HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2010.07.31. 19:20 Politikazabáló

Tarlós és Rogán együtt indul

Címkék: fidesz önkormányzati választások tarlós istván rogán antal főpolgármester

Július utolsó napjaiban fölmerült, hogy Rogán Antal lesz Tarlós István helyettese 2010. október 3-a után. Az, hogy Tarlós István  lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje, már egy hónapja hivatalos. Ez - az önkormányzati választásokkal kapcsolatos legfontosabb budapesti hír - a Fidesz kampányának lendületet adhat. Sőt, a Fidesz nyerési esélyeit növelheti.                                                   

 Ki ül majd mellé? (Fotó: www.tarlosistvan.hu)

Tarlós vezet

A legfrissebb kutatások szerint Tarlós fölénye igan magas. A Századvég felmérése (800 budapesti felnőtt megkérdezett) táblázatba foglalva:

Az összes megkérdezett szerint
 Tarlós István (Fidesz-KDNP)  50%
 Horváth Csaba (MSZP) 10%
 Jávor Benedek (LMP)   5%
 Staudt Gábor (Jobbik)   1%
 Más valaki 10%
 Nem tudja / nem mondja 24%

 

A biztos szavazók szerint
 Tarlós István (Fidesz-KDNP)  65%
 Horváth Csaba (MSZP) 13%
 Jávor Benedek (LMP)   6%
 Staudt Gábor (Jobbik)   2%
 Más valaki 14%

 

Mennyi idősek a jelöltek?

Annak ellenére, hogy Tarlós István támogatottsága magas, a közös indulással Tarlós egyik gyenge pontjára adott kritikákat iktathatják ki, ami nem más, mint a kora. Közös indulás, értsd: a kampányban és a plakátokon is együtt jelennek meg a szerepek (főpolgármester és a helyettese) tisztázása mellett. Tarlós István 62 éves, Rogán Antal csak 38 éves. Érdemes megnézni, hány éves a többi jelölt; Horváth Csaba 40, Jávor Benedek 38, Staudt Gábor mindössze 27 éves. Összehasonlításképp: a leköszönő Demszky Gábor 58 éves. 

A legtapasztaltabb páros

Az adatokból látható, hogy Tarlós még a távozó Demszkynél is idősebb, ami a kampányban könnyen a kritikák tárgya lehet; Hogyan lesz képes radikális változásra a legidősebb jelölt? A gyökeres átalakításokra készülő Fidesznek erre is fel kell készülnie, és Rogán helyettesi jelölésével csattanós választ adhatnak az ilyen irányú kritikákra. Miért fontos ez? Mert Tarlós szakmai tapasztalatába már nehezen lehet belekötni, hiszen 16 éveig volt III. kerületi polgármseter és négy éve a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Ha ehhez hozzáadjuk Rogán 4 éves belvárosi polgármesterségét, akkor ketten együtt a legtapasztaltabb párosként indulhatnának a főpolgármesteri és a helyettesi tisztségekre. A többi jellölt közül egyedül Horváth Csabának vannak városvezetési tapasztalatai, de az MSZP fővárosi botrányai miatt nem sok esélye van. Jávor Benedeknek és Staudt Gábornak nincs jelentősebb városvezetési múltja. Igaz, ezt előnyükre is válthatják. 

Mikor derül ki?

Rogán tegnapi nyilatkozata szerint csak augusztus végén dönt arról, hogy egy felkérés esetén elvállalja-e a főpolgámester-helyettesi tisztséget (pontosabban előbb a jelöltséget). Népszerű belvárosi polgármesterként valószínű, hogy ismételhetne az V. kerületben, de a hírek szerint új kihívásokra vágyik, és ez a Fidesz érdeke is lehet. Ha elvállalja, utódjáról mihamarabb dönteni kell.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása