HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2010.11.16. 12:36 Politikazabáló

Miért kell nekimenni az ügyészségnek?

Címkék: gyurcsány ferenc ügyészség budai gyula molnár csaba

Az utóbbi időben politikai oldaltól függetlenül mentek neki az ügyészségnek. Az enyhe bírálattól a durva támadásig mindent megfigyelhettünk. Kinek érdeke? Miért jó? Megéri? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ. 

Molnár Csaba kontra ügyészség

Molnár Csaba tegnapi parlamenti felszólalásában támadta az ügyészséget (részlet):

"Egyenlő mércével mér az ügyészség?" - interpellálta a legfőbb ügyészt Molnár Csaba (MSZP) volt kancelláriaminiszter. Molnár legfőbb politikai szövetségese, Gyurcsány Ferenc érdekében kérdezte, hogy miért nem döntött még az ügyészség arról a beadványról, ami a Gyurcsánnyal szembeni feljelentés ejtését indítványozta. Gyurcsányt hivatali visszaéléssel gyanúsítják, erről az jutott eszébe, hogy az ügyészségnek nyomoznia kéne az alkotmányellenesnek talált, a végkielégítések különadójáról szóló törvény beterjesztői és elfogadói ellen, hiszen annak elfogadása kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát. "Tervez-e mindezek alapján büntetőeljárást indítani" - kérdezte. Felszólalása után a jobbikos Novák Előd azt kiabálta be, hogy "fordulj inkább Zoltai Gusztávhoz". (Zoltai Gusztáv a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója.)

Molnár Csaba felszólalása egyértelmű célt szolgált. A Zrínyi óta ismert "legjobb védekezés a támadás" taktikáját használta. Korábban az volt kérdés, hogy vajon nyomoznak-e mentelmi joggal védett képviselő után, és ha igen (mert a főügyész helyettese szerint igen), akkor ki az a személy. Az ügyészség nem mondhatja meg, hogy Gyurcsány Ferenc az illető, és konkrétumokat sem említhet. (Molnár Csaba is a Gyurcsánnyal szembeni feljelentés ejtéséről szóló beadványról kérdezte a legfőbb ügyészt.) Ennek ellenére szövetségesei előre futnak, és visszatámadnak. Ennek célja kettős: egyrészt politikai nyomás alatt tartani az ügyészséget. Másrészt próbálnak kialakítani egy olyan közhangulatot, hogy az eljárásnak olyan látszata legyen, hogy az ügyészség elfogult (sőt, a Fidesz akaratát teljesíti), és Gyurcsányt alaptalanul meghurcolják. 

Budai Gyula kontra ügyészség

Korábban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is az ügyészséget támadta (részlet):

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerint már csak az általa a feljelentésekhez csatolt iratok alapján is egyértelmű, hogy nem kerülhető meg Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelőssége a sukorói kaszinóberuházás ügyében. Ezért nem is érti, miért nem ad egyenes választ a legfőbb ügyész és az ügyészség arra a kérdésre, hogy érkezett-e Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány.

Az ügyészség eddig nem erősítette meg Budai állításait, bár a kormánybiztos tudomása szerint a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek osztályára már négy hete beérkezett a mentelmi jog felfüggesztését indítványozó irat, így arról a Kovács Tamás legfőbb ügyésznek is tudnia kell.

Budai Gyula támadásának is kettős célja van: egyrészt politikai nyomás alatt tartani az ügyészséget, másrészt lehessen valakit hibáztatni az ügyek felderítésének lassúságáért. Vagyis az elszámoltatás akadozása kapcsán a felelősséget könnyen átháríthatja az ügyészségre.

Hasonlóságok és különbésgek a két támadásban

A politikai nyomás alatt tartás mindkét esetben egyértelmű cél. Molnár Csaba támadása nem meglepő, próbálnak előre menekülni, ilyen szempontból érthető lépés a helyükben. Egyszerűen nem tudnak mást csinálni. Az ügyészség támadása, elfogultsággal való vádja nem új elem, emlékezhetünk, hogy a szocialista kormányzás idején mennyit támadták Polt Péter legfőbb ügyészt, akinek parlamenti válaszát rendszeresen leszavazták. (Hogy sikerült-e Gyurcsányból áldozatot csinálni, vagy tényleg felelnie kell az esetleges törvénytelen cselekedetekért, az egy másik kérdés.)

Budai Gyula támadásának miértje érdekesebb. Két szempontból is lehet értékelni. 1. Mennyire szerencsés úgy támadni az ügyészséget, hogy annak az a látszata is lehet, hogy a kormányoldal igen erős nyomás alatt tartja az ügyészséget, és neki tetsző módon járjanak el. (Ezt egyébként az ügyészség függetlensége elvileg nem teszi lehetővé.) A másik oldal éppen ennek az ellenkezője: 2. Másrészt az is lehet, hogy Budai kemény támadásának pont az a célja, hogy a fent említett látszatot (is) eloszlassa, hiszen aki ennyire támadja az ügyészséget, az nem lehet annak "barátja". Így ügyeket sem tud befolyásolni, és az ügyészséget is a függetlenség látszata felé "tolja". Fontos megemlíteni, hogy most a látszatról beszélünk, hiszen nem elég tisztességesnek lenni "annak is kell látszani", hogy egy klasszikus idézetet említsünk. 

Az ügyészség szerepe

Rengeteg egyéb kérdés merül fel az ügyészséggel kapcsolatban. Elfogultak vagy csak teszik a dolgukat? Hogyan lehet ilyen nyomás alatt dolgozni? Mennyire tudják megőrizni a függetlenségüket? Hogyan tudják megvédeni magukat a politikai támadások során? Ki lesz Kovács Tamás utódja? Hogy az egyik legfrissebb kérdést is megemlítsük: hogyan tud Zoltai Gusztáv (vagy akár más is) ránézni egy-két ügyre?! Ezek a kérdések egy-egy külön bejegyzést is megérnek.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása