HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2013.11.16. 08:42 Politikazabáló

Amiben jó a Fidesz

Címkék: kampány kommunikáció fidesz kormány kommunikációs praktikák

1. Már most elkezdődtek az ünnepélyes átadások. Nem a kampány hajrájában, hanem fél évvel előtte. Ügyes. Zeneakadémia, színház, kutatóközpont, sportcsarnok, és biztos ezután is minden hétre lesz legalább egy átadóünnepség. Még a 4-es metrót is megpróbálják lezárni. (Mondjuk aki azt átadja egyszer, az tényleg megérdemel még négy évet.) 

2. Stratégiai megállapodások kötése külföldi multikkal. A multiellenes belső kommunikáció mellé ügyesen felépítettek egy multibarát külső kommunikációt is. Hogy gazdaságilag mennyire hasznos egy ilyen együttműködés az adott cégeknek, az nem egyértelmű, de ki utasítana vissza egy kormány által kezdeményezett együttműködést?! Ilyenkor a belső kommunikáció a munkahelyteremtésre összpontosul, de kifelé is jó üzenet, hogy lám-lám, mégse multiellenes a kormány.

3. Kormányinformáció. Valószínűleg nem a legkorrektebb kampányfinanszírozási eszköz állami pénzből kampányolni, de hatásos, tele van az ország és a sajtó ilyen plakátokkal, "információkkal". Egyrészt olcsó, nem a pártnak kell fizetnie, másrészt nem a Fidesz vagy Orbán Viktor teljesít jobban, hanem az ország, vagyis az üzenet az, hogy TE is.

4. A bajai videó kezelése. A végén már mindenki csak magyarázkodott, az MSZP és a DK egymást hozta hírbe. Mindezzel csak nyert a Fidesz. Amíg az ellenzék "csalni akar", a Fidesz a hiteles áldozat.

5. Világos és megosztott kommunikáció. Vagy legalábbis sokkal tisztább, mint az ellenzéké. Hol Rogán Antal, hol Kocsis Máté, hol Zsigó Róbert vagy Hoppál Péter szólal meg, és Selmeczi Gabriella is megjelenik időnként. Nem egy emberre van kihegyezve. Még Kéri László kócosfogú megjegyzéséből is ők jöttek ki jól. Az MSZP-nél elfogadott, illeltve el nem fogadott lemondások kísérik a kommunikációt és a szóvivőt. A DK-nál Gyurcsány zizegése mindent visz, mindegy mit csinál, csak szerepeljen. (Egyébként ez is működik.) Az E2014-PM-nél szintén minden Bajnairól szól, vagy Juhász Pétert kell cáfolni, magyarázni. A Jobbiknak ki is a szóvivője? Ja igen, Mirkóczki Ádám. Viszont Vona Gábort is alig látni. Az LMP próbál kitörni ügyes akciókkal, talán még a leghitelesebb módon, de még mindig nagyon kicsik és kevesen vannak az áttöréshez. Egyedül a Fidesznél látszik a felépített stratégia. Hogy az üzenetekben sok a demagógia? Persze.

6. Rezsicsökkentés. Nagyon jól hangzik. Korábbi választási kampányokban a nyugdíj- és béremelések voltak a meghatározó elemek, most a háztartások kiadásának csökkentésén van a hangsúly. Ráadásul ezt fokozni is lehet, lásd pénzügyi rezsicsökkentés (!), legutóbb a BKV bérletek árának csökkentése, és ki tudja még mi jön a következő fél évben. 

7. A devizahitelesek megmentése. Ezzel is sok embert lehet megnyerni, igaz, a kormány már nem tervez olyan kritikus intézkedést, mint amilyen a végtörlesztés volt. A gyűjtőszámla kiterjesztése sem az a drasztikus módszer, amiről korábban szólt a kommunikáció. Ráadásul egyesek már elkezdtek gondolkodni, hogy a forinthiteleseket ki menti meg, vagy azokat, akiknek lehet, hogy nincs lakása, nyaralója, autója, de nem is vettek fel devizahitelt, viszont csak egy albérletük van, de azt nehezen fizetik. A megmentés most csak a gyűjtőszámlát jelenti. 

8. Adóemelés vs. adócsökkentés. A Fidesz az egyedüli, aki kiáll az egykulcsos adó mellett, a többi párt a progresszív adózás híve. Mindenki más adót fog emelni - ezt akarja és tudja is közvetíteni a Fidesz. Az adóemelés elkerülése egy igen hatásos érv lehet a kormánypártok mellett, hiszen ki akar több adót fizetni? 

Átadás, megállapodás, csökkentés, megmentés - kiváló hívószavak egy kampányban. Fontos megjegyezni, hogy nem az a kérdés hogy mindez helyes, vagy nem helyes, mi a jó, a követendő, vagy éppen elvetendő. Csak azt vizsgáljuk, hogy mennyire eredményes. A hatását tekintve úgy tűnik, hogy eddig működik. A végső eredményesség majd kiderül a választáson. 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr645636251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2013.11.16. 22:34:40

Jé, egy újabb blog, ami pont a választások után keletkezett...

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.11.16. 23:42:22

Ébresztő Magyarország én nem így szeretlek!

RÖVIDLÁTÓ 2013.11.16. 23:57:17

" Sok kérdést már megoldottunk.
Nem volt soha ilyen jó dolgunk!"

SzabóIstván 2013.11.17. 00:10:53

"Még a 4-es metrót is megpróbálják lezárni. (Mondjuk aki azt átadja egyszer, az tényleg megérdemel még négy évet.)"

Már készen lenne, ha az Orbán-Torgyán-polgár- kormány nem állítja le.

VHB 2013.11.17. 02:28:41

4-es metró fanoknak: átadás = dugódíj. Benne van a szerződésben.

Sírköves Slomó 2013.11.17. 03:17:31

Az lemaradt hogy a fidesznek a fent említettek nélkül is, 8 éve 2x annyi a támogatója mint a legnagyobb elleznzéki pártnak.

kistukesz 2013.11.17. 05:26:33

Engedelmeddel az utolsó előtti mondatot az általam tapasztaltak szerint módosítanám!

A hatását tekintve úgy tűnik, hogy (a fanatikus pártkatonák és az idióták között) eddig működik.

czjanos 2013.11.17. 06:44:36

Tekintsünk csak egy kicsit vissza az időben:
"
Szimbolikus helyszínen, a Zeneakadémia Nagytermében került sor 2008. október 22-én, Liszt Ferenc születésének 197. évfordulóján a „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” elnevezésű kiemelt projekt támogatási szerződésének aláírására. A megállapodás értelmében a Zeneakadémia közel 10 milliárd forint európai uniós forrásból és több mint egy milliárd forint önrészből kezdheti meg infrastruktúrája régóta esedékes rekonstrukcióját.
A felújítási projekt indulását jelentő szerződést a Zeneakadémia részéről dr. Batta András rektor, az Oktatási és Kulturális Minisztérium részéről dr. Hiller István miniszter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részéről pedig Mosonyi Balázs, a Regionális Fejlesztési programok Irányító Hatósága főigazgatója írta alá. Az ünnepi eseményen a Zeneakadémia rektora kiemelte: „Történelmi pillanat ez a Zeneakadémia életében."
A "történelem" nem 2010-ben kezdődött...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.17. 08:25:31

a stratégiai megállapodások vajh minek íródnak?!

Minek állapodnak meg egy olyan multival aki x+ éve itt van és nem is tervezi az elmenetelt?!

Fejleszt, mert muszáj neki, hopp gyorsan odaugrik Szijjártó, hogy akkor ő stratégiailag megállapodna.

Miről?!

-Hogy itt marad a multi? itt maradna egyébként is azért fejleszt.
-ad pénzt a kormány a fejlesztésre? dehogy ad, azt magától is tudja és finanszírozza is.

Akkor?!

VHB 2013.11.17. 10:09:00

@doggfather:
"a stratégiai megállapodások vajh minek íródnak?!"
bekerülsz a hírekbe, ingyen korm. reklám.

"Minek állapodnak meg egy olyan multival aki x+ éve itt van és nem is tervezi az elmenetelt?!"
Lásd mint fent. Cég oldalról a helyi igazgató eldicsekedhet, hogy ő egyszemélyben mit hozott össze.

"Fejleszt, mert muszáj neki, hopp gyorsan odaugrik Szijjártó, hogy akkor ő stratégiailag megállapodna."
Tényleg csak ennyi.

"Miről?!"
Arról, amit egyébként is csinálna.

"-Hogy itt marad a multi? itt maradna egyébként is azért fejleszt."
Igen.

"-ad pénzt a kormány a fejlesztésre? dehogy ad, azt magától is tudja és finanszírozza is."
Talált.

"Akkor?!"
Ennyi.

:)
süti beállítások módosítása