HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2010.12.12. 23:53 Politikazabáló

Orbán Viktor magyar, és Fredrik Reinfeldt svéd kormányfő közös sajtótájékoztatója

Címkék: videó orbán viktor fredrik reinfeldt orbán videó

Szólj hozzá!

2010.12.12. 21:03 Politikazabáló

Az Orbán-videó üzenetei

Címkék: kommunikáció orbán viktor magánnyugdíjpénztár kommunikációs praktikák orbán videó

Orbán Viktor miniszterelnök Facebookon megjelent videóüzenetben válaszolt a nyugdíjpénztári átalakításokkal kapcsolatos aggodalmakra. A videóban három fontos üzenetet közvetít:

1. Nem lesz nyugdíjadó.

2. A nyugdíjbefizetésekből folyó kiadásokat a jövőben sem fizet ki a kormány.

3. A nyugdíjrendszer átalakításának oka: az államadósság. 

A videó rövid, mindössze 2:27 hosszú. Üzenete tömör, világos, érthető. Az elmúlt hetek zavaros kommunikációja után szólalt meg a miniszterelnök. A fent említett három konkrétumon túl mást is üzen a videó:

1. Nem biztos, hogy szükség van nyugdíjbiztosra.

2. Biztos nincs szükség ellentmondásos nyilatkozatokra.

3. Nagy szükség van a jó kommunikációra, az üzenetek világos közvetítésére, és a miniszterelnök megszólalására.

 

Szólj hozzá!

2010.12.06. 21:31 Politikazabáló

Polt Péter újra legfőbb ügyész - SWOT

Címkék: ügyészség swot polt péter

Kovács Tamás jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma december 13-án lejár, ezért dönteni kellett az utódjáról. Ma ismét Polt Pétert választották legfőbb ügyésznek. A módosítások után ezúttal kilenc évre. Ennek kapcsán született ez a gyorselemzés. Mit tud a régi-új főügyész? Miben jó, miben gyenge? Erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyekkel.

Erősségek

Szakmai pályafutása mindenképpen az erősségei közé sorolható. Ha megnézzük az életrajzát, láthatjuk, hogy a kezdeti "Summa cum laude" után igen magas pozíciókat töltött be. Ha csak az utóbbi tizenöt évet vizsgáljuk, 1995-től öt évig az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese volt, majd 2000-től 2006-ig legfőbb ügyész. Az utóbbi négy éveben is a Legfőbb Ügyészségen dolgozott, a  Büntetőbírósági Ügyek Főosztályát vezette. Szakmai pályafutásába nehéz belekötni.

Miután már volt legfőbb ügyész, ilyen vezetői tapasztalata is van, ezért a feladat neki sem új. Nem fog amatőr hibákat elkövetni. (Egyébként sem arról híres.) Ismeri a működési mechanizmusokat, az ügyészségi folyamatokat, eljárásokat. Sőt, a politika és az ügyészség viszonyában is tudja, hogyan kell lavírozni. 

A Fidesz-KDNP 2/3-os többsége kiállt mellette, ilyen támogatással választották meg, ami biztos felhatalmazás, még akkor is, ha az ellenzék nem támogatta.

Még csak 55 éves, így a kilenc éves mandátuma lejártakor is csak 64 éves lesz, vagyis a kora miatt biztos nem kell idő előtt távoznia. (Sőt, amíg nem sikerül utódot választani, maradhat.)

Gyengeségek

Pályafutását eddig is kísérte, és ezután is gyakori támadási felület lesz, hogy 1993-ban belépett a Fideszbe, majd az 1994-es választásokon a párt képviselőjelöltje volt, de nem jutott be. 1995-ben kilépett a Fideszből, de "pártos" múltját eddig is sokszor felrótták neki, valószínű, hogy ez a jövőben sem lesz másképp. Állandó támadási felület lesz.

Itt kell megemlíteni azt is, hogy a kormánypártokon kívül egyetlen ellenzéki párt sem támogatta. Hiába módosították úgy a legfőbb ügyész megválasztását, hogy már nem elég a feles többség, hanem 2/3-os többség kell hozzá, ha nem támogatja egyetlen ellenzéki párt se, nem mondható el, hogy mindenkinek megfelelő legfőbb ügyészt választottak. (Igaz, felmerül a kérdés, hogy mikor volt ilyen?) Ebben az esetben a szabályozás azt a látszatot is keltheti, hogy bebetonozzák a pozícióba.

Lehetőségek

Másik oldalról megvizsgálva, éppen a hosszú - kilenc éves - mandátum az, ami olyan lehetőséget ad a legfőbb ügyész kezébe, hogy ciklusokon átívelő munkát végezzen, az éppen aktuális kormánypárt színezetétől függetlenül. (Az eddigi mandátum hat évre szólt, a legfőbb ügyész 70 éves koráig.) 

Korábban kiderült, hogy az ügyészséget nem rendelik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá, így Polt is elkerülheti azt a vádat, hogy a kormány alatt/alá dolgozik - hivatalosan. (Bár Európa egyes részein így is működik az ügyészség.)

Navracsics Tibor bejelentéséből kiderült, hogy az ügyészség egymilliárd forintos "korrupcióellenes csomagot" kap, amiből a korrupció ellen kiemelten foglalkozó munkacsoportot hozhat létre az ügyészség. Ez egy olyan forrás, amiből az ügyészség munkáját komolyan erősíteni lehet. (Igaz, a korábbi elvonások is jelentősek voltak.)

Veszélyek

A jövőben a legfőbb ügyész nem interpellálható a parlamentben, így Polt Péternek sem kell országgyűlési képviselők előtt válaszolnia. Ezzel egyrészt elkerülheti az előző ciklusában gyakori támadásokat és leszavazásokat, de a szabályozás azt a látszatot is keltheti, hogy az ügyésznek nem kell beszámolnia az országgyűlési képviselők előtt. (Bár Kovács Tamás leköszönő legfőbb ügyész is támogatta ezt a változtatást. Igaz, neki is kezdtek terhessé válni a pártok csatározásai a különböző ügyészségi eljárások, vagy el nem járások miatt.) 

Többekben él a félelem, hogy az új legfőbb ügyész lesz az "elszámoltatás motorja", hogy nem a szakmaiság lesz az első, hanem a Fidesz esetleges nyomásának fog engedni. Ez majd a jövőben kiderül. 

Szakmaisága éppúgy megkérdőjelezhetetlen, mint politikai elkötelezettsége. Lesz idő a munkáját értékelni.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása