HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2012.03.29. 15:00 Politikazabáló

Ki legyen az új köztársasági elnök?

Címkék: orbán viktor sólyom lászló köztársasági elnök schmitt pál martonyi jános pálinkás józsef

Schmitt Pál esetleges távozásával felmerül a kérdés, hogy ki legyen az új köztársasági elnök. Schmitt távozásával jelentős presztízsveszteséget szenved a kormánytöbbség, de ha előre tekintenek, és jól koordinálják a következő elnök megválasztását, a ma fájdalmasnak, de szükségesnek tűnő lépés hosszútávon a hasznukra lehet. A kormánypártok gyakorlatilag kaptak +2 évet, hogy általuk megválasztott ember üljön a legmagasabb közjogi méltóság pozíciójában.

 
Dr. Martonyi János
 
A jelenlegi külügyminiszter talán a legjobb választás lehetne ebben a helyzetben köztársasági elnöknek. Külügyérként végzett munkáját hazai és nemzetközi viszonylatban is elismerik. Nem megosztó személyiség, sokkal inkább integráló politikus. Diplomáciai érzéke kifinomult. Hossuú éveken át végzett tapasztalatára, higgadtságára most is nagy szükség van. Abban is biztosak lehetünk, hogy nem hátráltatná a 2/3-os törvénykezést, de megfontoltabb, körültekintőbb lenne. Beleillik a kormánypártok által emlegetett konszolidáció folyamatába. De nagy kérdés, hogy elvállalná-e.
 
Dr. Pálinkás József
 
A Magyar Tudományos Akadémia elnökének - aki korábban miniszter is volt az előző Orbán-kormányban - neve már többször elhangzott, mint megfelelő személy a köztársasági elnöki tisztségre, de talán most jött el az idő, hogy ez a kérdés aktuálissá váljon. Martonyihoz hasonlóan ő sem megosztó személyiség, nyugodtáságából, higgadtságából nehezen lehet kihozni. Hazai és nemzetközi szinten is elimsert, bár kevésbé diplomáciai vonalon, inkább tudományos munkássága révén, de az jelentősnek mondható. Mindig megfontolt, körültekintő. Az ő doktorijába már nehezen lehetne belekötni. Bár az Akadémia elnökének lenni is komoly presztízs, és két fokkal nyugodtabb munka, mint a köztársasági elnöki poszt, de talán nem utasítana vissza egy ilyen felkérést.
 
Dr. Sólyom László
 
Igazán nagy durranás lenne, ha ismét felkérnék elnöknek. Őt még az LMP is támogatná. Felkészültsége, doktori fokozata megkérdőjelezhetetlen. Igazán nagy elégtétel lenne, ha újra felkérnék, de szinte biztos, hogy nem ő lesz a régi-új elnök, és valószínű, hogy nem is vállalná el. Biztos, hogy nem lenne a 2/3-os törvénykezés motorja. Népszerűsége még ma is jelentős, de politikai támogatás nélkül nehéz betölteni egy ilyen pozíciót.
 
Dr. Orbán Viktor
 
A mostani feszült viszony (Barroso-Orbán, Brüsszel-Magyarország) egyik külünleges megoldása lenne, ha Orbánt választanák meg köztársasági elnöknek. Méltó "menekülési útvonal" lenne a kormányfői székből, Még mindig a népszerűségi listák élén áll, ennek ellenére megosztó személyiség, az ellenzék szinte ki nem állhatja. Bár ezzel a lépéssel hirtelen ők sem tudnának mit kezdeni, mert akkor legalább távozna a miniszterlenöki pozícióból, ami régi vágya az ellenzéknek, ugyanakkor évekre bebetonoznák a másik jelentős közjogi pozícióba. Diplomáciai tapasztalata megvan, külföldön és itthon is ő a legismertebb, pozitív és negatív oldalait talán nem kell ragozni. Ő sem lenne a jelenlegi törvénykezés motorjának gátja, sőt, talán a jogkörei is kibővülnének. De egy új miniszterelnök, és a Fidesz sorsa nélküle annyi új kérdést vet fel, hogy Orbán kinevezésére nincs nagy esély.
 
Más doktor
 
Ez a kérdés még nyitott, de nagyon utána kell nézni, hogy ne legyen se egykori ügynök, se doktorival, vagy éppen diploma hiányával (lásd Németh Lászlóné) támadható személy. Egy biztos, hogy jobboldali kötődésű lesz az illető. Nálunk nem működik a mai német modell, hogy nem a kormánypártokhoz kötődő államfőt választanak meg.

78 komment · 14 trackback

süti beállítások módosítása