HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2010.06.29. 13:30 Politikazabáló

Schmitt Pál államfő lesz - SWOT

Címkék: köztársasági elnök swot schmitt pál

A Politikazabáló már 2010.04.13-án jelezte, hogy Schmitt Pál lehet Sólyom László utódja. Akkor még sokan hitetlenkedve fogadták a felvetést, de ma eldőlt, Schmitt Pál lesz a következő államfő. A megválasztás apropóján megvizsgáltam az új köztársasági elnök erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és megválasztásának veszélyeit is. Gyorselemzés.

Erősségek

Ide tartozik a sprotolói múltja. Olimpiai bajnok, ami önmagában tiszteletre méltó, de a kitartás, a hit, és az elhivatottság is az erényei közé sorolható.

Kiemelkedő a nemzetközi diplomáciai és vezetői tapasztalata. Évek óta a NOB protokollfőnöke, többször volt nagykövet (Spanyolország, Svájc), európai parlamenti képviselő, sőt, az Európai Parlament alelnöke is volt, így a nemzetközi diplomációban otthonosan mozog. Sokrétű tapasztalatait köztársasági elnökként is hasznosíthatja.

Eddig is magas volt az ismertségi mutatója, de sokszor kritizálták, hogy a népszerűséget illetően már nem áll olyan jól, de a legújabb felmérések szerint ez nem így van, és a legtöbben őt szeretnék államfőnek, így a népszerűsége is az erősségek közé sorolható. (Egyes értelmiségi csoportok és a blogszféra /nem reprezentatív/ felmérései és fenntartásai ellenére is.)

Nyelvtudása is erősségei közé tartozik; angolul, franciául, németül és spanyolul beszél.

Gyengeségek

Pártpolitikusi múltját eddig is sokszor emlegették, valószínű, hogy ezután is az egyik legfontosabb támadási felület lesz. Ráadásul nem csak a fideszes múlt okozhat gondot, hanem a rendszerváltozás előtti szerepvállalása is. Bár ezek nem újdonságok, szinte mindenki ismeri a múltját, de az még sokszor lesz hivatkozási alap a kritikák, támadások során.

Gyors előmenetele, megválasztása felerősítheti a "karrierista" és a "simulékny"  jelzővel  megfogalmazott kritikákat, sőt, bizonyos (durvább) esetekben a "báb" jelző is rákerülhet.

Nem alkotmányjogász, de még csak nem is jogász, ezért sok szakértővel kell magát körülvennie, hogy alkotmányossági kérdésekben tartani tudja az elődei által magasra tett mércét. Ha akarja.

Lehetőségek

Közvetlensége segíthet a kapcsolatok kialakításában, elmélyítésében. Nem egy elvont tudós személyiség, ez a hasznára válhat. Ő is jelezte, hogy nem akar elefántcsonttoronyban élni. Szeret szerepelni, így bizonyos kérdésekben könnyen magára,  és ezáltal az adott kérdésre, problémára vonhatja a figyelmet.

Kapcsolatai révén rengeteg prominens embert ismer, és ennek a fordítottja is igaz, őt is  sokan ismerik. Ezeket a kapcsolatokat köztársasági elnökként "használhatja", márpedig a diplomációban a jó kapcsolatoknak nagyon fontos szerepük van, és rengeteg lehetőség rejlik bennük. Ezzel lehet és kell is élni.

A kormánytöbbség abszolút mögötte áll, Schmitt Pál gyakorlatilag Orbán Viktor kiválasztottja, így az elmúlt évekre jellemző feszültség a miniszterelnök és a köztársasági elnök között (lásd Sólyom-Gyurcsány esetében) teljesen megszűnhet. (Igaz, ez már Gyurcsány távozásával is sokat javult.)

Felesége Makray Katalin, egykori olimpikon, szintén ismert személy, aki az eddig megszokttnál aktívabban töltheti be a hazánkban korábban  hangsúlytalan first lady szerepét.

Veszélyek

Schmitt Pál korábban jelezte, hogy megválasztása esetén nem lesz gátja a kormány törvényalkotási lendületének, sokkal inkább motorja szeretne lenni. Ez azt is jelentheti, hogy olyan esetekben sem él a politikai vétő lehetéségével, amikor erre szükség lenne, és a legritkább esetben kér majd alkotmányossági normakontrollt - ha egyáltalán lesz erre precedens. Márpedig erre szükség lenne, és ez a kormány érdeke is. Természetesen csak akkor, ha aggályok merülnek fel egy-egy intézkedés, megszavazott törvény kapcsán, de az elmúlt hetek eseményei alapján láthattuk, hogy erre volt példa. Ha ez így lesz, akkor az államfői tisztség tekintélye is csökkenhet.

 

48 komment · 6 trackback

2010.06.28. 08:45 Politikazabáló

Tisztújítás előtti erőterek az MSZP-ben

Címkék: mszp gyurcsány ferenc szekeres imre kongresszus kiss péter tisztújítás szili katalin szanyi tibor mesterházy attila

A választásokon vesztes MSZP 2010. július 10-én egynapos kongresszust tart, melynek legfontosabb része a tisztújítás. Új elnöke lesz a pártnak, a választmánynak, és az elnökség is megváltozik. Ennek kapcsán érdemes megvizsgálni, hogy milyen erők vannak a pártban, kik az erősek és kik a gyengék, vagy gyengébbek. 

Mesterházy Attila

Szinte biztos, hogy Mesterházy Attila váltja Lendvai Ildikót a pártelnöki székben. Mesterházy a párt és a frakció többségének a támogatását is bírja,  így a frakcióvezetői poszt mellett a párt legfontosabb tisztsége is az övé lehet. Ezzel  hivatalosan is a legerősebb ember lesz a pártban. A leköszönő pártelnök is őt támogatja. A kérdés csak az, hogy mekkora támogatással választják meg, mert nem mindegy, hogy milyen erő összpontosul mögötte; feles, 2/3-os, vagy 3/4-es. Támogatásának mértéke üzenet lesz Gyurcsány Ferencnek  és az ő táborának, ebből az is kiderül, hogy milyen mozgástere lesz/lehet a volt miniszterelnöknek.  Az már eldőlt, hogy a következő hónapok, évek legmeghatározóbb szereplője Mesterházy Attila lesz.

Gyurcsány Ferenc

Hivatalosan nem akar visszatérni a párt élére és egyéb vezető tisztséget sem szeretne betölteni. Jelenleg a Táncsis Mihály Alapítvány elnöke. Továbbra is vannak olyan támogatói, akik csak őt tekintik a baloldal vezérének, és egyedül benne látják a megoldást, a feltámadást. Gyurcsány a kivárásra játszik. Elmondása szerint nem akar új pártot alapítani. Talán két év múlva térhet vissza, amikor már lecsengett a választási vereség okozta sokk, és a gyakran bekövetkező ciklus közbeni népszerűségvesztés is eléri a Fideszt. Addig pozíció nélküli szellemi vezetőként működe. Legfőbb szövetségese Molnár Csaba, volt kancelláriaminiszter, aki egyben Győr-Moson-Sopron megyei elnök is. Ha bekerül az elnökségbe, vagy más, komolyabb posztot kap, akkor Gyurcsány jobbkeze az új vezetés közelében (vagy a vezetésben) lesz. Gyurcsánynak érdeke, hogy az elnökségben az embere(i) is szerephez jussanak.

Szekeres Imre

Még mindig sok támogatója van a pártban, de nemrég bejelentette, hogy nem jelölteti magát a tisztújításon, így pozíció nélkül maradhat. Jelenleg elnökhelyettes. Régóta Gyurcsány riválisa, így őt, és a mögötte felsorakozó erőket biztos nem támogatja, minden bizonnyal Mesterházy Attila mögé áll.

Kiss Péter

Neki is jelentős a bázisa a párton belül. Eddig szinte minden változást túlélt, sőt, a változások gyakran megerősítették. Jelenleg az elnökség tagja és a párt alelnöke. Nem zárható ki, hogy ismét fontos pozícióhoz jut. Bár a választási kudarc az ő felelőssége is, párton belüli támogatottsága magas. Kiss mindig figyelt arra, hogy a hátországa megmardjon. A kérdés csak az, hogy egy ilyen vereség után szeretne-e pozícióban maradni, vagy inkább a háttérben maradna.

Szili Katalin

A Trianoni Emléknapon egyedül volt jelen az MSZP részéről. Ez is jól mutatja, hogy mennyire elszigetelt a párton belül. Többször fölmerült, hogy független  képviselő lesz, vagy új pártot alapít. Már ezek a felvetések jól mutatják, hogy a párton belül is egyedül van. A találgatásoknak ma még nincs sok realitása. Nem valószínű, hogy komolyabb szerephez jut - legalábbis nem most. Gyurcsánnyal régóta riválisok, ezért valószínű, hogy azokat az erőket támogatja, akik megakadályozhatják Gyurcsány visszatérését. Szili nem tagja az elnökségnek, és jelenleg semmilyen komolyabb pozíciója nincs a pártban.

Szanyi Tibor

Egyéni képviselői sikere után újra erőre kapott, jelezte, hogy nem zárkózik el komolyabb pozíciótól sem. De a pártban sokat bírálták, bírálják, így nem egységes a támogatása. Kiszólásait is többször a szemére vetették. Sokszor beszél a vezetők lecseréléséről és a párt megújításának szükségességéről. Nem zárta ki, hogy ebben szerepet vállal, esetleg a választmány elnöki posztját is elvállalná, bár arra sokkal esélyesebb a jelenlegi elnök, Simon Gábor. Raádásul erre a posztra Botka László, Szeged polgármestere is pályázik, ezzel Szanyi esélyei csökkennek.

A fiatalok és az új emberek

Vadai Ágnes és Bárándy Gergely jelenleg az elnökség tagjai, de túl tehetségesek ahhoz, hogy az MSZP lemondjon róluk, ezért elképzelhető, hogy a jövőben is fontos szerepet kapnak/vállalnak. 

Ha az MSZP komolyan gondolja a megújulást, mindenképpen szükséges, hogy a régi arcokon kívül új, a közvélemény számára eddig ismeretlen emberek is megjelenjenek a párt vezetésében, és fontosabb pozíciót is betölthessenek. Ha ez nem történik meg, a megújulás is kudarcba fulladhat. Az új arcok megválsztása egyszeri aktus, de megismerésük és megismertetésük hosszú idő, munkájuk (esetleges) gyümölcse csak hosszú hónapok, évek után érhet be.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása