HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2022.05.25. 22:03 Politikazabáló

Extraprofit - avagy hogyan kell kommunikálni egy költségvetési megszorítást

Címkék: extraprofit különadók

Tökéletes kommunikációval adja el az Orbán-kormány a megborult költségvetési egyensúly helyreállítása miatt bevezetett intézkedéseket. A részletek csütörtökön derülnek ki, de a szerdai bejelentésből más sok mindent megtudhatunk.

A bűvös szó:

extraprofit

Rövid, tömör, megjegyezhető. Valami negatív dolog, nem tudni pontosan mi az, kevesen tudnák definiálni, de valami csúnya, rossz dolog, amit el kell venni a gonosztól, mert nem érdemlik meg.

Kiket súlyt: 

bankokat
biztosítókat
nagy kereskedelmi láncokat
energiaipari cégeket
telekommunikációs cégeket
légitársaságokat

Nem igazán megszemélyesíthetőek, nincs hozzájuk igazi kötődés, könnyen lehet utálni a bankokat, multikat, akik mindig kihasználják a szegény embereket, csak nyerészkednek rajtuk.

Mi/ki ellen kell védekezni:

multicégek
Brüsszel
elhúzódó háború
emelkedő árak és kamatok

Ki ne utálná ezeket? 

Miért vezetik be:

családok védelme
rezsivédelem
honvédelem

Ki ne akarná megvédeni a családját, a hazát és a pénztárcáját? Bármi ellen is.

Üzenet:

Mi nem vagyunk felelősek azért, amiért ezt be kell bezetni, de mások igen, viszont mi mindenkit megvédünk, főleg a magyar családokat és a pénztárcájukat.

Tökéletes, nem lehet belekötni.

Amiről nem esik szó:

  • A kormány választás előtti osztogató politikája csúnyán megborította a választási költségvetést, számítani lehetett rá, hogy ez majd visszaüt egyszer. A kormány első intézkedései között szereplenek a különadók, vagyis nagyon hamar visszaütött. 
  • Valahol mégicsak egy megszorítás, költségvetési kiigazítás, de könnyebb másra tolni az okokat és a felelősséget.
  • A rezsicsökkentés költségeit, terheit a magyar állam fizeti.
  • A nagy multicégek általában negyedéves és éves jelentéseket készítenek. A 2022-es ún. extraprofitjuk csak 2023-ban fog kiderülni, a 2021-es profitjuk még nem fogható a háború miatti áremelkedésre. 
  • A háború miatt mindenki szenved, sok cég is jelentős összegeket veszített és a költségeik növekedése miatt csökken a profitjuk. A bankszektorban például már lehet tudni, hogy a Sberbank bedőlése milyen negatív hatással volt a magyarországi bankok első negyedévére, (de ez csak a szakemberekhez jut el).
  • A "csúnya bankok" üzenet egy 10+ éves kommunikáció, könnyen el lehet adni, de azt kevesen tudják, hogy bankadó most is van, a kamatadót és a tranzakciós illetéket pedig a mai napig fizetik az emberek. A baleseti adót a biztosítók szedik be az ügyfelektől, illetve utalják tovább az állam részére.
  • Egy cég profitabilitása mindenkinek az érdeke, az alkalmazottnak és a költségvetésnek egyaránt, hiszen ha profitot termel, akkor több adó fizet, fejleszt, foglalkoztat, bért emel, stb. Ha kevesebb profitot termel, ezekre is kevesebb jut.
  • A különadók megalapozzák a külföldi kereskedelmi láncok tuljadonosváltását, ami az egyik célja az új kormánynak.
  • Minden cég át fogja hárítani a pluszterhek egy részét a vásárlókra, így minden érintett szolgáltatás és termék ára emelkedni fog. Ez tovább növelheti az inflációt is.

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8617840395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2022.05.25. 22:17:46

Sajnos az átlag fidesz szavazó csak egy mondatot ért az egészből:
"tökéletes, ebbe nem lehet belekötni". :((

Ekrü 2022.05.26. 08:10:36

"Rövid, tömör, megjegyezhető. Valami negatív dolog, nem tudni pontosan mi az, kevesen tudnák definiálni,"-Egy kis segítség:
"a tőkésnek az átlagos profitot meghaladó többletjövedelme"
www.kislexikon.hu/extraprofit.html
"gazd többletjövedelem, többletnyereség"
topszotar.hu/idegen-szavak/extraprofit
Szívesen....
A többi:
A különadók nem az adó visszatérítések és nyugdíjemelések miatt szükségesek,hanem mert februárban kitört az orosz-ukrán háború és ennek következtében az energetikai árak az egekbe szöktek. Van ahol ezt úgy oldják meg,hogy hagyják elszabadulni az árakat, lásd 2 EUR közeli benzinár, vagy horribilis fűtésszámla. Nálunk pedig szerencsére nem így gondolkodik a kormány.
Ami pedig a különadókat illeti, érdekes nem láttam felháborodó blogbejegyzéseket jelen cikk írójától sem,amikor a napokban a szlovák kormány bejelentette, hogy megadóztatja a MOL extraprofitját. Sőt,ellenzéki oldalról csak a kárörvendő helyeslést lehetett hallani. De persze amikor a magyar emberekről van szó akkor inkább a bankokat és multikat védik.Pont mint 2010-bem,amikor hasonló sirámokat fogalmaztak meg a bankadó kapcsán,azt nem ,hogy nem lett baj belőle,hanem ha jól emlékszem később a nyugat-európai országok közül is jó páran átvették.(pld. a németek)

midnight coder 2022.05.26. 08:30:20

Ezzel azért az a baj, hogy az átlagpolgárban sok-sok kérdés merül fel ilyenkor:

- Ki ellen is akarják fejleszteni a honvédséget? Putyin elvtárs jó elvtárs, biztos vagyok benne hogy kb. mi vagyunk az utolsók a listán akit megtámadna, ha NATO tagországra akarna támadni.

Az Ukránok megint nem támadnak meg minket, egyrészt elég sokára fogynak ki az oroszokból, másrészt NATO tagországot azok sem támadnak meg.

Még esetleg az USA jöhet szóba, de bár Bidé bácsi nem szereti Orbán bácsit, de egyrészt nem hiszem olyan hosszú mondatot végig tudna mondani egyedül, hogy "támadjuk meg magyaroszágot" másrészt ha mégis, ahhoz pár év extraprofit kevés lesz hogy az USA hadseregét legyőzzük a magyarral.

- Ha már extraprofit, akkor Mészáros elvtárs és köre cégeit nem kellene picit szintén megadóztatni? Mészáros elvtárs picit hamar lett egyszerű gázszerelőből sokszoros milliárdos, ha van valahol extraprofit, na akkor ott.

- Aztán ott van a hazai áruházlánc, a CBA. Azt is lehetne adóztatni - nagyjából ugynaaz az áru van benne ugyanolyan áron, vagy jóval drágábban mint a külföldi áruházláncokban, csaK szarabb körülmények között eladva - ergo, ha van valahol extraprofit, akkor ott.

- Ha tényleg válság van, akkor vissza lehetne fogni mondjuk a sport támogatását, a stadionépítéseket. Amúgy az építőipari cégekben is jókora extraprofit van.

Emmett Brown 2022.05.26. 10:04:33

@Ekrü: és mi az átlagos profit? Mihez képest nézzük? Mi az a többletjövedelem?

Mindezzel együtt nem lehet annyi pénzt ebből beszedni, mint amennyibe a rezsicsökkentés összesen kerül (miért is nem csak az átlagos fogyasztásig van rezsicsökkentés lakossági oldalon?), az ugyanis vastagon 1000 MRD fölött lesz, ez meg jó esetben is pár száz lesz, és akkor a honvédelmi alapban még semmi nincs :)

ulpius66 2022.05.26. 10:34:21

@Emmett Brown:

A multik még a rezsicsökkentéssel is kibaszott jól jártak 7-8 évig!

Még a "rezsicsökkentett" gázár is jóval magasabb volt, mint a világpiaci ár.

NEM VÉLETLEN, HOGY A BALLIBSI ELLENZÉK ÉVEKIG PROTESTÁLT, TÜNCIZETT A GÁZÁR TOVÁBBI CSÖKKENTÉSE MELLETT!

MINDÖSSZE ANNYI TÖRTÉNIK, HOGY A MULTIK ENNEK A 7-8 ÉVNEK AZ EXTRAPROFITJÁT MOST VISSZAFIZETIK A MAGYAR EMBEREKNEK!

ulpius66 2022.05.26. 10:36:19

@Emmett Brown:

Nem tudom Londonországban mennyi volt a gáz köbmétere pár éve, illetve mennyi most, MAGYARORSZÁGNON KB. 100 FORINT IMMÁRON 10 ÉVE.
(KB. 25 eurocent....)

Ekrü 2022.05.26. 10:45:08

@Emmett Brown:
"- és mi az átlagos profit? Mihez képest nézzük? Mi az a többletjövedelem? "-Ej,komolyan,most tényleg ennyire analfabéta vagy? Ott a guggli aki ugye nagyon jó barátod,pötyögd már be azt a szót ,hogy átlagprofit meg többletjövedelem,ha pedig nem érted amit ott leírnak,keress a környezetedben egy jól képzett könyvelőt,aki hajlandó elmagyarázni ezeket a dolgokat a te értelmi szinteden.
Nekem sem időm és se kedvem sincs,hogy esszéket írjak az általad nem értett dolgokról...

Ekrü 2022.05.26. 10:55:38

@Emmett Brown: De a legnagyobb baj mégis az,hogy ezeket a köröket már egyszer lefutottátok 2010 után a bankadó kapcsán (amit ugye később átvett több nyugat-európai ország is a németekkel az élén), azt jött az újabb 2/3 2014-ben. Komolyan, ti semmiből sem tanultok....mi meg majd 2026-ban megint csak annyit mondunk mosolyogva,hogy "lám,mi megmondtuk".

ulpius66 2022.05.26. 11:08:01

@Ekrü:

Emerett Braun Londonországban él, onnan osztja az észt.... ott még a kolbász is kerítésből van!
(vagy valami ilyesmi.....)

a nagy hohohorgász 2022.05.26. 11:25:16

Az a rohadt Orbán meg meri adoztatni a multikat biztositokat bankokat!!!!!! Úr isten!! Inkább azért kéne ugatnotok hogy az osszefogas felallitson egy ellenőrző bizottságot akik azt csekkoljak hogy valóban megtortenik ez a történet.
Azt meg tudja e valaki mondani hogy kik azok akik biztosan jól járnak pl a csokkal???? Segitek, a bankok!!!!
A multikat eleve úgy hívják be hogy 100 milliárd vissza nem térítendő támogatást !!!! Ad az állam/ multi!!!!
A szegény biztositokat meg ugye....
De azoknak a balliberálisoknak akik berki szarfaszu krisztiket sajnálják úgy is minden szar!!!!!

a nagy hohohorgász 2022.05.26. 11:44:02

Azokat a matekzseniket megkerdeznem akik megertik a feladvanyomat, hogy vajon a bankok milyen profittal működnek????
Alap ingatlan hitel , ingatlan fedezet kötelező, a bank kb az ingatlan piaci értékének a 70%át adja . Ha ügyes vagy és korrektül fizetsz akkor kb 40millio forint hitel után visszafizetsz 55 és 60 millió forint között. Csak szólok hogy ez éri meg nekik a legkevésbé szerintem. Az infláció kikuszobolese után kb 10-15 millió profitot termelsz neki egyedül!!!! Ha bebuksz viszi az ingatlant a gecibe... a személyi kölcsön még durvább, és az megvan hogy a kötelező bankszamla nyitás miatt kb havi 4ezer forintot alapból otthagy a maganember a cégek meg 100ezres nagysagokat!!!!
Szegény bankok:)))) édes istenem milyen hülye az ember!!!!!!

Emmett Brown 2022.05.26. 12:57:30

@ulpius66: nem élek Londonban.

Milyen rezsicsökkentés volt a multiknak? Meg a cégeknek úgy általában?
Ha a rezsicsökkentett ár magasabb volt, mint a világpiaci, akkor ki a faszt védett meg a kormány?

@Ekrü: ezekre a kifejezésekre a google max mikrotankönyvi példát hoz :)

Realizálódik-e "extraprofit" a Lidl-nél meg az Aldinál például? És ha igen, akkor honnan?

Ha a "ti" alatt az értelmes embereket érted, akkor indokolt, hogy ebbe a kategóriába tegyél, ha nem, akkor meg nem :)
Nem nehéz megérteni: a kormány pénzt szed be, csak úgy kozmetikázza, hogy ne őket utálja a nép közvetlenül, hanem a köcsög cégeket, akik vagy árat fognak emelni, vagy valamennyivel szarabb szolgáltatást/minőséget fognak nyújtani.

@a nagy hohohorgász: az, hogy te 40 misire 55-60-at visszafizetsz, az nem jelenti azt, hogy ők ezen 15-20 M profitot realizálnak (most 0% inflációt veszek, hogy az ne zavarjon be), ez ugyanis baromira nem a nyereség, ebből van fizetve az ügyintézőtől kezdve a bankfiókon bérletén/rezsijén át az online rendszeren meg a supporton keresztül minden lófasz, persze a felső vezetés kokója/kurvái is.

HaD 2022.05.26. 13:05:32

@Ekrü: te öreg...arról hogy a "magyaremberek" miért fizetnek többszörös bankköltséget monnnyuk egy német vagy francia holland vagy dán emberhez képest tudnál áradozni???...azért bmeg mert a gci banda akik kilóra árulják a "magyarembereket" mint melós meg mint fogyasztó erre kapott felhatalmazást mikor ugymond rendszert váltottak...szívesen.

HaD 2022.05.26. 13:14:35

@a nagy hohohorgász: akkor ezt vegyük feljelentésnek a nemzeti vagyont tékozló kormánytagok ellen???....nem ök azok akik ezeket a felsorolt lépéseket megtették a multik stb zsebeit tömködve...nyilván egy nyomozás azt is kideríti:):)...az ügyészség szorgos munkájának köszönhetöen...hogy a gaz multik stb hogyan és kiknek is hálálták meg a felsorolt ugyletek extra hasznát...

HaD 2022.05.26. 13:18:31

a kurmány mikor mutatja ki hogy az ö extra profitja ami csak az inflácón keletkezik adótöbbletek formájában azt hova teszi el. ugy van európa bajnok inflációnk hogy jó pár dolog müvi áron kerül kimutatásra...ezt pl. hova fogják költeni(amit a reálszférából kapnak majd)???

HaD 2022.05.26. 13:22:57

...egyébként meg nincs semmi látnivaló...megy az izmozás tovább az ejuval és ez egy nettó zsarolás ...nincs ejus lenyulható zs...majd önkielégítik magukat emígyen...ennyike,oszt jónapot. Az hogy ez hogyan hat a "magyareemberek" zsebére vissza az pont nem érdekli öket...ingyen ebéd nincs...a reálszféra pedig addig köszöni elvan amíg ilyen ár kamat szinvonal mellett vidáman...

HaD 2022.05.26. 13:26:33

@a nagy hohohorgász: téged nagyon zavarnak a számok haver:):)...lehetnél lölö is szerintem vagy még tán matócsi is...ne ekézd már a kurmányt laza hülyeségböl:):):)

ulpius66 2022.05.26. 15:07:14

@Emmett Brown: "nem élek Londonban."

Hát ezt aztán jól megmondtad!

Na, szóval mennyi a gázár Angliában, ahol élsz?
(ahol hülyére adóztatják a kisembereket, míg a multik hülyére keresik magukat.....)

Emmett Brown 2022.05.26. 17:35:57

@ulpius66: ez olyan, hogy angol nick-kel nem feltétlenül kell ANgliában élni. Mint ahogy én sem gondolom, hogy Faszfejfalva a lakhelyed, pedig van egy csomó rá utaló jel :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.05.26. 18:42:19

@HaD: fideszkomcsi horgásszal nem kell foglalkozni. :))

a nagy hohohorgász 2022.05.26. 19:25:59

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: minek foglalkoznatok a valósággal, csak össze zavarna titeket:)))))

a nagy hohohorgász 2022.05.26. 20:42:20

@HaD: te diszlexiás vagy, olvasd már vissza az első kommentemet. Ha a szeretett osszefosasod azon kapna a kormányt hogy kamu a multiado mindjárt lenne több szavazotok.... de ti annyira hülyék vagytok....

midnight coder 2022.05.27. 07:17:39

@ulpius66: "Még a "rezsicsökkentett" gázár is jóval magasabb volt, mint a világpiaci ár."

A gáz pedig magától sétál be az országba, sőt a lakásodba.

midnight coder 2022.05.27. 07:21:18

@Ekrü: "Ami pedig a különadókat illeti, érdekes nem láttam felháborodó blogbejegyzéseket jelen cikk írójától sem,amikor a napokban a szlovák kormány bejelentette, hogy megadóztatja a MOL extraprofitját. "

Pedig az ilyen ad-hoc a hasunkra csapunk és megadóztatjuk azokat akiknek nem tetszik a pofája dolog ritkán szerencsés.

ulpius66 2022.05.27. 10:10:33

@Emmett Brown:

Teljesen "természetes" hogy a ballibsik azonnal a multik megadóztatása ellen lépnek fel!

Ezerrel védik a multikat a szegény kisemberrel szemben!

EZEK VAGYTOK TIK BALLIBSIK, AKIK CSAK A NEVETEKBEN VAGYTOK BALOLDALIAK, DE MINDEN ALKALOMMAL A MULTIK, A BANKOK, A BIZTOSÍTÓK, STB. ÉRDEKEIT VÉDITEK, A MULTIK ÁLTAL ELSZEGÉNYÍTETT KISEMBERREL SZEMBEN!

BALLIBSIK!

KÖPJÉTEL SZEMBE MAGATOKAT! .... és nyaljátok továbbra is a multik seggét....
süti beállítások módosítása