HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2010.06.29. 13:30 Politikazabáló

Schmitt Pál államfő lesz - SWOT

Címkék: köztársasági elnök swot schmitt pál

A Politikazabáló már 2010.04.13-án jelezte, hogy Schmitt Pál lehet Sólyom László utódja. Akkor még sokan hitetlenkedve fogadták a felvetést, de ma eldőlt, Schmitt Pál lesz a következő államfő. A megválasztás apropóján megvizsgáltam az új köztársasági elnök erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és megválasztásának veszélyeit is. Gyorselemzés.

Erősségek

Ide tartozik a sprotolói múltja. Olimpiai bajnok, ami önmagában tiszteletre méltó, de a kitartás, a hit, és az elhivatottság is az erényei közé sorolható.

Kiemelkedő a nemzetközi diplomáciai és vezetői tapasztalata. Évek óta a NOB protokollfőnöke, többször volt nagykövet (Spanyolország, Svájc), európai parlamenti képviselő, sőt, az Európai Parlament alelnöke is volt, így a nemzetközi diplomációban otthonosan mozog. Sokrétű tapasztalatait köztársasági elnökként is hasznosíthatja.

Eddig is magas volt az ismertségi mutatója, de sokszor kritizálták, hogy a népszerűséget illetően már nem áll olyan jól, de a legújabb felmérések szerint ez nem így van, és a legtöbben őt szeretnék államfőnek, így a népszerűsége is az erősségek közé sorolható. (Egyes értelmiségi csoportok és a blogszféra /nem reprezentatív/ felmérései és fenntartásai ellenére is.)

Nyelvtudása is erősségei közé tartozik; angolul, franciául, németül és spanyolul beszél.

Gyengeségek

Pártpolitikusi múltját eddig is sokszor emlegették, valószínű, hogy ezután is az egyik legfontosabb támadási felület lesz. Ráadásul nem csak a fideszes múlt okozhat gondot, hanem a rendszerváltozás előtti szerepvállalása is. Bár ezek nem újdonságok, szinte mindenki ismeri a múltját, de az még sokszor lesz hivatkozási alap a kritikák, támadások során.

Gyors előmenetele, megválasztása felerősítheti a "karrierista" és a "simulékny"  jelzővel  megfogalmazott kritikákat, sőt, bizonyos (durvább) esetekben a "báb" jelző is rákerülhet.

Nem alkotmányjogász, de még csak nem is jogász, ezért sok szakértővel kell magát körülvennie, hogy alkotmányossági kérdésekben tartani tudja az elődei által magasra tett mércét. Ha akarja.

Lehetőségek

Közvetlensége segíthet a kapcsolatok kialakításában, elmélyítésében. Nem egy elvont tudós személyiség, ez a hasznára válhat. Ő is jelezte, hogy nem akar elefántcsonttoronyban élni. Szeret szerepelni, így bizonyos kérdésekben könnyen magára,  és ezáltal az adott kérdésre, problémára vonhatja a figyelmet.

Kapcsolatai révén rengeteg prominens embert ismer, és ennek a fordítottja is igaz, őt is  sokan ismerik. Ezeket a kapcsolatokat köztársasági elnökként "használhatja", márpedig a diplomációban a jó kapcsolatoknak nagyon fontos szerepük van, és rengeteg lehetőség rejlik bennük. Ezzel lehet és kell is élni.

A kormánytöbbség abszolút mögötte áll, Schmitt Pál gyakorlatilag Orbán Viktor kiválasztottja, így az elmúlt évekre jellemző feszültség a miniszterelnök és a köztársasági elnök között (lásd Sólyom-Gyurcsány esetében) teljesen megszűnhet. (Igaz, ez már Gyurcsány távozásával is sokat javult.)

Felesége Makray Katalin, egykori olimpikon, szintén ismert személy, aki az eddig megszokttnál aktívabban töltheti be a hazánkban korábban  hangsúlytalan first lady szerepét.

Veszélyek

Schmitt Pál korábban jelezte, hogy megválasztása esetén nem lesz gátja a kormány törvényalkotási lendületének, sokkal inkább motorja szeretne lenni. Ez azt is jelentheti, hogy olyan esetekben sem él a politikai vétő lehetéségével, amikor erre szükség lenne, és a legritkább esetben kér majd alkotmányossági normakontrollt - ha egyáltalán lesz erre precedens. Márpedig erre szükség lenne, és ez a kormány érdeke is. Természetesen csak akkor, ha aggályok merülnek fel egy-egy intézkedés, megszavazott törvény kapcsán, de az elmúlt hetek eseményei alapján láthattuk, hogy erre volt példa. Ha ez így lesz, akkor az államfői tisztség tekintélye is csökkenhet.

 

48 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr772117072

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sírva fogok pálinkát főzni 2010.06.29. 17:14:03

Ma 263 forradalmár - köztük a szerényen magára szavazó Schmitt - megmocskolta a köztársasági elnöki tisztséget. Egy ilyen remek szakemberrel: Az athéni doppingbotrányról„Az olimpia sokkolt. A magyar olimpiai mozgalom 110 éves törté...

Trackback: Találós kérdés 2010.06.29. 16:51:25

Schmitt Pál lesz Magyarország következő köztársasági elnöke, viszont nem gátja, hanem motorja lesz a törvényalkotásnak.A hírhez kapcsolódó találós kérdés:"Mi történik azzal a járművel, amelynek fékje nincs, motorja viszont van?"A válasz:

Trackback: Milyen Schmitt Pálos cím nem volt még? 2010.06.29. 15:18:24

A blogok nagyon beindultak a köztársasági elnökös témára; pedig az egésznek semmi jelentősége nincsen, mivel maga az elnöki funkció nagyon gyenge. A legkülönfélébb posztok jelennek meg a témában, a legkülönfélébb nézőpontokból, de a blogunk most egy ki...

Trackback: Schmitt Pált idegsebésznek! 2010.06.29. 15:05:37

ír itt mindenki minderől, ami nem is baj, viszont... Az senki nem jutott eszébe, hogy az új köztársasági elnök kiválasztásakot kinevezésekor egy jogászprofesszort váltanak le egy trampli balfaszra, akinek kb. akkora a szakmai kompetenciája alkotmányjog...

Trackback: Schmitt Pál: nem a blogoszféra embere - heti szavazásaink 2010.06.29. 14:57:35

Lehet, hogy Schmitt Pál az "emberek embere" lesz, mint Göncz Árpád volt, de a blogoszféra embere akkor is Sólyom László. Heti szavazásösszesítőnk. Ahogy Török Gábor is írta, Schmitt Pál az adottságai miatt minden valószínűség szerint igen né...

Trackback: A Vincent jelöltje: Zaphod Beeblebrox 2010.06.29. 14:06:53

Most, hogy elérkezett az idő, az új Köztársasági Elnök megválasztására, az Örülünk Vincent sem halogathatja tovább a legmegfelelőbb személy megnevezését az Államelnöki posztra.A Jobbára Ártalmatlan Kutatócsoport, az Örülünk Vincent Szakpolitikai I...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Da Real Knee Grow 2010.06.29. 14:38:38

Zseniális. Amire kitalálták a köztársasági elnök intézményét, na ő ezekről a jogokról és kötelezettségekről lemond.
Olyan mintha egy igazgató, megválasztása előtt kijelentené, hogy nem fog semmilyen jelentést, hivatalos dokumentumot, pénzkiadásokat stb ellenőrizni, hanem mindenki amit csak akar, mer ő a nép embere.
Ergo, ha jön egy törvényjavaslat, hogy Schmitt Pál egy orángután seggszőrzetén csüngő paksimogyesznél is ostobább, akkor ő ezt aláírja.
Mer ő a nép embere. Jóvan Palika. Egyáltalán tud aláírni? megtanították neki az állatkertben?

mréveiller 2010.06.29. 14:43:26

4 nyelven beszél és kétszeres olimpiai bajnok. Kell ennél több? Göncz Árpi bácsi se a pártatlanság mintapéldány volt.

mréveiller 2010.06.29. 14:44:13

mintapéldánya *sorry

nestrot10 2010.06.29. 14:44:57

A Hülye magyar nép! Szavazott, benyalta a gonosz törpe hazugságait..és ajándékba kap egy komcsi, köpönyegforgató Rákosi Viktor seggnyaló bólogató bohóc, közt. elnököt..na jah..egy ilyen Orsós Rákosi Viktorhoz ez dukál!

Lyanko 2010.06.29. 15:14:02

miért nem a Kasza Tibi?

rendszerhiba 2010.06.29. 15:29:06

@anal_intruder: lehet, hogy seggfej. de most kivételesen igaza van!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.06.29. 15:45:04

végre egy tárgyszerű rövöd elemzés.
hetek óta csak a miért nem? kérdésre adott válaszokat olvassuk.
s. profi diplomata. nem jogász? végre. nem őf fújják a passzát szelet.

Bikfenc 2010.06.29. 15:45:12

@anal_intruder:
Vedd elő a történelemkönyvet, nézd át az 1948-50 közötti időszakot.
Ha kísérteties hasonlóságot vélsz felfedezni, az nem a véletlen műve.
A történelem ismétli önmagát!

Pepe135 2010.06.29. 15:49:04

kutyából lett szalonna!

Aki egy totalitárius rendszerben kormányzati pozicióban volt, az számomra nem üti meg azt az erkölcsi szintet, hogy ELNÖK legyen!

2/3-al mindent lehet, éljen a narancsos diktatúra!

Bikfenc 2010.06.29. 15:56:36

@anal_intruder:
Be is fogom a számat, azt hiszem az a legjobb!
Egyre több az agitpropos mindenütt...
;)

Bikfenc 2010.06.29. 16:01:55

@anal_intruder: "ha így van akkor hamarosan visznek Szibériába követ törni. "

Akkor jobb lesz befogni a számat!
Egyre több az agitpropos mindenütt...
;)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 16:42:34

kommunista karrierpolitikus. Takony Pali. Zsámoly Pál.

schmittpali, schmittpali mindent lát, szemüvegen át, kutya valagát.

más nem jut róla eszembe.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 16:43:53

@vero: "s. profi diplomata."

diplomáciai eredményei között sorolhatjuk fel például a...meg a...illetve a ...-t is.

most több nem jut eszembe.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2010.06.29. 16:48:33

Doppingbotrány a Parlamentben!

Schmitt Pálnak, a köztársasági elnök verseny győztesének, az eredményhirdetés után levett vizeletében tiltott ajzószereket találtak! A doppingszerek között tárogató molekulák, XIX. századi magyar nyelvkönyv fecnik, politikai ellensúlytalanítók és törvényalkotási olajzószerek is voltak.
Bár a MOB épp jelenlévő elnöke a szokott karakánságával állt ki a csalódott győztes mellett („Őőő, a tények ismerete nélkül… őőő… amúgy eléggé el nem ítélhető… őőő… a felelősség kérdése… őőő… a sporterkölcs… őőő… én természetesen nem tehetek semmiről…), ha a teremben nem lett volna jelen a bolgárbarna miniszterelnök, akkor óriási, majdnem egyharmados botrány tört volna ki.
A nehéz helyzeteket mindig jól kezelő Kósa Lajos dadogva és görögve válságjeleket kezdett küldeni a külföld felé, Szíjjártó Péter pedig lemondásra szólította fel Gyurcsány Ferencet, aki agresszív blogbejegyzésben válaszolt.
Semjén Zsolt nagy puffanással kiesett a ráosztott szerepéből és egy pillanatra még Pálffy István tekintetében is megcsillant valami.
Ekkor megrendült a föld és megnyíltak a börtönök ajtajai, ahonnan Hagyók, Zuschlagok, Wiesztek és Kaya Ibrahimok jöttek ki és sokaknak megjelentek.
Végezetül V. Orbán pápa reinkarnációja, hívei körében integetve, fején a szokás szerint félrebillent Szent Koronával, felemeltetett a mennyezetre, fel a csútig, ahonnan freskóként figyel minket a Parlament következő tisztasági festéséig.

elég.volt 2010.06.29. 16:49:14

Szégyen. De hát ez itt magyarország.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.06.29. 17:24:41

@Bence87: árpi bácsi mind a mai napig a leginkább megfelelő köztársasági elnöki volt, és pár/öt évig az is marad.

a mai nap pedig a kezdet vége avagy a vég kezdete, majd idővel elválik...

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.06.29. 17:25:41

És az, hogy jól néz ki, az hova tartozik? :)

min 2010.06.29. 17:31:35

Na szuper. Lett egy bohóc a csúcson. A fidesz nyomja az 50-60-as évek stílusát. Mindenhova a saját kádereit telepíti

ácsi gitár 2010.06.29. 17:32:35

A dögei FIDESZES polgármestert amit FIDESZES "sztár" Ügyvéd véd FIDESZES biróság előtt azzal mi lesz Köztársasági Elnök Úr. Vagy rá nem vonatkozik a "mindenki" szó!!!
Ez 20 millát mityizott és még sincs semmi baja már 3 éve más meg 2 milláért előzetes vagy osztozott a FIDESZES haverokkal tisztelt Elnök ÚR
Amúgy gratulálok
Szebb Jövőt!!!!!

ex (törölt) 2010.06.29. 17:49:44

Botrányos! Az egész! A gyerekeimnek is azt mondom, ebből az országból elmenni!!!!Majd jön a Tarlós is...aki egész Bp-en-aIII.ker.után- bevezeti, hogy tíz után nem lehet alkoholt venni sehol(se közért, se benzinkút------HANGSÚLYOZOM NEM VAGYOK EGY NAGY IVÓ-)majd jön a kijárási tilalom...ez kellett Nektek? Hát boldoguljatok!!!

ex (törölt) 2010.06.29. 17:53:36

@anal_intruder: NAPÓLEON...HITLER...ez jobban tetszik? Majd két év múlva megnézem miket írogatsz???Amikor felébredsz...:(

Várúr 2010.06.29. 18:02:40

@idelle:
Rólad ugyanez jut eszembe.

Várúr 2010.06.29. 18:04:25

@ex:
Normális szülő nem ijesztgeti a gyermekeit. Ha mégis, olvass el nekik egy Grimm mesét. Igaz, abban Schmitt/Tarlós nem szerepelnek.

Abrash1965 2010.06.29. 18:06:38

egggyetlenegggyy önálló gondolat nem jut eszembe, amit tőle hallottam.

Várúr 2010.06.29. 18:08:03

@hadada:
Schmittet két diplomájával, doktorátusával erre-arra megtanították. Te, úgy látom, sokszor buktál az isiben. Próbálj meg elmenni állatgondozónak.

Várúr 2010.06.29. 18:08:54

@Abrash1965:
Néha te is írj le egy fél önálló gondolatot. Ha már az indexre tehénkedsz.

c72 2010.06.29. 18:22:57

http://www.facebook.com/pages/Mondjunk-le-Schmitt-Palrol-az-arvizkarosultak-javara/139966259351827#!/pages/Mondjunk-le-Schmitt-Palrol-az-arvizkarosultak-javara/139966259351827

gorcsev54 2010.06.29. 18:43:13

Hallgatom a Csintalan műsorát a Tv-ben, írhatunk mondhatunk itt mi akármit(seggnyaló duma az most megy, a Csintalan műsorban)az igazság számunkra teljesen mindegy ki a köztársaság elnöke,nekünk attól még sem munkahelyünk sem 1,5 mill. fizetésünk, sem olcsóbb frank sem normálisabb nyugdíjunk,sem normális fejlődő vállalkozásunk , ugyan úgy, ki fognak rabolni ha öregek elesettek leszünk.Semmi az ég világon itt nem fog változni.(nem az a a baj , hogy Pali az elnök,hanem az , hogy nincs alkalmasabb)Én nem tudom ,a felmérő média kiket kérdez meg, de hogy igazából nem a többséget az is biztos. de az is igaz sok ember nem is szavazott semmire.Szóval nem lesz itt semmi csak jó magyar mondás szerint:olyan szar még nem volt ,hogy szarabb ne lehessen.Ennyi.

2010.06.29. 19:02:35

Nem látom a külföldi hírekben a "választás" eredményét. Gondolom félnek, hogy erre megint beborul a forint. :-S

tlvajferi 2010.06.29. 19:07:24

azt nem tudom, hogy a Sólyomnál jobb lesz-e, tisztelet Sólyom képzettségének, képzettség amely semmit nem jelent megfelelő karakter nélkül.

Viszont, hogy az őt megelőző mádl ferencnél, göncz árpinál, losonczi palinál, stb. jobb lesz-e? hát őszintén szólva, van esélye, van esélye.

ha nem válik olyan hazaárulóvá, akkor van esélye...

eg y biztos, a gyurcsánynál és bandájánál mindenképp jobb lesz, csak jobb lehet

Kassian 2010.06.29. 19:09:07

Miért nem Fekete Pákó?

Bundili 2010.06.29. 19:42:26

@ex: előző főnököd mondta, hogy el lehet menni, hát menj!

Kassian 2010.06.29. 19:44:30

@tlvajferi: neked ezeket betanította valaki, vagy magadtól sikerült a mondataid megalkotni? Idióta...

Ríka 2010.06.29. 19:58:31

Nem kell bántani a balosokat.Az Ő szintjüknek a középfokú végzettséggel rendelkező semmilyen nyelvet nem beszélő Szili Katalin volt a megfelelő jelölt.Aki mellesleg nagyobb pátkatona lett volna mint Schmitt Pál.Amúgy nem értem ezt a nagy szeretetet Sólyom László iránt.Mintha az elmúlt öt évben folyamatosan szapultátok volna.

gorcsev54 2010.06.29. 20:17:25

@Ríka: Te azt ,hiszed aki nem ért egyet az balos? És Szilit akarja,vagy Sólyomért rajong?Akkor felvilágosítalak erősen jobbos vagyok,de attól még nem értek egyet Schmitt választásával,de mint írtam tök mindegy,lehetne Kiss Jóska is,akkor sem lesz itt semmi,és nekünk semmivel sem lesz jobb,de azért biztos jobban körül kellett volna nézni,abba most nem akarok belemenni, hogy miért nem szimpatizálok Schmittel-de van rá okom.

Ríka 2010.06.29. 20:30:15

@gorcsev54: Ha erősen jobbos lennél nem Gorcsev lenne a neved.Amúgy ha jól hallottam Vona Gábor nyilatkozatát,tisztességes,emberileg és morálisan alkalmas embernek nevezte Schmitt Pált.De most bocsi ,kezdődik a spanyol meccs,megyek nézni.

fehéregér 2010.06.29. 20:41:23

@Ríka: én a te "szintedre" sem lennék büszke ezzel a hozzászólással, buta, elcsépelt és közhelyes.
Amúgy észre vehetnéd, hogy itt speciel nem a balos-jobbos felosztás a vezérfonal, többnyire ideológiai preferenciáktól függetlenül fejezik ki elégedetlenségüket/csalódásukat/indulataikat afelett, hogy nekünk (közösen, bal-jobb) ilyen államfő jutott.
Na és, én amúgy "balos" vagyok, minthogy nem szeretem a pöffeszkedő harácsoló gazdagokat, az öntelt, pátoszos, istenhazás politikusokat, ellenben a javak igazságosabb elosztását preferálnám és segíteném akik kiesnek ebből a keveseknek kedvező társasjátékból, mindezek mellett semmi közöm és nem is volt sem Szili Katalinhoz sem egyetlen úgymond szocialista politikushoz. Ideje megtudnod, hogy a "balos", amiről megvetően írsz, valójában mit jelent.

gorcsev54 2010.06.29. 20:45:17

@Ríka: Hívhatnának Leninnek is az semmit nem jelent,annyira vagyok jobbos ,hogy nem szégyenlem Jobbik tag vagyok,ja és nem értek egyet Vona Gáborral Schmitt tisztességéről.Jó foci nézést.

Ríka 2010.06.29. 20:56:35

Fehéregér:Hogy melyik oldalnak milyen a szintje,arról beszélhetnénk,elég pld.Nesrot írásait elolvasni.Amúgy örülök hogy nem szereted
a pöffeszkedő harácsoló gazdagokat,ezek szerint Gyurcsányt és az egész MSZP vezérkart sem.Amúgy a hozzászólásom valószínű azért fáj ennyire,mert lehet hogy közhelyes,de igaz.

2010.06.29. 21:46:37

kiváncsi vagyok az első önálló beszédére, újévi beszéd? aug 20-i beszéd? volt már önálló beszéde az siralmas volt, bíízunk benne hogy felnő a feladathoz, nekem se tetszik de muszáj vele dolgozni

Martian (törölt) 2010.06.29. 22:47:42

Fidesznyik elnök... majd meglátjuk, minden eddigi elnökön lehetett fogást, fikázni valót találni.
süti beállítások módosítása