HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2010.08.12. 21:47 Politikazabáló

Rogán nem lesz főpolgármester-helyettes

Címkék: fidesz önkormányzati választások tarlós istván rogán antal főpolgármester

A Politikazabáló is írt róla, hogy Tarlós István polgármestersége esetén Rogán Antal lehet a helyettese, és ez már a kampányban is fontos momentum lehet, de a helyesebb lett volna a bejegyzés (Tarlós és Rogán együtt indul) végére kérdőjelet tenni, mert ma eldőlt, hogy Rogán nem lesz főpolgármester-helyettes, marad a Belvárosban.

Fotó: fn.hu

Rogán válasza

Rogán a következő szavakkal indokolta döntését. Részletek:

"Azok az emberek, akik megválasztottak négy évvel ezelőtt polgármesternek, megválasztottak néhány hónappal ezelőtt országgyűlési képviselőnek, csalódásként élnék meg, hogy ha ugyan egy csábító lehetőségért, meg egy ambícióért cserébe, de elmennék". Minden politikus pályáján van egy olyan pillanat, amikor "a hűség előbbre való az ambíciónál"."

"A személyes ambíció találkozott egy csábító lehetőséggel; azzal a lehetőséggel, hogy ezt esetleg Tarlós István mellett főpolgármester-helyettesként, mégpedig a város modernizációjáért, gazdasági fejlődéséért, a fejlesztésekért felelős főpolgármester-helyettesként tegyem meg"

"Budapestnek is megújulásra van szüksége, ezt azonban én, azt hiszem, a következő négy évben még a Belváros polgármestereként szeretném szolgálni leginkább"

"38 éves vagyok, azt gondolom, hogy van előttem még idő."

A legérdekesebb az utolsó mondat, ami azt sejteti, hogy nem mondott le a főpolgármseter-helyettesi címről, sőt, ennél magasabb lehetőséget is kitűzhet célnak. Négy év múlva akár főpolgármester is lehet belőle. 

Miért nem lesz Tarlós helyettese?

Nem rajta múlt. Korábbi nyilatkozataiból érezni lehetett, hogy tetszik neki az új kihívás, szívesen elvállalta volna a főpolgármester-helyettesi posztot. Két oka lehet a visszakozásnak. 1. Tarlóssal nem tudtak megegyezni, Tarlós más struktúrával, más koncepcióval képzelte el a a fővárosi önkormányzatot és Rogán szerepét, mint maga Rogán. Ennek kisebb a jelentősége/szerepe. 2. A Fidesz vezetése is beleszólt a döntésbe. (Erről az Origo is értekezett.) Ez a döntés Rogán számára nem volt kedvező. Hogy milyen okok vezettek a döntéshez, arról csak találgatni tudunk; személyes okok (Orbán és Rogán kapcsolata), régi hibák (2006-ban Rogán volt a kudarccal végződött országgyűlési képviselőválasztások kampányfőnöke), eltérő jövőkép (Rogánnak később szánnak fontosabb szerepet), vagy egyéb, nem ismert ok.

Az is lehet, hogy minden Rogánon múlt, felkérték, elkondolkodott, és nem tetszett neki. De ha így volt, mindez a színfalak mögött zajlott volna, mert a kérdés nyilvánosság előtti napirenden tartásával olyan figyelmet vont magára, amiből csak presztízsveszteséggel lehet kijönni, ha végül nem lesz főpolgármester-helyettes. Márpedig nem lesz.

Rogán jövője

Rogánnak nem kell aggódnia, szinte biztos, hogy ismét megnyeri a belvárosi polgármesteri pozíciót. Az újrázással ismét bizonyíthatja rátermettségét egy nagyobb feladatra is. A mai nyilatkozatok fényében valószínűsíthető, hogy négy év múlva már nem ő indul az V. kerületben (a Fidesz színeiben).  

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása