HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2011.12.28. 16:41 Politikazabáló

Orbán Viktor válasza Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek

Címkék: orbán viktor levél hillary clinton

A miniszterelnök levelében hangot ad azon aggodalmának, hogy nem sérti-e az emberi jogokat és a nemzetközi jogot, hogy titkos katonai börtönöket tart(ott) fenn az országa, és a guantanamói katonai fogolytábor is komoly emberi jogi kérdéseket vet fel.

Orbán Viktor a demokrácia szempontjából aggályosnak tartja az amerikai legfelsőbb bírói kinevezések módját, utalva arra, hogy az elnök privilégiuma a főtisztviselők kinevezése.

Orbán az amerikai választási rendszer aránytalanságaira is felhívta a külügyminiszter figyelmét. Kitért az elektori rendszerre, és arra, hogy mégis hogyan fordulhat elő, hogy időnként nem a legtöbb szavazatot kapott "versenyzők" nyernek a választási "versenyben".

A miniszterelnök megfogalmazása szerint modern demokráciákban az élet védelmével összeegyeztethetetlen a halálbüntetés, így Orbán Viktor szerint érhetetlen, hogy az Egyesült Államokban még mindig évente többszáz embert végeznek ki, időnként ártatlanul...

Orbán Viktor a nemzetközi joggal nem összeegyeztethetőnek nevezte az iraki háborúban való amerikai részvételt. Továbbá aggodalmát fejezi ki, hogy a legnagyobb káoszban hagyják el a korábban lerohant állmot, így a legjobban veszélyeztetett réteget, vagyis a teljes lakosságot hagyják magára a terrorban. Kérdést fogalmaz meg, hogy vajon mindez kimeríti-e a cserbenhagyás és a szimpla zsákmányszerzés esetét?

A magyar miniszterelnök érthetetlennek nevezte, hogy az USA dollármilliókkal tartozik az ENSZ-nek.

Orbán Viktor levelét a szólás- és sajtószabadság, illetve a teljes transzparencia jegyében elküldte a sajtónak is.

(A levél természetesen fiktív.)

Örülnénk, ha két szövetséges végre egymásra találna, attól függetlenül, vagy annak ellenére, hogy mindkét helyen vannak problémás területek. 

 

2 komment

süti beállítások módosítása