HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2017.01.22. 22:36 Politikazabáló

Olimpia vagy nolimpia?

Címkék: korrupció olimpia Budapest2024 Momentum Mozgalom nolimpia

A Momentum Mozgalom elkezdte az aláírásgyűjtést a budapesti olimpia ellen. A fő érv, hogy másra kellene költeni az olimpiára költendő pénzt. Ennyi. Azt a pénzt, amit egyébként is magába szívna a korrupció. De ha emiatt nem rendezünk olimpiát, akkor majd átláthatóbban folyik el a pénz? Akkor majd kórházakra, utakra, iskolákra, stb. fogják azt költeni átlátható közbeszerzésekkel, tiszta pályázatokkal? Akkor majd nem lesz Mészáros, Garancsi, Habony, vagy Andy? A kettőnek semmi köze egymáshoz. Nincs ilyen, hogyha rendezünk olimpiát, akkor lesz piszkos pénz, ha nem rendezünk, akkor nem lesz. 

Egyébként a kormánynak is az az érdeke, hogy sikerüljön, hogy társadalmilag és gazdaságilag sikeres legyen az egész rendezvény. A gazdasági siker jólétet hoz, a jólét pedig politikai támogatottságot. Vagyis újabb győztes választást. Egyszerűen politikai cél a siker. 

Kis kitérő. Törökországban Erdogan azért olyan népszerű még mindig, mert törökök tömegeinek hozta meg azt a jólétet, ami egész más életminőséget jelent, mint korábban. Elkezdtek tanulni, utazni, építkezni, jobban élni. És még így is kitart, hogy a demokráciát lassan visszanyesi. Most kezd bajban lenni, amikor a gazdaság is megérzi az elmúlt idők külső és belső konfliktusait. 

Senkinek nem érdeke, legfőképpen a kormánynak nem, hogy az összefogás és a siker helyett a korrupció és az eladósodottság legyenek az olimpia kísérőszavai. 

Valóban elgondolkodtató, hogy a korábbi rendezéseknél (főleg Athén és Rió) hogyan tudtak ennyire pazarlóan és korruptan tervezni, költeni, rendezni. Ahogy egyes hazai, sporthoz kapcsolódó építkezések (Dagály - költségek tervezése, Tüskecsarnok - pénz, lerohadás, újratervezés, új Puskás-stadion - évek óta húzódik) miért nem sikerültek jól, vagy nem váltak egyértelmű sikertörténetekké. A 4-es metróról meg ugye ne is beszéljünk...

"Ha kicsiben nem megy, hogy menne nagyban?" - tehetik fel a jogos kérdést. A mostani kampányra is nagyon sok pénz ment el eddig. Valóban belerokkanhat egy ország. Ugyanakkor nagyon sokan álltak be mögé, rengeteg sportoló, több gazdasági szereplő. A friss közvélemény-kutatás szerint az emberek 63%-a támogatja a rendezést. Bármi lehet még belőle. Fel is út, le is út.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr412141587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása