HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2020.05.01. 19:10 Politikazabáló

Annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus megszüntet - de hogyan?

Címkék: kormány munkanélküliség Orbán Viktor koronavírus covid19

Napok óta erről szól Orbán Viktor legújabb kormányzati vírusvideója. 

Mi a célja?

Elsődleges célja, hogy megnyugtassa a munkájukat most elveszítőket, hogy ne aggódjanak, a kormány a helyén van, és gondoskodik mindenkiről, így róluk is. A helyzetet felismerő, cselekvő kormányfő képét hivatott erősíteni. Ráadásul személyesen vállal felelősséget érte, ezzel is mutatva, hogy milyen komolyan veszi ezt a kérdést.

Miért?

Mindenhol brutális munkanélküliségi adatok látnak napvilágot, a világ legfejlettebb régióiban is. A KSH adatai szerint márciusban a munkanélküliek átlagos létszáma 168 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 3,7% volt. Ami még mindig nagyon jó adat, de az állástalanokká válók száma az előző hónaphoz képest 56 ezer fővel növekedett. Az áprilisi adat ennek a sokszorosa lesz.

Több szektorban csak most, vagy nyáron kezdődhetnek el a leépítések. Ide sorolhatók a fesztiválszezon elmaradása miatt munka nélkül maradók, vagy és koncertipar teljes leállása miatti munkanélküliek, a pénzügyi szférában se lesz szükség ennyi emberre, hiszen a korábbi értékesítési volumeneket nem fogják tudni tartani. A turizmusban is most kezdődtek el a tömeges elbocsátások. Ha kevesebb autó fogy, a gyárakban és a beszállítóknál sincs szüksége ennyi emberre, és a felsorolást sajnos még lehetne folytatni. 

Hogyan? 

Ez a legérdekesebb kérdés, mindenkit ez érdekel. A rádióinterjúban pár részletet elárult:

  • állam által fizetett képzések - bár az átképzés segítség, de ez még nem új munkahely.
  • közmunkarendszer - erre már láttunk példát. Egyrészt működőképes, bár túl sok pénzt nem hoz a családoknak. Másrészt korábban sok családot nagyon kiszolgáltatott helyzetbe hozott. Egy rétegnek átmeneti megoldás lehet, de nehéz elképzelni a turizmusban, vendéglátásban és a kapcsolt vállalkozásokban, vagy a kultúriparban a képzett dolgozókat ide becsatornázni. 
  • állami cégek növeljék az alkalmazotti létszámot - erre addig van lehetőség, amíg az államnak van elég bevétele. Nem olyan régen volt az állami háttérintézményekben végrehajtott leépítés. Pedig akkor még nagyon ment a gazdaság. 
  • a hadseregbe is toboroznak fiatalokat fél és egy éves képzésre - a szerződéses állományba eddig is folyamatosan toboroztak, de nem sikerült feltölteni a rendelkezésre álló helyeket. Biztos, jó fizetéssel lehetne vonzóvá tenni ezt a hivatást, de ez ismét elég költséges az állam számára. Egyébként az illetmény ha nem is túl magas, de transzparens. Azért nehéz elképzelni több tízezer új honvédot.

 

Miből finanszírozná az állam?

Ha csökkennek az állam bevételei (márpedig az adóbevételek az állami intézkedések hatására, valamint a fogyasztás, a turizmus, az ipar visszaesése miatt biztos csökkenni fognak) nehezen finanszírozhatóak az új munkahelyek, hacsak nem adósodik el az állam. Ez is beleférhet, de csak átmenetileg. Különadókból ez hosszabb távon nem finanszírozható, kontraproduktív lehet. EU-s forrást elvileg kap az ország, bár a kormány szerint nem. Ez fontos része az EU-ellenes kommunikációnak. Hogy hol az igazság, az továbbra is viták tárgya lesz. Az ÁFA megemelése nem lehet opció, most is nagyon magas (27%). Az önkormányzatoktól többet már nem vonhatnak el. Az állam eddigi kiadásait is nehéz lesz fenntartani, nemhogy új sorokat nyitni ezen az oldalon. Ezért is fontos a mielőbbi újranyitás, mert ez is bevételt jelenthet az államnak, de nem pluszbevételt.

Mennyire kockázatos Orbán mondata?

Orbán magára vállalta ezt az intézkedést, személyes felelősséget vállalt érte. Ezzel igen magasra tette a lécet. Ha sikerül megvalósítania, akkor a népszerűsége és a kormány is sokat profitálhat belőle. Ha viszont sikertelen lesz a cél megvalósítása, akkor nemcsak az ellenzék részéről lesz egy állandó támadási felület, hanem sokan csalódni fognak benne. Nagyon kockázatos ez az ígérete. Viszonylag rövid idő alatt kiderül, hogyan sikerül megvalósítani, mivel azt ígérte, hogy a 3 havi munkanélküli után mindenkinek újra lesz munkája.  

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9015653080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fidesz bérszámfejtés 2020.05.03. 06:20:07

Felháborító! Senki sem dolgozik?

nu pagagyí 2020.05.03. 09:18:24

Már megrendelték a sárga mellényeket tízszeres áron a 2rule cégtől.
süti beállítások módosítása