HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2013.01.26. 12:23 Politikazabáló

Az LMP súlya

Címkék: online média kongresszus lmp schiffer andrás jávor benedek

Újabb sorsdöntő kongresszus dönthet az LMP sorsáról. A legújabb közvélemény-kutatási adatokból az látszik, hogy nem sikerült kitörni a biztos választók 6-7%-os támogatottsági arányából, mégis minden média, párt, belpolitikai újságíró teljes készültséggel várja az LMP kongresszusát és döntéseit. Zárójelben megjegyezhetjük, hogy ahhoz képest, hogy a pártban jó ideje erős konfliktusok vannak, sőt, gyakran felmerül a szakadás gondolata is, ami a mai napig (az erodálódás után szabadon) csak platformálódáshoz vezetett, nem is olyan rossz az a 6-7%-os támogatottság. 

A legnagyobb online médiumok már tegnap is vezető hírként hozták az LMP kongresszusát, várva annak döntéseit. Az MNO ma már folyamatosan frissülő írással, gyakorlatilag élő tudósítással jelentkezik egy kisebb ellenzéki párt kongresszusáról. Ez is mutatja az LMP súlyát. 

MNO 01.26.jpg

Index 01.26.jpgNol 01.26.jpg

Hogy miért ez a fokozott érdeklődés? Természetesen a 2014-es választások miatt. Már most mindenki helyezkedik, erőt mutat, vagy mutatna, javítaná a pozícióját. Mindez azért ilyen fontos, mert a közvélemény-kutatási adatokból kiindulva úgy tűnik, hogy egyáltalán nem lesz könnyű legyőzni a Fideszt, még egy baloldali összefogással sem. A kérdést leegyszerűsítve a Fidesznek az az érdeke, hogy ne jöjjön létre a baloldali összefogás, ilyen szempontból Schiffer sikerének örülnének, az MSZP-nek, Bajnaiéknak és a DK-nak pedig az az érdeke, hogy a Jávor-Karácsony vonal elképzelései kerekedjenek felül, így talán létrejöhet az ún. baloldali összefogás, amit a független LMP-hívek a párt halálának élnének meg. A Jobbiknak meg az az érdeke, hogy tovább marakodjanak, és csak amortizálódjon a párt. Még akkor is, ha egy LMP-szavazóból talán soha nem válna Jobbik-szavazó.

Az már egy következő gondolat lehetne, hogy egy külső nyomás (ne a Fidesz nyerjen) miatt létrejövő összefogás mennyire lenne sikeres és hosszan tartó, amíg a belső ellentétek (párton belül és a pártok között is) ilyen erősek. A választások közeledtével egyre nagyobb az LMP súlya, de nagy kérdés, hogy összeroppannak-e a pártra nehezedő nyomás súlyától vagy sem? 

   

Szólj hozzá! · 1 trackback

süti beállítások módosítása