elégedetlenséggel kiegészítve már egész másként láttatja a jelenlegi hatalom helyzetét. Egy éve az alkotmány miatt voltak tiltakozások, ami sokak számára megfoghatatlan téma. Itt viszont most pénzről van szó, továbbá a hazugság-tematikáról.
Na mindegy, meglátjuk.

Örömmel látom be, hogy igazad lett:)

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.12.11. 10:41:51

Hopp találtam egy ilyet is:

hirszerzo.hu/hirek/2006/6/1/13621_a_fidelitas_ellenzi_a_fib_es_az_szdsz_uj_ge

"Koszorús László a Fidelitas-aktivisták gyűrűjében tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: amennyiben a kormány által tervezett utólagos képzési hozzájárulást bevezetik, „vagy más negatív intézkedés éri a fiatalokat”, akkor nem kizárt, hogy a Fidelitas tüntetést, nagyobb megmozdulást szervez majd."

másik kedvencem:

"Nevezhetjük utólagos képzési hozzájárulásnak vagy éppen jószolgálati felajánlásnak, a tandíj az tandíj marad – fogalmazott Ágh Péter, hozzátéve: álságosnak tartják, hogy a Gyurcsány-kormány mindig az igazságosságra hivatkozik, amikor a fiatalok és a középosztály terheit növeli. Mint mondta, a következő lépés, hogy felveszik a kapcsolatot a hallgatói érdekképviseletekkel is."

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2012.12.11. 23:36:06

@tothh: megtisztelő. :)

"a Fidesz őszödje lehet" - teljesen egyetértek. Én is erre jutottam ma. Az indoklás is jogos. Abszolút hitelességi kérdés lesz/lett belőle, amiből nem lehet jól kijönni.

A logikát én sem értem, ugyanaz a helyzet, mint az egykulcsos adóval. Évekig ellenezték, aztán hirtelen megcsinálták...

A rezsiköltségek csökkentését teljesen elhomályosította, szinte nincs is a köztudatban, pedig nagy dolog, azzal még választásokat is nyerhettek volna... De így semmit nem ér.

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.12.12. 11:37:48

@Politikazabáló: A HÖOK olyan fórumot hozott létre, melyben hallgatók, oktatók, szakszervezetek, civilek, etc. résztvehetnek, és vitatkozhassanak a kívánatos lépésekről. Ez a téma napirenden tartása miatt volt fontos, szerintem kiszabadították a szellemet a palackból. Ezt már nehéz lesz oda visszatuszkolni.

A logikával kapcsolatban sokat gondolkoztam. Egy biztos, Orbán világnézetének integráns részét képviseli a dolog. Már csak ezért sem fog engedni jottányit se belőle. Már csak az a kérdés, hogy mi az a motiváció, ami mögötte van, ami azt sugallja neki, hogy a segédmunkásokra kell épülnünk. (Mivel a szakmunkások képzése érdekében semmit sem láttam történni.) Mi az a gazdasági racionalitás? Kelet-Ázsiával nem fogunk tudni versenyezni.
Ráadásul, ha már itt tartunk, Ny-Eu-ban még segédmunkásként is jobban lehet élni, mint Magyarországon mindebből. Szóval ha bezárják az itthoni csatornákat, akkor se tudom, hogy ebből hogy jönne ki bármi is, itthon. Hacsak... Na mindegy, a horrorforgatókönyvet most nem fejtem ki.

Ha meg arra számol, hogy nem baj, veszteségekkel, de elég a következő választást megnyernie, oszt akkor utána lehetnek hangulatjavító intézkedések e téren is, szerintem akkor is téved. Mert a hiteltelenség ráég. Illetve sok esetben az állandó jogszabály-változtatások miatt már most ráégett. Semmi sem garantálja, hogy nem húz elő valamit hirtelen a kalapból.

Rezsiköltségek: Nyilvánvalóan a kampány első nagy "durranása" akart lenni. Azt viszont azért kétlem, hogy ezt nem kell majd valahol másutt - akár drágábban - kifizetni.
süti beállítások módosítása