HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2013.10.05. 17:23 Politikazabáló

Miért védjük Hernádit?

Címkék: korrupció MOL INA Hernádi Zsolt

A horvát belpolitikában már egy ideje mumus a MOL, és ezáltal Hernádi Zsolt is, mivel a horvátok saját kézben szeretnék tudni a "nemzeti" olajvállalatot. Ez még valahol érthető is, mi sem akartuk az ÖMV-t, ahogy az oroszokat se, sőt, utóbbiaktól vissza is vásároltuk a részünket. Az oroszoknak ott tartott be a MOL, ahol tudott, például évekig nem fizettek osztalékot, hogy az orosz titkos tulaj ne részesüljön belőle. Végül egy ügyes húzással - állami segítséggel - megszabadultak az oroszoktól, igaz, tisztességesen ki lettek fizetve. A horvátok most hasonlót szeretnének, legyen horvát kézben az INA, mert ez "nemzeti érdek", csak nincs annyi pénzük, amiből ezt megvalósíthatnák. Az INA-MOL, vagy inkább horvát-magyar "háború" arra is jó, hogy a politikusok a nemzet érdekeit védelmezőként tűnjenek fel, ami mindig jópont az állampolgárok szemében, másrészt kiváló arra, hogy elterelje a figyelmet a problémákról, lásd a horvát gazdaság helyzetét vagy a helyi devizahiteleseket, mert bizony ott is nagy baj. De térjünk rá a lényegre: miért is védjük Hernádit?

1. Ha nem volt korrupció 

Ebben az esetben egyértelmű. Gazdasági-politikai érdekek miatt egyetlen magyar állampolgárt se támadjanak külföldről, illetve ha ez megtörténik a magyar államnak kötelessége megvédenie az illetőt, főleg, ha az a legnagyobb magyar olajtársaság vezetője. Az államnak gazdasági, politikai és erkölcsi kötelessége megvédenie az állampolgárát, és a saját érdekeit egyaránt. 

1. Ha volt korrupció

Ez már nehezebb kérdés, mert ha valóban volt korrupció, akkor miért most kerül bajba Hernádi? Hiszen Sanader már évek óta börtönben van az állítólagos korrupció miatt. Ha mégis sáros Hernádi, akkor a kormány is elég rosszul jönne ki belőle, hiszen miért véd(ett eddig) egy korrupt cégvezetőt?! Ha Hernádi bűnös, az minden védelmezőjére rossz fényt vet. De ha tényleg bűnös, már rég ki kellett volna adni. Már túl késő visszakozni. Mostmár ott tartunk, hogyha bűnös is, védeni kell. 

Akkor lássuk az ominózus felvételt. Állítólag itt egyezett meg Hernádi és Sanader a 10 millió eurós korrupciós összegről. A baj csak az, hogy se nem hallani, se nem látni semmit, ami mindezt bizonyítaná, így pedig csak egy olyan videó, ami alkalmas arra, hogy gyanúba keverje a résztvevőket. De arra tökéletes. Ráadásul a korrupció a kifizetéssel valósul meg, arról meg itt szintén nincs bizonyíték. Ha a horvátok teljesen egyértelmű bizonyítékokkal állnának elő, Hernádit sem lenne ilyen könnyű védeni.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása