HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

2010.04.26. 07:50 Politikazabáló

Az új kormány lehetőségei és veszélyei - gyors SWOT

Címkék: fidesz orbán viktor swot orbán kormány választás2010 voks10

A választás eldőlt, 2/3-s többséget szerzett a Fidesz-KDNP, középpárt lett az MSZP, kiesett két rendszerváltó párt (MDF, SZDSZ), és bekerült két új politikai formáció (Jobbik, LMP). Mindezek tudatában készítettem egy gyors SWOT-analízist az új kormányról.

Erősségek

A 2/3-os többség. Nincs szükség koalíciós egyeztetésekre, hosszú alkudozásokra, időigényes tárgyalásokra. Egyedül kormányozhatnak. A KDNP szoros szövetséges, tudják, hogy a Fidesz segítségével jutottak a parlametbe, a kérdések nagy többségében egyeznek az álláspontok. Ilyen szempontból az egységre nem veszélyes a KDNP. Bizonyos kérdésekben konzervatívabb álláspontot fognak képviselni, de ez a Fidesznek még előnyére is válhat.

Szakemberek. Bár a kampányban - főleg az elején - gyakori téma volt, hogy a Fidesznek még programja sincs, valójában a Fidesz régóta készül a kormányzásra, jó ideje a szakpolitikusaik foglalkoznak a problémákkal. (Természetesen a pártnak programja is van, igaz, ebben főleg irányvonalakat határoznak meg.) A háttérmunkából az látszik, hogy a párt szakemberei régóta dolgoznak olyan programokon, amelyekkel megpróbálják a problémákat orovosolni, vagyis nem Hűbele Balázs módjára kezdenének bele a kormányzati munkába.

A nemzetközi piacok "beárazták" a Fidesz győzelmét, sőt az IMF-fel való tárgyalásokat és az esetleges újabb megállapodást is, így nem várható a forint drasztikus gyengülése, vagy a tőzsde belpolitikai okokból történő zuhanása, a befektetők elbizonytalanodása. Lásd Görögország napainkban. Az első hírek is a forint erősödéséről szóltak. A gazdasági szereplők pedig a kormány intézkedéseire várnak.

Gyengeségek

Az ország helyzetéből adódóan nem biztos, hogy még idén sikerül olyan - sokak által várt népszerű - intézkedéseket végrehajtani, ami fenntartja ezt a nagy bizalmat. Túlságosan nagyok az elvárások.  

Kommunikáció. Az új kormány megalakulása után már nem lesz elég Gyurcsányra és a korrupciós botrányokra hivatkozni. Az új a kormánypártnak érdeke a leköszönő kormány ballépéseinek és botrányainak napirenden tartása, de ezen (részben) túl kell lépni, új kommunikációs sratégiára lesz szükség. Továbbá nem szabad "kibeszélni", a párt hivatalos kommunikációjától eltérni, mert az konfliktusokhoz, magyarázkodáshoz vezet. Lásd az adócsökkentés kérdése az utóbbi pár napban illetve az ingatlanadó esete a kampány elején. Az egységes kommunikáció lehet sikeres.

Három ellenzéki párt vár arra, hogy lecsaphasson az új kormány hibáira, vagy az ígéretek nem teljesülésére, erre fel kell készülni, ezt hatékonyan kezelni kell - ez lesz az egyik legnehezebb feladat, főleg egy ilyen nagy kormánypárti frakció esetén.

Lehetőségek

A társadalmi támogatottság ereje. Jó kormányzással csökkenthető a társadalmi megosztottság.

A jelenlegi problémákat kezelő, társadalmi és gazdasági kihívásokra választ adó megoldásokra még 2/3-os többségre sincs szükség. A kormány felelőssége, hogy milyen válaszokat talál a felmerülő kérdésekre. Egy jó kormányzással orvosolni tudja a jelenlegi elégedettlenséget.

2011. január 1-től fél évig Magyarország az EU soros elnöke lesz. Meghatározó szerepe lesz a kormányfőnek. Ez nemcsak külpolitikai, hanem belpolitikai kihívás, megmérettetés. Ha Orbán Viktornak nemzetközi szinten is sikerül eredményeket elérnie, azt a belpolitikában is kamatoztathatja. Ehhez botránymentes és eredményes fél évre lesz szükség. Rossz példának: cseh EU-elnökség, amikor abban a fél évben bukott meg a kormány. A többség miatt erre nem kell számítani.

Az euró bevezetése, és ennek a sikere. Napjainkban a céldátum: 2014-2015. Miután a céldátum legalább 10 éve folyamatosan kitolódik, ezért nehéz konkrét időpontot megjelölni, de a ciklus végére már biztos nagyobb hangsúlyt kap, sőt biztos, hogy kampánytéma lesz. De csak egy erős forint árfolyam mellett lehet sikeres az euró bevezetése. Lásd szlovákiai drágulások a bevezetés után.

Veszélyek

Csodavárás. Ha nem sikerül gyors intézkedésekkel megfelelni, gyorsan népszerűségét veszítheti a kormány. Az első hónapokban látványos intézkedésekkel is fenntartható a népszerűség, ez később már nem lesz elég.

Minden eszköz a kormány kezében van. Nem lehet se a koalíciós partnerre, se az ellenzékre fogni, ha valami nem sikerül, vagy nem az eredeti elképzelések szerint valósul meg.

A 2/3-os többség - ha rosszul élnek vele. Ha "elszállnak". Nem szabad visszaélni vele. A fontos kérdésekben elengedhetetlen a társadalmi szervezetekkel való egyeztetés, együttműködős. A szándék megvan.

Korrupció. A nagy számok törvénye alapján elképzelhető, hogy lesz olyan képviselő, vagy funkcionárus, akinek "megremeg a keze". Az ilyen helyzeteket határozottan és gyorsan kell kezelni. Nagyon oda kell figyelni, hogy ne legyen olyan botrány, ami a ciklus végégig elkíséri a kormányt. Lásd az előző ciklusban: BKV, Zuschlag-ügy. Mert ha lesz, akkor hasonló követkeményekkel járhat. Ráadásul az MSZP mellett a két kisebb pártnak is  érdeke, ha új kabinet besározódik, azt napirenden tartsák, mert csak így tudják fenntartani azt az állapotot, hogy ők még "tiszták". 

 

28 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://politikazabalo.blog.hu/api/trackback/id/tr41950055

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kétharmad és a diktatúra 2010.04.26. 13:12:02

Már látom, amint tömegek szavaznak a kétharmad ellen a második fordulóban. Biztosan sokan féltik a demokráciát. Elől Debreczeni és Bauer fog menetelni, időnként Gy. Fletó félrehajtott fője is fölbukkan majd a képernyőn, mögöttük milliók a kétharmadtól ...

Trackback: Mit várok az új kormánytól? 2010.04.26. 12:09:10

Én nem várok csodákat az új kormánytól. Nem várom, hogy kolbászból legyen a kerítés, nem várom, hogy betartsák a választási ígéreteket, nem várom, hogy eljöjjön a kánaán; de pár dolgot ideje lenne végre tisztába tenni. Mi az az öt dolog, amit elvárok, ...

Trackback: Hiába győzött, bajban a Fidesz 2010.04.26. 09:47:50

Mostanra tízből hat Fidesz-szavazónak nincs érettségije, tízből hatnak nincs gyereke. Az új fideszeseknek egészen más elvárásaik lesznek, mint a régieknek. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) „Ezt megnyertük!” – a Vörösmarty téren bizt...

Trackback: Majd hétfőn reggel 2010.04.26. 09:16:31

Most este van, vasárnap este. Holnap jönnek a szürke hétköznapok. Hátat fordítunk az ünnepnek, a nagy alapelveknek, a „kategóriáknak”, a mához vezető történelmi szükségszerűségeknek, az út elemzésének. Mintha elvégeztük volna azt, amit el ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enok mester 2010.04.26. 09:20:04

Már több helyen kérdeztem, de eddig senki nem válaszolt, most megpróbálom itt is - biztos, hogy nincs koalíciós partner? A KDNP minek tekintendő, főleg akkor, ha külön frakciója lesz?

Roy 2010.04.26. 09:21:43

A felelősség csak az övék. Nem lesz senkire fogni, ha nem sikerül az országot rendbe tenni. A 2/3-al meg reméljük nem élnek vissza.
Nem rájuk szavaztam, de sok sikert kívánok Nekik, hogy az ország minél előbb talpra álljon.

yafet 2010.04.26. 09:29:39

Az Mszp az összes létező hibát elkövette 8 év alatt; remélem jegyzeteltek és megpróbálják elkerülni....

tompus 2010.04.26. 09:41:09

@Enok mester: Hivatalosan koalíciós kormány lesz. Fidesz-KDNP.
Az más kérdés, hogy a KDNP önállóan nem jutna be a parlamentbe.

Enok mester 2010.04.26. 09:49:59

Kösz. Akkor viszont nem annyira egyértelmű a "történelmi" jelző, hiszen 94-98-ban már volt olyan, hogy egy koalíciós kormánynak megvolt a kétharmada.

Deneware. 2010.04.26. 09:53:55

@Roy: Dehogyisnem lesz kire fogni. Úgy hívják: MSZP. Nagyon-nagyon sokáig lehet hivatkozni arra, hogy nem tudták mit is örököltek...

Deneware. 2010.04.26. 09:57:01

@Enok mester: Az oké hogy megvolt a 2/3 az MSZP+SZDSZ-nek, de ha jól emlékszel az SZDSZ sokszor ott vágott alá az MSZP-nek ahol tudott. A farok és a kutya esete... EZ a Fidesz+KDNP-nél azért BIZTOS nem így fog működni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.26. 10:02:17

@Enok mester: "A KDNP minek tekintendő, főleg akkor, ha külön frakciója lesz?"

Orbán seggevégének.

Murphy's law 2010.04.26. 10:02:40

Nem gondolom, hogy mindenki arra vár már most, hogy a szájába repüljön a sültgalamb. Szerintem vannak annyira értelmesek egyes emberek, hogy tudják, hogy nem lesz egyből kolbászból a kerítés és csak reális elvárásaik vannak.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.26. 10:02:48

@Deneware.: "Nagyon-nagyon sokáig lehet hivatkozni arra, hogy nem tudták mit is örököltek..."

magyaridiot.blog.hu/2010/04/20/ot_dolog_amit_nem_mondhat_a_fidesz

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.04.26. 10:03:32

@Murphy's law: "Szerintem vannak annyira értelmesek egyes emberek, hogy tudják, hogy nem lesz egyből kolbászból a kerítés és csak reális elvárásaik vannak."

nem is ezzel a fél tucat egyes emberrel van gond, hanem a két és félmillió másikkal. ;-)

panteon 2010.04.26. 10:11:31

Igen sajnos van nagyon sok olyan ember ebben az országban (kb 70%) aki olyan eccerűű mint a faék...na azok csalódni fognak.

nestrot10 2010.04.26. 10:22:17

A Rohadt Fityiszes Fellegi már az RTL-t is félig felvásárolta...a Fidesz ávó már működik a munkahelyeken...ellehetetlenítik a nem orbán seggnyalókat.....Olyan alkotmánymódosításokat és választási törvény módosításokat csinál a gonosz törpe bandája, hogy a hatalmat demokratikus választással el sem lehet majd tőle venni, csak fegyverrel! LŐPORSZAGOT ÉRZEK ( és fog érezni a többség hamarosan) . Jó kis Polgárháború elé nézünk 4 éven belül.

paráznabillegető 2010.04.26. 10:48:46

@nestrot10: ejha! polgárháború, megint?
és most te kit ölnél és miért?

Tomi1973Wien 2010.04.26. 10:54:38

komoly, kemeny munkajuk lesz. nem tartozom a szavazoik koze, azonban az elso kor eredmenyei utan hatarozottan orultem, hogy meglett a 2/3, mert igy nem lesz kifogas.

persze majd most jonnek a magyarazkodasok, mibol miert nem lesz semmi....

annak orulok, hogy elment az m sz p, annak mar kevesbe, hogy bejott az uj LizyMokaPartja...

...de mindent figyelembe veve udvozlom a 2/3ot, es kivancsian varom a fejlemenyeket... ha jobb lesz, annak mindenki orulni fog....

Avatar 2010.04.26. 11:16:07

Tudom, hogy naív kérdés, de hogy van arca a KDNPnek saját frakciót alakítani, amikor a kampány arról szólt, hogy "CSAK A FIDESZ"?

Magon_ 2010.04.26. 11:17:04

@Enok mester: Bárhogy csűrik-csavarják, külön frakció vagy nem, a KDNP-re és/vagy a Fideszre nem lehetett külön szavazni, szóval érdemben egy pártnak számít. Nem összehasonlítható a 94-es koalícióval.

bioLarzen 2010.04.26. 11:19:03

Gyerekek, ez a nesro10 nevű valaki rengeteg szabdidővel és internet-hozzáféréssel rendelkező troll, aki a létező összes politikai blogon fröcsög - ajánlatos betartani az alapszabályt: don't feed the troll.

bio

bioLarzen 2010.04.26. 11:20:02

@Roy: "A felelősség csak az övék. Nem lesz senkire fogni, ha nem sikerül az országot rendbe tenni. A 2/3-al meg reméljük nem élnek vissza.
Nem rájuk szavaztam, de sok sikert kívánok Nekik, hogy az ország minél előbb talpra álljon. "

Szinte szó szerint így vagyok ezzel én is. Kösz, hogy leírtad, így nekem már csak kopipésztelnem kellett :)

bio

pillantás · http://www.eloszto.hu/ 2010.04.26. 11:37:44

Kampányuk azt sugallta, hogy ők pár hét alatt megtudják oldani a problémákat.

Rostos 2010.04.26. 13:13:53

@pillantás: Tetszik a kép, de:
Ezt sugallta a kampányuk? Hol hallottál/olvastál erre utaló kijelentéseket a kampányban? Nem direkt óvatosak voltak?

Csak beugrottam 2010.04.26. 13:18:11

@Enok mester: "A KDNP minek tekintendő, főleg akkor, ha külön frakciója lesz?"

Pénz nyelőnek, ha jól tudom így külön pénzt,logisztikát kapnak,mivel ez minden frakciónak jár.Azt nem tudom ,hogy a bizotsági helyekkel mi a helyzet, de lehet hogy ott is külön kapnak mivel önnáló frakciót alapítanak.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.04.26. 14:15:15

Én a három ellenzéki pártot nem a gyengeségek, hanem a veszélyek közé soroltam volna - bár ott sem volna igazán jó helyen. Főleg, ha az MSzP-t kivéreztetik saját belviszályai a következő hetekben - ami megint nem biztos, hogy baj, mert 59-ből 5 új pofával nehezen hihető a megújulás. De, ha egyszer végre tényleg elválik a szar a májtól, még baloldali párt is megjelenhet a színen kis hazánkban.

Bruno 2010.04.26. 15:07:35

Én a jövő évben egy söralátéten fogon elküldeni az APEH-nak az adóbevallásomat. Made by OV. Ennyit az igéretekről.

Komolyan: adócsökkentést de izibe, családi adózást üstöllést, adókedvezményt a gyerekek után azonnal, kisvállalkozásoknak nagy megbízásokat szintén azonnal. (Mind-mind ők ígérték és ln komolyan veszem), vagy megyek tüntetni

tölgyes 2010.04.26. 15:51:06

@Bruno: az alátét 2011-es évről készülhet leghamarabb:)Már megint nem fidesz!:)

tölgyes 2010.04.26. 15:52:52

Bizony a kormányzás veszéllyel jár. Ezt tudtuk. Most az a kérdés, hogy ezeket a veszélyeket lehet-e, tudja-e kezelni a fidesz.. szóval ez a kérdés: a válasz 1-2 éven belül megtudható. Nem lesz könnyű! Gyurcsányék mentek, de a 18.000 milliárddal megnövelt adósság az marad! Azt Ön fogja fizetni, meg én!

Politikazabáló · http://politikazabalo.blog.hu/ 2010.04.26. 23:02:40

@Canis Lupus Libertas: igen, lehet, hogy ott jobb helyen lett volna.

@tölgyes: szerintem se lesz könnyű, de siker is lehet a vége.
süti beállítások módosítása