HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2010.04.04. 15:09 Politikazabáló

Érdekességek a külképviseleti szavazásról

Címkék: amerika választás2010 külképviseleti választás

Idén 8807-en szavazhattak Magyarország 86 külképviseletének egyikén. 6851-en vettek rész a választás első fordulójában, ez 77,79%-os részvételi arányt jelent.

A legtöbben Londonban jelezték részvételüket (2043), a második helyezett Dublin, ahol 724-en szavazhattak, a harmadik Brüsszel 599 névjegyzékbe vett választópolgárral.

A legkevesebben Bejrútban és Vilniusban jelezték szavazási szándékukat, 1-1 fő, és mind a ketten elmentek szavazni.

Az amerikai kontinensen összesen hét helyen szavazhattak. New Yorkban 84,8%,  Los Angelesben 77,5%, Washingtonban 76,2%, Ottawában 78%-os volt a részvétel. Érdekesség, hogy a kanadai magyarok fellegvárában, Torontóban nem lehetett szavazni. Buenos Airesben 90,9%-os, Havannában 100%-os volt a részvétel. Valószínű, hogy nincs köze a kubai szocializmushoz, de azért érdekes. :) Brazíliavárosban senki nem jelezte részvételét.

Amerikai külképviseleti választás számokban 2010
VárosNévjegyzékbenSzavazó (fő)
New York   422 358
Los Angeles 129 100
Washington 122 93
Ottawa 123 96
Buenos Aires 11 10
Havanna 9 9
Mexikóváros 8 7

 

Az urnát a szavazás befejezése után lezárják, és a külképviseleti választási iroda (küvi) vezetője elindul vele Budapestre, az Országos Választási Központba. Az urnákat nem szabad poggyászként feladni, annak az utazás ideje alatt végig a küvi-vezető közelében kell lennie.

A külképviseleti szavazásra a választáson listát állító pártok saját költségükön megfigyelőket küldhettek. A legtöbb megfigyelőt a Jobbik küldte, 28 főt.

További részletek és forrás: Országos Választási Iroda, Külügyminisztérium, mr1 Kossuth Rádió.

2 komment

2010.04.04. 14:37 Politikazabáló

Pillanatképek a kampányból

Címkék: jobbik bankadó bokros lajos mdf szdsz ítéletnap plakát

Jobbik

A héten kiderült, hogy a Jobbik bankadót vetne ki. Sőt, a rádióban hallható legújabb reklámjukban a devizahitelesek megvédését hangoztatják. Ezzel az ügyes húzással ismét jelentős tömeget szólítanak meg. Hogy konkrétan mit kezdenének a devizahitelesekkel, az nem derül ki, de nem is kell, hiszen kampány van, és minden bizonnyal nem ők fognak kormányt alakítani, így sokkal bártabban ígérgethetnek, mint a korményképes erők. A válság miatt nehéz helyzetbe került devizahitelesek igen nagy réteget jelentenek, akiket a kampány hajrájában (is) érdemes megszólítani.

MDF(-SZDSZ)

A héten ismét volt egy kis botrány a párt körül. Újabb alapító, ezúttal Zsigmond Attila lépett ki a pártból. A hírben két érdekesség is van. 1) A választások előtt másfél héttel még mindig ezek a botrányok uralják a pártról szóló híreket, bár az utóbbi időben egyre több szó esik a programról is. 2) Még mindig van alapító a pártban?! 

Bokros Lajos két érdekes kijelentést tett: 

1) Ha az MDF bejut a Parlamentbe, hazajön, és ellenzéki szerepben politizálna tovább. Az érdekesség a második mondatában volt: "a párt frakcióját szertné vezetni". De mi lesz akkor Dávid Ibolyával?! Ha bejut a párt, nem ő vezetné a frakciót? Netán a pártelnök fölé nőtt?

2) Bokros második érdekes megnyilatkozása az volt, amikor lekommunistázta LMP-t. Nyilván nem ideológiai alapon, hanem a programja alapján. Erről talán később, de a megnyilvánulása jól mutatja, hogy mindkét párt ugyanazokért a szavazatokért küzd - egyre élesebb vitákban. Hasonlóan éles csörte volt a Klubrádióban Herényi Károly (MDF) és Tordai Bence (LMP) között. Fokozódik a harc a két kisebb párt között.

Egyéb

Vajon kié lehet az Ítéletnap című órisáplakát?

 

9 komment

2010.04.02. 20:39 Politikazabáló

Itt az LMP kampányfilmje!

Címkék: videó kampányfilm lmp választás2010

Nyolc nappal a választások előtt készült el, és a kampánycsend miatt pontosan egy hétig vetíthetik. Kicsit elkéstek vele, a többi párt kampányfilmjét már hetek óta vetítik. A filmben is elhangzik, hogy a párt célja a parlamentbe kerülés. Hamarosan kiderül, hogy sikerül vagy nem. A film arra jó lehet, hogy a következő egy hétben többen megismerjék a pártot, és a választáskor valódi opcióként tekintsenek rá. Mindez a bejutás köszübén álló pártnak nagyon fontos.

 

2 komment

2010.03.30. 22:13 Politikazabáló

Orbán: m1, LMP: Nokia-doboz

Címkék: orbán m1 navracsics lmp választás2010 nokia doboz

A menetrend szerint hétfőn Orbán Viktornak kellett volna szerepelnie az m1 választási műsorában, de helyette Navracsics Tibor szerepelt. Sokakat meglepett, Mészáros Antónia első kérdése is erre vonatkozott: miért nem jött Orbán Viktor? Navracsics Tibor a menetrend sorsolásával és az előre lekötött programokkal indokolta Orbán távolmaradását. Kétségtelen, hogy aznap pécsi (kampány) programokon vett részt, de szerintem hasznosabb lett volna elmennie. Több szempontból is:

1.) Ha már nem lesz vita - Orbán és a Fidesz szempontjából érthető okokból -, legalább az m1 választási műsorában érdemes lett volna kihasználni azt a 25 percet. Pláne más pártok képviselői nélkül!

2.) Ha már pécsi programokra hivatkozott, igen érdekes és talán népszerű lett volna egy pécsi körzeti stúdióban kivitelezett távinterjú - erre több példa is volt. (Benyomás: lám, milyen elfoglalt, de így is rendelkezésre áll.)

3.) Bár a választási műsor élő, de a Navracsics-interjú alatt kiírták, hogy (délelőtti) felvétel, vagyis egy Orbán-interjút is bármikor felvehettek volna, így az elmaradt interjú azt a látszatot kelti, hogy Orbán nem is akart interjút adni. 

- - -

A másik említésre méltó esemény az LMP Nokiás-doboz akciója, melynek kettős üzenete volt:

1.) Egyrészt: az MSZP rég túllépte, a Fidesz is hamarosan túl fogja lépni (?) a törvényes kampányköltekezést. Másrészt a transzparencia hiányában nem lehet tudni, hogy a többi párt pontosan miből finanszírozza a kampányát. Csak az LMP-nek van átlátható finanszírozása.

2.) Pénzt kérnek a támogatóiktől, mert "kiürült a kassza". (Utaltam már rá, hogy kampányfilmjük sincs.)

Kétségtelen, hogy az akció kreatív volt, és lehet, hogy sikeres lesz, mint Dávid Ibolya "vészcsengője" a kopogtatócédulák gyűjtése idején, de más oldalról is megközelíthetjük ezt az akciót. Nokia-dobozban kérnek pénzt? Az a korrupció szimbóluma lett. Csak nem ilyen formában várják a támogatást? :) Persze, érthető az üzenetet, de ezt a magas labdát bármikor lecsaphatják... Nem fogják, mert nem volt ilyen nagy jelentősége, és a kampány sincs olyan magas hőfokon, mint 4 vagy 8 éve.

Az adománygyűjtés szimpatikus is lehet: lám, annyira tiszták, hogy pénzük sincs, de azt is mutathatja, hogy nem készültek fel a kampányra. (Egyébként a Fidesznek is volt adománygyűjtő kampánya, akkor 180 millió forintot gyűjtöttek össze.)

 

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása