HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2013.02.23. 18:28 Politikazabáló

Hogyan kritizáljuk Orbán évértékelőjét?

Címkék: orbán viktor évértékelő ellenzék országértékelő

Orbán Viktor a héten megtartotta sokadik évértékelőjét, a mostanit éppen miniszterelnökként. Beszédeit ellenzékiként is megtartotta, ezzel gyakorlatilag műfajt teremtett a hazai politikai életben. Ha csak ezt nézzük, ma már mindenki utánozza, évértékelőt tartott Bajnai Gordon, és értékelt Gyurcsány Ferenc is. Persze kicsit másképp, mert ebben még mindig Orbánék a profik. Tökéletesen megtervezett díszletek, zászlók tengere, prominens emberek a közönségben, legyen szó az első sorról vagy az utolsóról. Fontos, hogy őket mutassa is a kamera, különben jelenlétük mit sem ér. A ráközelítések most sem maradtak el. Az évértékelő egy fontos eseménye lett a magyar belpolitikának. Itt lehet összefoglalni, irányokat kijelölni, eredményeket felmutatni, ha van mit, ellenzéket ostorozni, ha éppen arra is szükség van. Sokan sokféleképpen értékelték már a beszédet, de kevesen értékelték az ellenzéki reakciókat (1,2). Pedig azzal is érdemes foglalkozni.

Orbán „ugyanazokat a közhelyeket, ugyanazokat az olcsó poénoket puffogtatta”, kommntálta a beszédet a szocialisták szóvivője, Török Zsolt. 

A Jobbik szerint a beszéd „nem áll a valóság talaján”, a Fidesz nem képes megoldást kínálni a magyar emberek mindennapi problémáira. Vona Gábor pártelnök közleményében úgy fogalmaz: Magyarország nem teljesít jobban, mint eddig, Orbán Viktor kormányának nem sikerült a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok teljesítményét felülmúlnia. 

Gyurcsány: Ha üres a fej, akkor üres a szöveg is...

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök „másik mozit néz és egy képzelt világban él”, amikor arról beszél, hogy a kormány csökkenti Magyarország függőségét.

Az Együtt 2014 szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. A demokrácia gerincét szerintük csigolyánként törték el a rezsim irányítói.

Ha megnézzük a reakciókat, ugyanazokat a közhelyeket találjuk benne, mint amit az MSZP-s Török Zsolt említ a beszéddel kapcsolatban. "Olcsó poénok, nem a valóság talaján, üres fej, üres szöveg, képzelt világ, csigolyatörés." Ezek jók arra, hogy a média esetleg felfigyeljen rájuk, egy kisebb - tragikus vagy komikus - mosolyt csaljon az arcokra, de arra nem jók, hogy valódi kritikát fogalmazzanak meg a beszéddel kapcsolatban.

Ha valaki komoly politikai erőként akar megmutatkozni, szakmai felkészültségét még a választások előtt szeretné "eladni" a szavazóknak, akkor annak ízekre kellett volna szednie ezt a beszédet. Valahogy így. Ez nem történt meg. Egyetlen ellenzéki párt sem tudta komolyan megcáfolni a hallottakat. Másnap már az MSZP felébredt, hogy erre mégiscsak lenne igény. De kérdés, hogy nem túl későn tette ezt meg, amikor már nem erre irányul a figyelem.

Az országértékelő nem új műfaj, ahogy az ország helyzete, állapota sem. Orbán Viktor sem új szereplő a magyar politikai életben. Az évértékelőnél a belpolitikai figyelem teljes egészében erre irányul, főleg ha a miniszterelnök beszél. Azt nem lehetett tudni, hogy az A38 is említésre kerül a beszédben, de azért a beszéd kritikájára sokkal jobban fel lehetett volna készülni, persze, ha valamit is akarnak az ellenzéki pártok... 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr275100465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a katona fehérben 2013.02.24. 13:44:15

Egy kétmondatos sajtóközleményben hogyan lehet "ízekre szedni" egy többezer szavas beszédet? Ez olyan, mintha azt várnád el egy autó tévéreklámjától, hogy ismertesse az összes jellemzőjét a felfüggesztés típusától a választható extrákig. Erre pont a sajtótájékoztató való (amit egyébként éppúgy két mondatban fognak összefoglalni a hírműsorok, ha egyáltalán megemlítik - de miért is tennék, amikor a pártpolitikában naponta vannak ilyenek), no és a véleménycikkek és blogok. Ja, meg a parlament.

rókafogta 2013.02.24. 13:48:20

@a katona fehérben: Egyetértek!Felesleges a többezer szavas hülyeségről többezer szavas értékelést mondani.

kzoltana 2013.02.24. 13:52:44

Eközben beintettek a jobbikosok a tiltakozóknak. A tahók számát tekintve magasan vezetnek.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3932_hol_az_igazsag
A debreceni Fidesz a szélsőjobb pártjára állt?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.24. 14:00:53

hát igen, szomorú, hogy 10en x év után se tudja senki normálisan megkritizálni, vagy akár csak hangulatában átvenni/lemásolni Orbántól ezt az egész értékelős sót...

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2013.02.24. 14:01:42

20 év múlva jobb lesz! Ennyi.
Már ígérni sem mernek, vagy már ígérni nincs miből.
Az ellenzék nem bír egy normális reakciót kinyögni.
Ennek az országnak annyi.

béla a görög (törölt) 2013.02.24. 14:18:57

Én nem gondolom, hogy igazad lenne.
A beszédet nem láttam nem érdekel. De itt élek. A ténytáras értékelést olvastam. És? Orbán egy vidéki paraszt aki 20 egynéhány éve abból él hogy hazudik. És jól él belőle. Ennyi.
Lehet neked van egy elvárásod, de miért kéne annak megfelelni, hmmm?
Az eszedbe sem jut, hogy senki nem veszi komolyan Orbánt? Azért kéne komolyan venni mert jól él abból, hogy hazudik? Vagy miért is?

ntracer · http://ujnemzedek.blog.hu 2013.02.24. 14:34:42

Csak egy kis kiigazítás:
"Egyetlen ellenzéki párt sem tudta komolyan megcáfolni a halottakat."

Miért kellene a halottakat megcáfolni? lol

regress 2013.02.24. 14:42:11

@a katona fehérben: egy mondatban össze lehet foglalni a semmit.ez egy beteg fasz,a hívőivel együtt.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.24. 15:02:23

Oltári nagy tévedésben vagy posztoló.

Nem az Orbán beszédét kell értékelni, hanem a kormányzását.

Kormányon van, teljhatalma van, innentől szarunk rá, hogy mit beszél és kit utál, mert nem az a dolga, hogy pofázzon.

Értékelve van a munkája. Ne aggódj.
Mindenki maga értékeli olyannak, amit megérdemel.

vakapad 2013.02.24. 15:22:56

Bajnaitól kb. ötvenszer hallottam már a cáfolatokat. Kezd unalmas lenni. A szavazó különben sem arról ismerszik meg, hogy a tények érdekelnék, hanem hogy kinek hisz. A beszéd az Orbán hívőknek szólt, és azok neki hisznek. Punktum. Bármit is cáfolnának bárkik, az nem érdekes, meg meg sem hallgatják.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.24. 15:24:47

Orbán nem megy el magától, el kell zavarni!!

Orbán Viktor évértékelő beszédében már megint arcul csapta Magyarországot. Arcul csapta a munkanélkülieket, az utolsó tartalékaikat felélő, napról napra élő családokat, a túlélésért küzdő vállalkozókat, a kivéreztetett oktatás- és egészségügy kárvallottjait, a kilátástalanság elől külföldre menekülőket, és mindazokat, akik hittek benne.
Felelős miniszterelnök nem menekülhet hazugságba és mellébeszélésbe a valóság elől. Mert még soha nem szépült meg senki attól, hogy letakarta a tükröt. Tragikusan rossz politikájának kárvallottjai, a magyar emberek nem azt érdemlik, hogy együgyűként kezeljék őket, hanem a nyilvánvaló kudarcok őszinte elismerését, felelősségvállalást és azonnali politikai irányváltást.
A fideszre többet soha, összefogással le kell őket váltani!

komplikato 2013.02.24. 15:44:24

@vakapad: OFF: Kár, hogy soha nem menne el Orbán arra a politikai nyílt vitára, amire Bajnaiék kérték. Na megnézném mennyire nem cáfolnák meg ott az állításait, akár papír nélkül.

Pont ezért ez soha nem fog megtörténni. Milyen lenne már ha a haldokló nyugati demokráciákat utánoznánk holmi tévé vitával? :D Pfúj!/OFF

bölcsbagoly 2013.02.24. 16:22:32

Ide csak ballibsi hülyék írnak! Akkor adieu, nem keveredek a korpába!

komplikato 2013.02.24. 16:25:42

@bölcsbagoly: Bölcs döntés részedről, de mint ha az a téves feltételezés lenen mögötte, hogy van működő jobbos konzervatív vagy éppen működő balos párt vagy szerveződés hazánkban. De nincs. Sőt még működő radikális se egyik oldalon sem. Langymeleg köpönyegforgató megélhetési politikusaink vannak ... meg is látszik.

mendson 2013.02.24. 16:26:53

Kedves blogoló. Orbán azt mondta zanzásítva , "felemelkedésem úgy fog lebonyolódni , hogy egy nagy ejtőernyőt akasztok a hátamra és elkezdek aláfujni" .Erre mondjuk azt mondja Gyurcsány (Bajnai,Vágó,Shiffer és még sokan mások) ez egy nagy hülyeség, meg üres fejből, üres mondat. Nos jössz te és felsikkantasz "na ,de nem cáfolták " .Basszus az ökörségeken nincs mit cáfolni. Vagy te tudsz valami értelmeset mondani "a 20 év múlva milyen frankó lesz" ?

doktor.dikhed 2013.02.24. 16:38:48

Nincs formában az ellenzék, de erre a beszédre komolyan érdemes szót vesztegetni?

Orbán olyan, mint egy jehovás. Kérdezhetsz bármit, mondhatsz bármit, csak a betanított kis szövegét ismétli.

Attól, hogy sokat ismétled a hazugságokat, még hazugságok maradnak.

Orbán Diktor (törölt) 2013.02.24. 16:43:12

@Sunyi, aljas, mocskos,álcivil birkamenet takarodó!: "Tragikusan rossz politikájának kárvallottjai, a magyar emberek nem azt érdemlik, hogy együgyűként kezeljék őket"

Dehogynem, pontosan ezt érdemlik. A bölcs vezető pontosan beárazta, hogy mennyi magyarkodást meg gyűlölködést szükséges a magyar embereknek az arcába tolni, hogy a kétharmadot megkapja tőlük.
A te helyedben éppen ezért nem rugóznék annyira a "magyar emberekért"...

bölcsbagoly 2013.02.24. 16:45:35

@komplikato: háát éppenséggel létezik! Pl az amely átvett egy csődszélén álló országot a mostani ellenzéktől és nemcsak szorgosan és időben fizeti vissza az általuk rövidtávra felvett tetemes hitelt, de közben teljesen átszervezte az államháztartást, újra sínre tette az államgépezet működését s ráadásul minden belső és külső akadályoztatás ellenére a 28 EU-tag közül az elsők között van a teljesítmény tekintetében! Ezt lehet szándékosan nem észrevenni, lekicsinyelni, de ettől még létező tény! További jó csőlátást balfékek!

xvxvxv 2013.02.24. 17:11:53

@bölcsbagoly: mivel eszed láthatólag nem sok van, te "létező tény", csak annyit kérdeznék, ugye, szégyen szemre ffiként, te is ott zokogtál a millenárison 2002-ben? míg más a kölykeit szereti, te ezt a hazudozó, a nemzetünkre folyton rátörő szarjancsit. a buksitokat a szektás imádat már annyira elöntötte, hogy egy légmentesen lezárt párhuzamos univerzumban éltek.

lassan 15 éve imádjátok a lófaszjancsitokat - teljes 15 évet kéne kidobnotok az életetekből, ha be mernétek vallani az igazságot, egy fostalicska ember lábát csókolgattátok ennyi időn át. ebbe meg, ugye, belebolondulnátok. ezért marad a kifordult szemű imádat, a száj szélén csorgó nyál - és a "létező tények". szerencsétlen balfék!

bölcsbagoly 2013.02.24. 17:43:22

@xvxvxv: látom minden generáció kitermeli a hozzád hasonló hülyéket! Ld. a Hahásokat is! Csak ezentúl nem fogtok többé hatalmat kapni a mancsotokba! Na ebbe fogtok belepusztulni, nyomingerek!

azapistagyerek (törölt) 2013.02.24. 19:09:28

Bagoly! Nem vagy te véletlenül... szamár?

szabadság elvtársak! 2013.02.24. 19:18:59

Kedves Orbán fóbiások! A harag rossz tanácsadó. A hülyeség ugyanúgy! Szeretném a figyelmét felhívni ezeknek a kultúr emberkéknek, hogy megnyilvánulásaikkal nem használnak az ellenzékhez esetleg csatlakozni kívánók tekintetében. Mert ilyen ordenáré csapathoz nem nagyon szeretnek csatlakozni, hacsak nem ugyanolyanok. Úgyhogy: köszönjük Emese! Vagy:@xvxvxv: .
süti beállítások módosítása