HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2010.05.26. 22:25 Politikazabáló

A szlovák-magyar konfliktusról

Címkék: külföld szlovákia kettős állampolgárság robert fico

"Arra kérem a szlovákiai magyarokat, hogy ne kérjék a magyar állampolgárságot, mert Szlovákia mindig partnerként kezelte őket." - idézték Robert Fico szlovák miniszterelnököt az m1 Híradójának tudósításában. Mégis mikor kezelték partnerként a felvidéki magyarokat?

- Malina Hedvig megtámadása után?

- A dunaszerdahelyi magyar szurkolók megverésekor?

- Sólyom László kitiltásakor?

- A magyarellenes nyelvtörvény elfogadásakor?

Nem tudom, hogy pontosan melyikre gondolt Fico, de az elmúlt évek tapasztalatai szerint a szlovák miniszterelnök konfliktusba került Gyurcsánnyal, Bajnaival, Sólyommal, Orbánnal, vagyis mindenkivel, aki magyar, mindegy, hogy melyik oldalon áll. Nem Ficoról, a magyarellenességről, vagy a szlovákiai választásokról akarok értekezni, arról sokan sokfélét írtak. Inkább a magyar kommunikációs stratégiáról, hogy mire érdemes kitérni,  mit kell hangsúlyozni, hogyan lehetne racionális oldalról kontrázni a szlovák vezetés irracionális lépéseire. 

Adott egy baloldali-nacionalista miniszterelnök, Robert Fico, aki koalíciós kormányával újrázásra készül, jó esélye van arra, hogy megnyerje a választásokat, és ismét kormányt alakítson. Vagyis az a remény, hogy egy új, jobboldali kormánykoalíció  vezette kormány alakuljon, szinte esélytelen. De sokat elárul az egész politikai vezetésről, hogy a szlovák parlament 115 képviselőjéből 90-en támogatták a mai válaszlépést, és csak 7 "nem" szavazat volt.

Arra kerestem a választ, hogy a helyzet ismeretében hogyan lehet kezelni egy ilyen problémát? Hogyan válhat Magyarország erkölcsi és/vagy tényleges győztessé* a hazai és nemzetközi színtéren egyaránt? *A győztes a racionális, européer, és a körülményekhez képest pacifista magatartást jelenti. Már nem az a kérdés, hogy időszerű volt-e a törvény vagy sem, hanem az, hogy a kialakult helyzetet hogyan kezeli a magyar kormány (és az ellenzék).

Minden olyan információt hangoztatni kell, ami tényeken alapul, és döntéseink racionalitását magyarázza, miközben a szlovák lépések irracionalitását mutatja be.

1. Nemzetközi példákat kell említeni. Hogyan működik a kettős állampolgárság intézménye a környező országokban, a régióban, az Európai Unióban.

2. Hivatkozni lehet a szomszédos országok megoldásaira, lásd Románia, Szerbia, Horvátország.

3. Hivatkozni lehet a szlovákok kettős állampolgárságának létezésére.

4. Bemutathatjuk, hogy Magyarországon semmilyen retorzió nem éri azokat a szlovákokat, akik a magyar mellett a szlovákot is felvették/megkapták. Sőt, a magyar nemzet egyenlő jogokkal rendelkező állampolgárai.

5. Fel kell hívni a figyelmet az olyan ellentmondásokra, hogy Jan Slota pártjában egy szlovák-svájci és egy szlovák-orosz (kettős) állampolgár is van. (Az m1 Híradó ezt megtette.) 

6. Minden provokáció ellenére meg kell őrizni a higgadtságot. Nem csak azért, mert ez az ésszerű, hanem azért is, mert ezzel lehet rávilágítani a szlovák oldal (alaptalan) pánikszerű félelmeire, és az így hozott lépéseire.

Ismert, hogy Szlovákiában választási kampány van, ezért a racionális érvek nem nagyon találnak fülekre, ettől a szlovák álláspont nem fog (hirtelen) megváltozni, és az új szlovák kormánytól sem várhatunk mást, de fontos, hogy ebben a vitában a racionalitás és az európai emberi jogok kerekedjenek felül. Ezek - a jelenlegi állapot szerint - a magyarok oldalán vannak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr862034043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása