HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2021.02.18. 20:28 Politikazabáló

Az előválasztás kockázatai

Címkék: választás előválasztás választás2022

Az ellenzéki előválasztásnak vannak előnyei is, ha minden párt beleegyezik, akkor tényleg egyszerűbb azzal lezárni a jelöltállítás konfliktusait, hogy döntött a nép, a legtöbben a győztest akarják indítani 2022-ben. A procedúra alatt a jelöltek és a győztes is kap egy erős megjelenést a médiában, még a NER médiája is beszámolhat róla, így növelve a jelöltek ismertségét. Az ellenzéki jelölteknek így a negatív reklám is reklám. Ugyanakkor az előválasztásnak vannak kockázatai is.

A Fidesz beavatkozása

Ha a Fidesz aktivistái is regisztrálnak az előválasztásra, könnyen előfordulhat, hogy direkt egy gyengébb vagy támadhatóbb jelöltre voksolnak, ezzel meghekkelve az egész folyamatot úgy, hogy végül nem azt a jelöltet indítják, aki valóban a legalkalmasabb lenne legyőzni a fideszes jelöltet.

Nem a legesélyesebb nyer

Az ellenzéki pártok szavazói és aktivistái eltérő erővel rendelkeznek a különböző választókerületekben. Könnyen előfordulhat, hogy például a DK aktivistái erősebben tudnak mozgósítani a jelötjük mellett, miközben egy LMP-s vagy egy független jelölt sokkal nagyobb eséllyel nyerhetné a választókerületet az igazi választáson élesben, mert több szavízót tudna hozni középről, a Fidesztől vagy a bizonytalanoktól. Akire egyébként a DK-s szavazó is szavazna. Az előválasztás ebben az esetben sokkal inkább az ellenzéki pártok erősségét méri fel, és nem a választókerület legalkalmasabb jelöltjét. 

Konfliktusok egymás közt

A választás tétje az ellenzéki oldalon is nagy. Egyes helyeken őskövülettek bukhatnak, valamint hosszabb-rövidebb időre egymás farkasai lesznek a jelöltek, pártok. Egymás lejáratása elbizonytalaníthatja a szavazókat, pont azokat a bizonytalanokat, akiket majd a győztesnek kellene meggyőzni. Már most lehet látni micsoda konfliktus lett Zuglóban az MSZP és a Momentum között. 

Fideszes lejárató kampányok

A Fidesz és a médiája minden eszközt meg fog ragadni, hogy a jelölteket már az előválasztási folyamatban támadja, kihasználja az egymás ellen felhozott esetleges vádakat, felnagyítva azokat, így az összes ellenzéki jelöltet negatív színben feltüntetve. A bizonytalanoknak azt az üzenetet közvetítve, hogy mindenki alkalmatlan, aki nem fideszesként indul. 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216431926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2021.02.18. 21:30:13

Ja!

Én mán most javaslom az összes fideszes szavazónak, annak a bő három milliónak, hogy regisztráljon a ballibsi előválasztásra ÉS MINDENKI SZAVAZZON A JOBBIK-OS JELÖLTRE!!!!!!!!!!!!!!

Kíváncsi vagyok a gyurcsányi pofájára, ha mind a 106 egyéni választókörzetben a JOBBIK-os jelölt nyer!!!!!

HA A REGISZTRÁCIÓNAL RÁKÉRDEZNEK, HOGY MÉRT REGISZTRÁLTÁL, MONDD AZT, HOGY EDDIG UGYAN FIDESZES VOLTÁL, DE MOST MÁR BALLIBSI SAVAZÓ LETTÉL!!!!!!...

AZTÁN AZ ÉLES VÁLASZTÁSON PERSZE: SZAVAZZ A FIDESZRE!!!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.19. 07:44:25

A ballibek mindenképpen bukni fognak jövőre, sok jelentősége az előválasztásnak ebben nincs.

midnight coder 2021.02.19. 10:43:45

Ez mind igaz. Plusz nem biztos, hogy én mondjuk Jobbikosként annyira össze akarnék fogni a DK-sokkal. Sõt, jó eséllyel akár azt is mondhatnám, hogy én még mindig szívesebben látnék egy Orbán-kormányt, mint egy DK által vezetett koalíciót amiben a Jobbik is benne van, az én szavazatommal a hatalomra segítve.

Én anno az elsõ MSZP-SZDSZ kormány idején jártam így. Már akkor is szívbõl gyûlöltem a baloldalt, különös tekintettel a volt állampártra, viszont roppant naiv módon hittem abban, hogy az SZDSZ valóban liberális párt és mint ilyen antikommunista. A végeredményt ismerjük: Horn bácsi az én szavazatommal a zsebében is vigyoroghatott az ország élén. Az SZDSZ pedig addigi potenciális kormánypártból törpepárttá vált, ráadásul az MSZP-vel együtt létrehozták a balliberalizmus nevû szellemi fertõzés hazai változatát, ami aztán DK néven csúcsosodott ki, felfalva az addigi gazdatesteket.

konrada 2021.02.19. 14:21:36

Elég esélyes, hogy van annyira rafkós Gyurcsány (és a mögötte állók), hogy "visszafogja magát, és csak ott szervez rá a jelöltekre, ahol nyerhető a körzet, a többit ráhagyja a többiekre, demokratikusan megmutatva, hogy ők tulajdonképpen figyelnek arra, hogy a kutatásoknak megfelelő arányban indulnak csak egyéni körzetben.

...aztán majd jön a meglepi, amikor 2022-ben sokkal több képviselőjük lesz a parlamentben jóval nagyobb erőt mutatva, mint amennyi a valós támogatásuk szerint lenne.;))
(Na de úgy kell a birkáknak, akik a farkassal szövetkeznek.;))

a nagy hohohorgász 2021.02.19. 20:10:32

Szerintem egyszerűbb lenne normális programmal elorukkolni és azt betartani:))))))

Rodney_2 2021.02.20. 09:43:49

A demokrácia szempontjából az egész összefogás egy elmebaj. Én értem, hogy a választási rendszer kényszeríti az ellenzéki pártokat, hogy ha most már végre ők akarnak lopni, akkor fel kell adni minden ideológiai elmebajukat és együtt tűz és víz jelleggel kell indulni. Na de szegény választó mit kap a szavazatáért cserébe?? Egy hányadékot, amiről semmit nem lehet tudni, hogy mit fog csinálni kormányon. Hiába írnak nagy bullshit közös programot, úgyis az lesz, hogy akinek sikerül több képviselőt bejuttatni, az fogja rákényszeríteni az akaratát a kormánykoalícióra. És az lehet a DK vagy a Jobbik vagy elméletben "bárki". A Gyurcsány többek között azért lett "Nagy Elkúró", mert egy 2 párti koalíciót sem tudott menedzselni. Na de majd most... Persze azóta sokat változott a Feri: mégjobban elhatalmasodott rajta az elmebaj.
A demokrácia arról kellene szóljon, hogy van valahány párt amelyik különböző ideológiákon alapul és az azokból levezetett gazdaság, társadalom, stb politikákat hirdeti és MEGVALÓSÍTJA és az emberek ezek közül választanak. Akit a legtöbben választanak, az valósíthatja meg a programját. És ez így van jól.
süti beállítások módosítása