HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2020.11.08. 12:11 Politikazabáló

Hiba volt Orbán korai kiállása Trump mellett?

Címkék: választás Orbán Viktor USA Joe Biden Donald Trump USA2020

Akárcsak négy éve, amikor viszonylag korán, mindenki előtt először beszélt arról Orbán, hogy Trumpot szeretné elnöknek, az idei választási kampányban is hasonlóan nyilatkozott. Már sokkal magabiztosabban és erőteljesebb médiatámogatással fejezte ki reményeit Trump megválasztása mellett, valamint ellenérzéseit a másik oldal iránt. Ezek a remények most elszálltak.

Négy éve bejött a várakozás, most nem. Orbán kockáztatott, ahogy eddig sokszor. Az utóbbi időben szinte minden ilyen kockázatot sikerült a maga hasznára fordítania, most ez nem sikerült. Az elmúlt évek politikája szinte magával hozta azt, hogy ki fog állni mellette, nem lehetett azt várni, hogy szó nélkül hagyja az amerikai kampányt.

Racionálisan szemlélve, mondjuk úgy, békeidőben az a normális, ha azt mondja a kormány, hogy bárki is lesz az USA elnöke, Magyarország együttműködésre fog törekedni, de a felfokozott politikai hangulatban ez most illúzió volt. A kiállás Orbán politikájának része kellett, hogy legyen.

Bár elmondható, hogy Magyarország szerepe erősödött a régióban, de ha Amerikából nézzük, még mindig Lengyelország és Németország a meghatározó, hozzájuk képest Magyarországnak nincs és nem is lesz akkora szerepe. Érdekes, hogy Mike Pompeo külügyminiszter augusztusi régiós körútjából is kimaradt Magyarország. Ráadásul sok kritikát kaptunk a jó és erősödő kínai kapcsolatok miatt, amit még a Trump-adminsztráció sem nézett jó szemmel, de összességében nem voltak rosszak a magyar-amerikai kapcsolatok.  

Mi Magyarország érdeke? Valószínű nem az a fajta megközelítés, amit már hallani lehetett kormányzani oldalon, hogy mi Trumpra szavaznánk, Soros György pedig Biden-re. Ha ezt a kommunikációt fogják erősíteni, az nem lesz jó Magyarországnak. A normális együttműködés az ország érdeke. A nemzeti érdekek védelme mellett ez egyáltalán nem lehetetlen feladat. Nem kell mindenben egyetérteni, de nem is érdekünk gáncsolni Amerikát. Nem érdekünk megsértődni, de ezt Orbán is tudja jól, többször előfordult, hogy amikor szükséges volt, akkor tudott váltani. Ezért is van még hatalmon. De az is nagy kérdés, Bidenék mekkora nyomás alá helyezik Orbánt, és ő erre hogyan fog reagálni. 

Nem valószínű, hogy Marc André Goodfriend visszatérne ügyvivőként, vagy nagykövetként, és valószínű, hogy már nem lesznek olyan kínos jelenetek, mint amikor a NAV-elnök úgy akarja elszámoltatni az ügyvivőt, hogy közben tolmácsot kér. Ebből ők is sokat tanultak, és sokkal felkészültebb már a Fidesz-adminisztráció, bár a döntés egy kézben van. A nagy kérdés a szándék. 

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4016277782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Billy Hill 2020.11.08. 17:36:14

A szlovén tsávó, na ott volt hiba. :-)

rasztaszív 2020.11.09. 11:52:46

@MAXVAL birсaman közíró: akinek első a pártérdek,annak nem.az ország szempontjából igen.

röf 2020.11.09. 12:44:08

És ha most Demens Bildent támogatta volna Orbán, akkor miről szólna ez az iromány? Na miről...? Úgy van.
Na ezért nem kell foglalkozni azzal, mit kifogásol a ballib zájtung.

birkamenet 2020.11.09. 13:05:36

Ez az illiberált lúzer orbán a mai napig nem képes felfogni, hogy Hegyeshalmon túl nem a 30 IQ-s, hülyére manipulálható fidess-birka fajta telepíti be az ottani országokat, hanem polgári társadalmak vannak, önállóan gondolkodó és értékelö emberekkel.

Akik jó esetben csak röhögnek ezeken a keleti őrült diktátorokon és felszopó néphadserégén, rosszabb esteben megvonják tőlük az EU támaogatás formájában az ő zsebükből kosztogatott pénzeket.

birkamenet 2020.11.09. 13:06:52

@röf:

Élvezet látni, ahogy ti fidessbirkák köpni nyelni nem tudtok az illiberrált trumpli elvtársatok hatalmas bukása után.

Sir Galahad 2020.11.09. 13:10:41

Teljesen mindegy volt, mit mond Orbán. Biden már előre kijelentette, hogy Magyarországot ellenségnek tekinti, és ez akkor is így lenne, ha Orbán csendben van vagy kifejezetten Bident támogatja. Nem volt tétje a dolognak, ezért Orbán semmilyen hibát nem követett el Trump támogatásával.

Galerida 2020.11.09. 13:12:30

@birkamenet: Igen, ott már olyan okosak az emberek, hogy egy agyilag sérült általános iskolás oktatja ki őket az EU parlamentben a globális felmelegedésről.... Szerencsére haladó ballibjeink is ezen a szinten vannak, ők igyekeznek felzárkózni....

kewcheg 2020.11.09. 13:21:40

@birkamenet: Ne nézd le a magyart!Nagyrészük tudja amit tud, de a népelnyomató hazug rendszerek megtanították, hogy az élet nem habostorta, és sokkal jobb, ha még csak az orrodig ér a k6ki, mintha már lábujjhegyen is ellep....(persze jobb lenne ha csak nyakig érne, de olyan sosevót....)

Exploiter 2020.11.09. 13:25:44

@Sir Galahad:

rmx.news/article/article/joe-biden-slanders-hungary-and-poland-as-totalitarian-regimes

Így van.

Visszakapjuk a jó kis neokomcsi garnitúrát.

"Totalitarian regime", a mostani választás után. Beszarás.

LebensraumamOsten 2020.11.09. 13:33:13

@MAXVAL birсaman közíró: Végetek. Nemsokára felderítenek és kilőnek, mint az iráni tábornokot.Innentől már tudsz félelem nélkül kimenni az utcára. Persze meg is érdemled. Sokat tettél azért ami rád vár.

LebensraumamOsten 2020.11.09. 13:34:57

@röf: Most már lassan beérkeztek az vágódhídra illiberális sertések. Úgy le lesz veletek számolva, hogy visszasírjátok ormányos fletót.

LebensraumamOsten 2020.11.09. 13:37:48

@Billy Hill: A szlovén csávó már egy halott ember. Csak még nem döntötték el, hogy egy rendőrautóban kap-e majd szívrohamot, esetleg véletlenül lezuhan a gépe nyaraláskor, vagy túl sok teát iszik és feladja a küzdelmet a szervezete. Még kicsit gondolkoznak rajta. De arra fogadni merek, hogy nem éri meg a 2022-t.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2020.11.09. 13:52:32

Biden mellett nem lehet kiállni. Egy buta fasz kesztyűbáb. Mint a haza ellenzék :) Gyökerek vagytok és vesztesek. Magyarország nem lesz liberális balos gyarmat. Szopjatok kutyát.
süti beállítások módosítása