HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2011.05.09. 10:10 Politikazabáló

8-kor a belügyminiszternél

Címkék: tüntetés tűzoltók pintér sándor szakszervezetek rendvédelemi dolgozók

A pénteki - parlametni lépcsőig jutó - rendvédelmis tüntetésen Pintér Sándor bejelentette: hétfőn reggel 8-ra várja a szakszervezeti vezetőket, hogy megállapodásra jussanak. A tárgyaláson nem vesz részt a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete, a többi érdekképviselet jelen lesz. Az előzmények tükrében Pintér Sándor ajánlata a következő lehet:

- kifizetik a tűzoltók 2004 és 2006 közötti túlóradíját

- mégis lesz korkedvezményes nyugdíj, de csak öt év kedvezménnyel

A demonstrálók követelése:

- kiszámítható életpálya

- a korkedvezményes nyugdíj jelenlegi formájának megtartása

- jobb munkakörülmények

- a túlóradíjak kifizetése nem új követelés, szinte alap

Az elmaradt túlóradíjak kifizetése a tűzoltók régi, jogos követelése, a kormány is tudja, nyitott a kérdés rendezésére, már korábban is tett ezzel kapcsolatos ígéretet. A jobb munkakörülményeket nehéz megígérni, csak konkrétumokkal lehet, de ez várhatóan kimarad a mostani tárgyalásokból.

A legfontosabb ütközőpont a korkedvezményes nyugdíj. Csak az a kérdés, hogy a kormány mennyit enged az eredeti elképzeléséből, hogy a rendvédelmi dolgozókra is ugyanazok a nyugdíjazási feltételek vonatkozzanak, mint egy nem rendvédelmi dolgozóra. Az ötévnyi korkedvezményes nyugdíj már elmozdulás az eredeti tervekhez képset. Ennél nagyobb kedvezmény a kormány eredeti elképzeléséhez képset komoly visszalépés lenne. Ha ez egy kiszámítható életpályamodellel párosul, talán elfogadható kompormisszum lehetne. A rendvédelmisek a pénteki tüntetés után erősebben képviselhetik az érdekeiket, bármikor képesek egy újabb, az eddikieknél is hevesebb tüntetésre, ezért is kétséges, hogy az említett feltételeket elfogadják-e. 

Megoldás lehet még, hogy a szigorúbb nyugdíjazási feltételeket csak az új belépőkre alkalmazzák. Ez a szakszervezetek részéről komoly eredmény lenne, de jelentősen felpuhítaná a kormány eredeti törekvését.

Megoldásra szükség van, mert a kormánynak sem érdekel, hogy a rendvédelmi dolgozókkal hosszabb távon konfliktusban legyen. A szerzett jogok egy részének elvesztése szinte biztos, de annak mértéke, megvalósítása még erősen kérdéses.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása