HTML

Politikazabáló

Minden, ami politika. Minden politika. Szakmai és szubjektív szemmel. .................................... politikazabalo@gmail.com

Friss topikok

 • nemecsekerno_007: @illaim: Mi ez a személyeskedés?! Meg a mellébeszélés?! A drága ex-komcsi famíliák mikor állnak k... (2020.01.24. 17:41) Pokorni védelmében
 • h.kovacs: miért kéne befejezni ? a fővárosnak semmi köze hozzá, állami beruházás különben is jobb nem befeje... (2019.12.23. 09:11) A Biodóm lesz az új nemzeti torzó?
 • Hungryhorse: Aki tóttal, románnal áll össze a magyarok ellen az egy antimagyar mocsok. Ilyet az szdsz-es ávósfa... (2019.11.10. 10:55) Tényező lett a Momentum
 • Kuviklacz: @nnnnnnnn: Ez simán hazugság. Csak azért nem olvastál róla, mert nincs aki megírja, de saját ismer... (2019.01.10. 21:16) Vágó Gábor NER bojkottjáról

2020.01.22. 22:44 Politikazabáló

Pokorni védelmében

Címkék: ügynökakták lusztráció Pokorni Zoltán

Pokorni Zoltánt mostanában sokan támadják, amióta sírva beszélt nyilas nagyapjáról. Valahogy úgy, hogy mindez tiszteletre méltó, de keveset tett. Ezt meg azt meg amazt kellene tennie, és akkor járna el helyesen. Fialától kezdve Braunon át sokan kritizálják.

Pokorni volt az, aki 2002-ben apja ügynökmúltja miatt is sírva nyilatkozott a sajtónak. Akkor lemondott a pártelnöki és a frakcióvezetői tisztségeiről. 

Tehát adott egy politikus, ráadásul jobboldali, polgári értékekkel, aki egyszer azért mondott le, mert az apja a kommunista állambiztonsággal együttműködött, majd közel 20 évvel később a nagyapja nyilas múltja miatt került a középpontba. Már az egyik is elég súlyos lehet, de a sors gondoskodott róla, hogy mindkét vállán legyen elég teher. Könnyei őszinték.

Egyik esetben sem belülről vagy a családjától értesült ezekről a családi múltat érintő dolgokról, hanem mindkét esetben mások hozták nyilvánosságra. Az apja esetében a mai napig nem tudjuk, ki volt az, aki mindezt elővette a fiókból... 

Pokornit lehet támadni, de ő volt az egyetlen, aki ilyen terhelt családi múlttal kiállt a nyilvánosság elé, és mellébeszélés nélkül szembenézett ezzel. Lehet utána csinálni. Biztos vannak még páran, akik ezt megtehetnék. 

Hogy a politikai életben vagy a magyar társadalomban miért maradt el ez a szembenézés, a múlt feltárása, az nem az ő egyszemélyes felelőssége. Azért lehet hibáztatni az összes hatalmon volt vagy lévő politikai oldalt, hogy ez nem történt meg. Például az ügynökakták a mai napig nem nyilvánosak. Ebben a Fidesz felelőssége is óriási, hiszen az elmúlt 10 évben ők kormányoztak. Valószínű ez már nem is fog megtörténni, ha igaz, hogy a Fidesz-KDNP-ben már több a korábbi ügynök, mint a mai MSZP-ben. Sajnos ma már néhány történészen kívül senkit nem érdekel, hogy lehet(ett) akár napjainkig egykori ügynök alkotmánybíró, államtitkár, sportvezető, stb. 

De ez csak egy szelete ennek a történetnek. Magyarországon a lusztráció és a családi tragédiák feldolgozása is elmaradt. 

Pokorni kiállása becsülendő és követendő, támadása hiteltelen és értelmetlen. Aki most ezt teszi, az nem segíti a feldolgozást, sőt. 

16 komment

2019.12.20. 20:57 Politikazabáló

A Biodóm lesz az új nemzeti torzó?

Címkék: kormány főváros fővárosi közgyűlés Budapest Biodóm

A főváros nem tudja kifizetni a hiányzó 20 milliárd forintot a szerkezetkész Biodóm befejezéséhez, az állam pedig nem finanszírozza tovább, így várhatóan ez lesz az új fővárosi torzó, mint korábban az úgynevezett Nemzeti-gödör, mai nevén Akvárium. 

Miért érdeke ez a kormánynak?

Javíthatja az alkupozícióit a fővárossal szemben. Az új atlétikai stadion megépítése kapcsán nekik kellett a fővárosi és kerületi kéréseknek eleget tenniük. Akkor ők hoztak nagyobb áldozatot, most majd kérhetnek valamit a befejezését cserébe.  

Ha nem sikerül befejezni, a jövőben gyakran és könnyen hivatkozhatnak rá, mint a romboló Karácsony-érát meghatározó tájsebre.

Mit tehetne a kormány a befejezését?

Kifizeti a beruházást. Korábban a vizes világbajnokságnál vagy az új Puskás Ferenc Stadionnál (Aréna) nem volt probléma a költségek folyamatos emelkedése. Utóbbi esetében ez 100 milliárd forint pluszt jelentett az első bemutatott tervekhez képest. 

Mit tehetne a főváros a befejezését?

Nem sokat. A fővárosi költségvetésben ez aránytalanul nagy terhet jelent, ezért szinte biztos, hogy nem fizetik ki az állam helyett. Alkudozásba kezdhetnek a kormánnyal, aminek a végén mégis lesz szuperkórház, vagy a Liget Projekt egyes elemei megépülhetnének, de ennek nagy politikai presztízsveszteség lenne az ára.  

2 komment

2019.11.25. 20:28 Politikazabáló

Hogyan dönthet a Fidesz az atlétikai vb-ről?

Címkék: kormány főváros fővárosi közgyűlés Fidesz Ferencváros Budapest Momentum Karácsony Gergely Atlétikai világbajnokság 2023

Karácsony Gergely főpolgármester közölte, hogy milyen feltételekhez köti az atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó stadion felépítését (pontosabban ügyesen átfogalmazta: támogatja az atlétikai vb-t, ha öt pontját teljesíti a kormány). Röviden:

 1. 5 év alatt 50 milliárd forint fővárosi egészségügyre
 2. Zöldfelületek növelése Csepelen
 3. A komplexum legyen nyitott a tömegsportra 
 4. Átlátható szerződések
 5. Fővárosi közlekedési célú beruházások támogatása

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester további feltételeket is említett. Bár valószínű, hogy most inkább Karácsony feltételei a döntőek, aki az idő szűke miatt nem szeretne népszavazást. Ellentétben a Momentummal. Érdekes lesz, hogy ebben a helyzetben hogyan fog dönteni a fővárosi közgyűlés. Mert nincs sok idő, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség már sürgeti a döntést. 

Ebben a helyzetben hogyan dönthet a kormány?

Megrendezzük a vb-t

Kisebb-nagyobb kompromisszumokkal, de elfogadja a feltételeket. A cél, vagyis a rendezvény lebonyolítása érdekében együttműködésre kész, ezáltal három legyet is üthet egy csapásra:

1. Nem bukja el az atlétikai vb-t, mint korábban az olimpiát, ami Orbán elmondása szerint is fájó volt neki. 

2. Ezzel azt is mutatja, hogy kompromisszumra is képes a kormány adott esetben, így jobb színben tűnik fel a kormányt kevésbé kedvelők körében, és később is lehet érvelni a diktatúrát kiáltókkal szemben. 

3. A saját szavazók és a sportszeretők is örülhetnek, hiszen a világbajnokság megrendezésre kerülne. Elkerüli a saját hívek csalódottságát, hogy a kormány nem állt bele keményen ebben a projektbe. (A Magyar Nemzeten már megjelent ezzel kapcsolatban egy véleménycikk, igaz, az csak a Momentum népszavazási kezdeményezésére vonatkozott, még nem Karácsony feltételeire. A lényege az, hogy ebbe már bele kell állni.)

Elengedi a stadion és így a világbajnokság megrendezését

"Nem hagyja magát zsarolni a kormány" és az "irreális" feltételekre hivatkozva elvetik a vb megrendezésének lehetőségét.

1. Ezzel a lépéssel erősítheti a "kormány építkezik", az "ellenzék csak gátol és rombol" üzenetet. 

2. Nemzetközi szinten nagy presztízsveszteséggel járna a visszalépés. A foci eb-t sose kaptuk meg (igaz, jövőre 4 mérkőzést rendezhetünk), az olimpiától mi léptünk vissza, ahogy az atlétikai vb-től is. Kérdéses, hogy ezek után hogyan pályázhatunk hasonló nagy világversenyekre.

3. A saját szavazók között is lesznek csalódottak. Ahogy a sportolók és a szurkolók között is. Ezt a dühöt persze az ellenzék ellen is lehet fordítani. 

4. Viszont igen sok pénzt spórolna a kormány.

Mi jöhet még?

Az biztos, hogy a Fidesz már ezerrel méri a különböző döntések társadalmi támogatását. Eddig is képes volt váltani, ha a népszerűsége veszélybe került. Most viszont nem ilyen egyszerű a helyzet. Karácsony és Baranyi sem akarta mindenáron megakadályozni a projektet, hanem feltéttelekkel még támogatnák is. Egy igen komoly dilemma előtt áll a kormány. Mindkét döntéssel egyaránt sokat nyerhet és bukhat. 

Ebbe zavarhat bele a Momentum a népszavazással. A kormány azt is feltételül szabhatja Karácsony feltételinek elfogadásakor (micsoda képzavar), hogy ne támogassák a Momentum népszavazási kezdeményezését, vagy ha már ki kell írni, támogassák az Atlétikai Világbajnokság megrendezését. Vagyis a stadionépítések ellen kampányoló Karácsonyt is furcsa helyzetbe hozná.

 

Szólj hozzá!

2019.11.09. 22:40 Politikazabáló

Az új, zöld baloldal a fővárosban?

Címkék: politika főváros karácsony gergely Budapest Drazsé fővárosi közgyőlés

Sokan meglepődtek rajta, hogy a fővárosi cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai között sok ún. öreg róka politikus jelent meg. Valóban elgondolkodtató, hogy az új, zöld baloldal vagy csak simán az összefogás őket tudta kitermelni 2019-ben? Miért nem tudnak új arcokat felvonultatni? Igaz, már nem vezető politikusok a frontvonalban, de ott vannak a háttérben. Miért? Nincsenek új arcok? Nincsenek jobb szakemberek? Vagy még mindig ekkora a befolyásuk? Egyik verzió sem túl biztató.

Az is érdekes kérdés, hogy egy Draskovics Tibornak miért fontos, hogy a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági elnöke legyen? Katona Tamásnak miért fontos, hogy a BKV Zrt.-nél igazgatósági tag legyen? Biztos jó ötlet részben Lakos Imrére bízni a BVH Városüzemeltetési Holdingot? 

Lássuk az érintetteket és a korukat:

Bodnár Zoltán 60

Draskovics Tibor 64

Havas Szófia* 64

Kolber István 65

Lakos Imre 66

Katona Tamás 70 

Atkári János 72 

*ő nem igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tag lett, hanem az Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának tagja lett. Ismert az 1956-os forradalommal kapcsolatos viszonya (ellenforradalom vs. forradalom). 

1 komment

2019.11.08. 23:03 Politikazabáló

Tényező lett a Momentum

Címkék: Momentum Momentum Mozgalom románügynök

Nemrég Gulyás Gergely lerománügynöközte Fekete-Győr Andrást, amiért a Momentum nem az RMDSZ jelöltjét támogatja a román elnökválasztáson, hanem a román liberálisokat. Fekete-Győr is keményen visszaszólt. Hogy ez helyes, vagy sem, az egy külön történet, de az biztos, hogy a Momentum már elérte a kormány ingerküszöbét. Tényező lett, reagálnak rá. Korábban is volt rá példa, hogy a Momentumot, vagy annak képviselőit támadták, például Donáth Anna is durva zaklatási vádakkal találkozhatott a kormánymédiában. De főleg a fideszes média támadta. Péntek reggel pedig már maga Orbán Viktor nyilatkozott a Momentumról - természetesen elítélően, leeszdéeszezte

A 24.hu részletes önkormányzati választási elemzéséből kiderül, hogy a Momentum sokat javult az EP választásokhoz képest. Viszonylag rövid idő alatt. Ha ez a tendencia folytatódik, nem csak biztos parlamenti befutó lesz 2022-ben, de esélyes a legerősebb ellenzéki induló szerepére is.

 

Az biztos, hogy további és egyre keményebb támadásokra kell felkészülniük. Most már nem csak a kormányzati médiától, hanem a fideszes politikusoktól is. Ismert, mit kapott a Jobbik, amikor a második legerősebb erő lett. Viszont nekik úgy kell harcolniuk, hogy a parlamentben nincsenek jelen. Ez egy új momentum (:P) ebben a küzdelemben.

Az nagy kérdés, hogy mit kezdenek a most megszerzett önkormányzati pozíciókkal, polgármesteri címekkel és támogatással. Nagy lehetőség bizonyítani, de könnyen alkalmatlanság is lehet a vége. Valamint kérdés, hogyan kezelik majd az ellenzéki összefogás pártjait érintő ügyeket. Rájuk ég, vagy időben és jól reagálják le ezeket. Mert ügyek már most is vannak (Lackner, Zugló, Drazsé, Baranyi, stb.)

Szintén érdekes lesz, hogyan építenek fel új embereket, vagy tudják-e integrálni a párt nélküli ellenzékieket. A legutóbbi tervek szerint Botka, Szél, Hadházy is a kiszemeltek között van. Vajon indokolt ez az integráció, vagy azzal érhetnek el több új szavazót, ha újabb arcokat építenek fel?! 

Sok még a nyitott kérdés, de az biztos, hogy a Momentum nagyon fontos tényező lett. 

3 komment

2019.04.19. 16:06 Politikazabáló

Polgári lapok

Címkék: kép újságok újság történelem újságírás Magyar Nemzet Új Magyarország Magyar Hang

ujsagok.jpeg

Szólj hozzá!

2019.01.09. 21:28 Politikazabáló

Vágó Gábor NER bojkottjáról

Címkék: politika bojkott Vágó Gábor NER rabszolgatörvény túlóratürvény

Mint ismert, Vágó Gábor (LMP) a túlóratörvényt alkalmazó, valamint a NER oligarchák cégei ellen bojkottot hirdetett.

Vágó arról beszélt, hogy minden nap csendesen ki lehet állnia az embereknek a számukra fontosnak tartott értékekért, ugyanis az ellenállásnak nem csak a tüntetéseken és a parlamentben van helye, hanem a mindennapokban is.

Vágó azt is mondta, hogy bojkottálni lehet a NER-t kiszolgáló cégeket, példaként pedig azt említette, hogy az emberek ne menjenek be oligarchák cégeihez, mint például például Vajna Tímea fánkozójába, ne menjenek a CBA-ba vásárolni, a vállalkozók kerüljék Mészáros Lőrinccel az üzleti kapcsolatot, a vásárlók pedig ne válasszanak olyan termékeket, amelyek olyan multinacionális vállalatok gyáraiban készülnek, amelyek kihasználják a kizsigerlő rabszolgatörvény adta lehetőségeket.

Egy fánkozót el lehet kerülni, sőt, Andy Vajna kaszinóit is, le lehet mondani mondani a NER nyomtatott és online termékeiről. Ráadásul ezeken még pénzt is spórolhatunk, vagy az utóbbi kerülésével megőrizhetjük mentális egészségünket.

Ugyanakkor mennyire hatásos az, hogy elkerüljük a sarki CBA-t, és ne vegyünk Henkel termékeket? Vagy egyéb, multi által termelt terméket. Ha nem a CBA-ba megyünk, akkor inkább az Aldiba vagy a Tescoba? Esetleg a Sparba, a Lidlbe vagy az Auchanba? Ez nem életszerű. A multik már rég letarolták a magyar piacot. De ez önmagában nem feltétlenül a baj. Ők legalább megfizetik az alkalmazottaikat. Nem úgy mint a CBA, amit nem azért fogunk elkerülni, mert a NER része, hanem azért mert igénytelen, koszos, drága és még a fizetések is alacsonyabbak a multikhoz képest. 

Arról nem is beszélve, hogy a Henkel-gyár Körösladányban olyan embereknek ad munkát, akiknek más lehetőségük a környéken egyáltalán nem lenne. És van még egy pár ilyen multi Magyarországon. Megbüntetjük ezt a gyárat, hogy a végén kevesebb munkavállalója legyen? Biztos ez a legjobb módszer a nyomásgyakorlásra?

Melyik magyar kis- és középvállalat az, amelyik elkerüli a lehetőséget, hogy valamelyik Mészáros-céggel üzleteljen elvi okokból? Ki az, aki ezt ma megteheti? Amikor ott tartunk, hogy magyar vállalkozók kapnak visszautasíthatatlan ajánlatokat a nem is árult cégükre, vagy tömegével nyitnak cégek fióktelepeket Felcsúton, mert akkor esélyük lehet valamilyen kis megbízásra. Arról nem is beszélve, hogy lassan minden szegmensben ott a NER, ha belegondolunk, hogy a szállodaipartól a bankokon át az erőművekig mindenhol, tényleg minden szegmensben jelen vannak. Már minimum 6 tőzsdei cégben van érdekeltsége Mészároséknak, aki időközben három év alatt az ország leggazdagabb embere lett. Majd ne vegyünk áramot, mert tulajdonosok lettek egy erőműben? Ez nem életszerű. Azt talán meg lehet csinálni, hogy ne bankoljunk itt vagy ne vásároljunk ott, de aki a vállalkozását életben akarja tartani, vagy a családja megélhetését nézi, az bizony alkalmazkodni fog a feltételekhez, és megnyitja azt a bankszámlát az MKB-ban, mert nincs más választása, nincs abban a helyzetben, hogy ezt megtegye. 

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy úgy tarolta le a magyar piacot a NER, ahogy korábban a külföldi multik a magyar piacot. Pár éve még talán működött volna, de már nem életszerű Vágó Gábor javaslata. Megtehetjük, hogy a Lokált nem vesszük el, a Figyelőt nem vesszük meg, a fánkot nem esszük meg. De ezek nem fogják megdönteni a NER-t.

10 komment

2018.09.12. 23:21 Politikazabáló

Orbán nyert vagy vesztett Sargentinivel?

Címkék: európai parlament Orbán Viktor Európai Unió Sargentini

Az Azonnali összeszedte, hogy kik szavaztak a jelentés mellett és kik ellene, ebből néhány érdekes adat, hogy kik szavazták meg a jelentést:

 • Például Andrej Babiš cseh kormányfő hiába maga is bevándorláskritikus, pártja, az ANO – amely az Európai Parlament liberális frakciójában (ALDE) foglal helyet – egységesen igent nyomott a Sargentini-jelentésre.
 • A cseh konzervatívok közül is többen Orbánék ellen voksoltak: a Karel Schwarzenberg herceg fémjelezte TOP 09 párt képviselői – szintén az Európai Néppárt tagjaiként – elfogadták a Sargentini-jelentést.
 • Lengyelországból a konzervatív Polgári Plattform – amely az Európai Néppárt tagja – Orbán ellen voksolt, köztük például Jerzy Buzek volt lengyel kormányfő vagy Jarosław Wałęsa, Lech fia.
 • Egy nem és egy tartózkodás mellett a szavazáson résztvett valamennyi német kereszténydemokrata (CDU) képviselő igent mondott a Sargentini-jelentésre.
 • A CDU-val szövetséges bajor keresztényszociálisok (CSU) öt képviselője közül viszont csak maga Manfred Weber, aki egyben az Európai Néppárt frakcióvezetője, fogadta el a jelentést.
 • A CDU mellett az Osztrák Néppárt (ÖVP) is igent mondott a jelentésre.

Bár csalást kiált a külügyminiszter, de az elemzés szempontjából nincs jelentősége, hogy 62, 64 vagy akár 70%-kal szavazták meg a jelentést. A lényeg az, hogy Orbán most valahogy nem helyezkedett jól, és 2/3 vagy közel 2/3 ellene szavazott. Az elmúlt 8 év alatt mindig megoldotta az EU-val kialakult feszült helyzeteket, pedig volt belőle bőven, de az utolsó pillanatban mindig valamilyen megállapodással zárultak ezek a viták. Most nem. A Néppárton belül veszített el a hátországának egy részét.

Orbán néhány hete már bejelentkezett Európa vezetésére, amikor a Tusványoson a 68-osokat elküldte. Ez tiszta sor, főleg ha a balosokat, liberálisokat, szocialistákat akarja lecserélni, mint egy új konzervatív, kereszténydemokrata vezető, de most sok konzervatív, kereszténydemokrata is ellene szavazott. 

Az biztos, hogy jövőre nagyon át fog alakulni az Európai Parlament, itt is várható egyfajta "bevándorlásellenes" előretörés, Orbán meg fog erősödni, ilyen és ehhez hasonló 2/3-os szavazások már valószínűleg nem fognak átmenni ellene, ezért is várja nagyon a jövő évi EP-választásokat. De Orbán új szövetségesei jelenleg még nem olyan erősek. Ez még kevés ahhoz, hogy új vezető legyen. 

A jelentés elfogadását két módon is értékelhetjük. Az egyik szerint Orbán most elszámította magát, saját szövetségesei is megmutatták, hogy van egy határ, jó lenne, ha visszatérne ehhez, vagy csak finoman jelezték, hogy azért nem lesz olyan egyszerű új vezetőnek lenni, mi is itt vagyunk, velünk is számolni kell. 

Másrészt úgy is értékelhetjük, hogy ismét körülötte zajlik az élet, mindenki róla beszél, és még az eljárásból is kijöhet úgy, mint egy potens vezető (kevés ilyen van az EU-ban), aki állja a sarat, megvédi az igazát, bírja a nyomást, kiáll az eszméi mellett, megvédi Európát. Ráadásul egyszerre van jóban Putyinnal, Trumppal, Kínával, Erdogannal és Netanyahuval.

A szavazás azt mutatja, hogy az EP azért nagyobb falat, nem lehet csak úgy letarolni, mint a magyar parlamentet. Sokkal több kompromisszumra van szükség, és az elemi szintű sorosozás (idézet Bencsik Andrástól) sem biztos, hogy olyan sikeres lesz, mint hazánkban. 

1 komment

2018.08.16. 21:01 Politikazabáló

Kinek az érdeke a Mi Hazánk Mozgalom?

Címkék: politika Jobbik Fidesz Mi Hazánk

A Mi Hazánk Mozgalom és annak tagjai látványosan pozitív köröket futnak a kormányközeli médiában (Echo Tv, TV2, Origo). Már önmagában ez a tény is kérdéseket vet fel, hiszen a Jobbik és Vona Gábor kritikán aluli mocskolása jellemezte eddig ezeket a médiumokat, most meg a Jobbiknál sokkal radikálisabb Mi Hazánk a pozitívan megjelenített tartalom. A kormányközeli sajtóban semmi sem véletlen. Mindennek oka, célja van. A jobboldali média nem lett hirtelen objektív, ezért ez nagyon hamar elvetendő. Főleg úgy, hogy a Mi Hazánk a pozitív, a Jobbik a negatív példa a megjelenésekben. 

Az egyik kérdés, hogy miért futtatják ennyire ezt a mozgalmat?

A Jobbik nem nyert választást, de története során a legjobb eredményt érte el, ezzel a legerősebb ellenzéki párt lett. A kormányzati média nyilván azt a pártot kezdi ki, töri meg, amelyik a legnagyobb veszélyt jelenti a Fideszre. Erre az állami intézmények is rásegítettek, lásd az aránytalan ÁSZ-bírságot. Mivel a többi párt magától szeletelődik, vagy jelentéktelenedik el, nem igazán kell velük foglalkozni, viszont a Jobbiknál érdemes egy kicsit rásegíteni. A káröröm mellett ez is lehet az egyik ok.  

A másik, hogy rajtuk keresztül le lehet tesztelni olyan - a Fidesz számára "necces" - kérdéseket is, mint az EU-ellenesség mértéke vagy a cigányság kérdései, a sorkatonaság, a halálbüntetés, vagy abortusz. Eddig is volt példa arra, hogy a Jobbiktól vegyen át népszerű dolgokat a Fidesz, most lesz egy újabb, erre alkalmas platform.  

valasztas_2018.JPG  Forrás: valasztas.hu   

A másik kérdés, hogy meddig futtatják ennyire ezt a mozgalmat?

Rövid távon a Jobbik megtörése, leszalámizása a cél. Más most is napi hír a fent említett médiumokban, hogy éppen hányan hagyták el a pártot és csatlakoztak az új mozgalomhoz. A Jobbik magyarázkodik, a Mi Hazánk virágzik, nem is kell ennél több az elején. Hogy ezt az eddig jobbikosként megvetett Dúró Dóra, Toroczkai László vagy Novák Előd tálalja, az nem is fontos. Láttunk már ilyen fordulatot, amikor a baráti Simicskából egyik napról a másikra megvetendő oligarcha, lecsúszott alkoholista lett. Csak most fordítva történik mindez.  

Ugyanakkor lehet egy hosszú távú cél is. A választás közeledtével hallani lehetett olyan megkereséseket a Fidesz részéről, melyekben egy esetleges külső koalíciós partnert kerestek a Jobbikban. Az eredmények tükrében ezt gyorsan el is lehet felejteni, de a jövőre nézve nem baj, ha lesz egy olyan párt, amelyik egy esetlegesen kialakuló helyzetben képes besegíteni. Szlovéniában például hiába nyert az Orbán által támogatott jobboldali párt, nem tudott koalíciós kormányt alakítani. Messze még 2022, de egy jövőbeli koalíciós partner lehetősége is a célok között lehet. 

Függetlenek

Ne zárjuk ki ez a lehetőséget sem, tényleg egy új párt születik, magától. :)

Az biztos, hogy a Mi Hazánknak nehéz lesz egyszerre a Jobbikot és a Fideszt is támadnia ugyanazzal a vehemenciával, hiszen ez bizonyítaná a teljes függetlenségüket, de jelenleg nem is tapasztalni ilyet, csak a Jobbiktól való elkülönülés van az energiájuk középpontjában. Hogy ez a későbbiekben megváltozik-e, azt majd meglátjuk. 

2 komment

2018.05.26. 23:24 Politikazabáló

Svájc vb-kerete

Címkék: foci labdarúgás foci vb migráció Svájc

Tekintsünk el a legális vagy illegális migrációtól, pláne a menekültektől, de érdemes egy pillantást vetni a svájciak vb-keretére. 

A 26 FŐS SVÁJCI KERET: 


KAPUSOK:
 Roman Bürki (Dortmund – Németország), Gregor Kobel (Hoffenheim – Németország), Yvon Mvogo (RB Leipzig – Németország), Yann Sommer (Mönchengladbach – Németország)
VÉDŐK: Manuel Akanji (Dortmund – Németország), Johan Djourou (Antalyaspor – Törökország), Nico Elvedi (Mönchengladbach – Németország), Michael Lang (Basel), Stephan Lichtsteiner (Juventus – Olaszország), Francois Moubandje (Toulouse – Franciaország), Ricardo Rodriguez (Milan – Olaszország), Fabian Schär (Deportivo La Coruna – Spanyolország), Silvan Widmer (Udinese – Olaszország)


KÖZÉPPÁLYÁSOK: Valon Behrami (Udinese – Olaszország), Blerim Dzemaili (Bologna – Olaszország), Remo Freuler (Atalanta – Olaszország), Edimilson Fernandes (West Ham United – Anglia), Gelson Fernandes (Eintracht Frankfurt – Németország), Granit Xhaka (Arsenal – Anglia), Denis Zakaria (Mönchengladbach – Németország)


TÁMADÓK: Josip Drmic (Mönchengladbach – Németország), Breel Embolo (Schalke – Németország), Mario Gavranovic (Dinamo Zagreb – Horvátország), Haris Seferovic (Benfica – Portugália), Xherdan Shaqiri (Stoke City – Anglia), Steven Zuber (Hoffenheim – Németország)
Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic

Forrás: nemzetisport.hu

Szólj hozzá!